VIDEO: La noi şefu-i şef şi-n pielea goală! Daniel David, despre colectivism, masculinitate şi pragmatism la români…

VIDEO: La noi şefu-i şef şi-n pielea goală! Daniel David, despre colectivism, masculinitate şi pragmatism la români…

Un ministru român a fost întrebat de presă cum a putut să-şi angajeze fiica în subordine. O întrebare legitimă pentru o societate autonomă, cu putere descentralizată, cu instituţii şi proceduri transparente. Răspunsul ministrului – în spiritul colectivismului care ne caracterizează: Dar nu este datoria unui tată să aibă grija de fiica sa?!? Care va să zică, avem de-a face cu o ciocnire flagrantă între două filosofii total diferite…

Daniel David – decanul Facultăţii de Psihologie de la UBB, a susținut ieri seară o fascinantă şi savuroasă conferinţă la Bistriţa. Timp de aproape o oră a vorbit bistriţenilor care au umplut Sinagoga despre „Psihologia Poporului Român”. Este lucrarea sa de anvergură lansată în urmă cu trei ani, care are în spate o muncă de cercetare de un deceniu.

Daniel David a făcut o succintă trecere în revistă a celor șase atribute psiho-culturale care îi caracterizează pe români, începând cu distribuirea puterii sociale, incertitudinile percepute ca şi pericole, şi nu oportunităţi – pragmatismul sau masculinitatea românilor.

Cum este distribuită puterea şi influenţa socială la români…?

Profesorul Daniel David s-a referit în discursul său la felul în care este distribuită influența socială într-o anumită societate. „Sunt țări şi culturi în care puterea socială este distribuită în diverse zone, astfel încât nicio zonă nu devine foarte puternică, monopolizând controlul societății. În alte țări puterea este concentrată astfel încât puțini oameni ajung să controleze mulți oameni.

Într-o astfel de cultură în care puterea este concentrată, apare și este apreciată ideea de șef… șeful e foarte important. Șeful e șef.  Nu este reprezentantul nostru, ca să fie clar…”, a subliniat Daniel David. Profesorul a remarcat faptul că în prima variantă – cel care ocupă poziții de putere este mai degrabă văzut ca un reprezentant al celorlați, nu ca șeful lor.

Incertitudinile viitorului – pericole sau oportunități…?

Sunt anumite țări, anumite culturi, care privesc viitorul și impredictibilitățile sale ca fiind oportunități de dezvoltare. Impredictibilitățile sunt șanse. Oportunități.

Alte țări îşi privesc incertitudinile viitorului ca pe nişte pericole, nu oportunități – a mai spus Daniel David, amintind că şi România se încadrează în această categorie. Românii percep schimbările și incertitudinile viitorului ca pe niște pericole, nu oportunități de dezvoltare.

O altă componentă importantă –  Pragmatismul…

Pragmatismul este definit aici ca fiind felul în care ne raportăm la trecut și viitor – a punctat Daniel David. Anumite țări se proiectează în prezent și viitor, fără să pună mare preț pe trecut.

Alte țări îşi trăiesc prezentul mereu orientate către trecut. Ele îşi valorizează trecutul, îl ridică în slăvi, dar uită de viitor.

Masculinitatea românilor…?

Sunt țări și culturi în care competiția și asertivitatea sunt valorizate. Acestea sunt țările masculine – a subliniat profesorul Daniel David, amintind de celelalte țări în care competiția nu este valorizată. Aici primează mai degrabă înțelegerea şi solidaritatea:

„Nu încurajăm competiția, ci încurajăm, mai degrabă, armonia. Acestea sunt țările feminine. Și aici observăm că România are un scor aproape de medie…”

Individualism vs Colectivism:

O altă dimnesiune fundamentală între cele 6 – o dimensiune cheie – se referă la Individualism vs Colectivism, a remarcat Daniel David. În anumite țări, în anumite culturi, grupurile sociale se constituie pe logica unei familii mai extinse. Construim grupuri pornind de la relații de cunoștințe, rudenie, prietenii. Acestea sunt societățile colectiviste – a explicat Daniel David.

Într-o astfel de societate, se manifestă o mare solidaritate în interiorul grupului, dar şi o anumită suspiciune față de cei dinafară, pentru că ei sunt altfel decât noi şi nu sunt „de-ai noștri”.

Sunt alte țări, în schimb, unde grupurile se constituie pe bază de valori comune: nu suntem rude, nu suntem prieteni, nu ne cunoaștem foarte bine, dar avem valori comune. Pe baza acestor valori constituim grupuri de forma comunităților, nu a colectivelor.

Diferența este că într-un grup de tip comunitar există o solidaritate mare în interior, dar există şi o deschidere mult mai mare spre cei din afara grupului.

Este profilul societăților individualiste – a explicat Daniel David, nuanţând că – deşi în România individualismul este asociat cu egoismul – în cazul cercetării sale psihologice, individualismul este echivalentul unui individ autonom, cu valori pe care le conștientizează. În 2015, în România încă funcţiona din plin modelul colectivist.

Pedepse sau recompense…?

Sunt societăți în care comportamentul se controlează mai degrabă prin pedepse – a afirmat profesorul Daniel David. „Se vânează greșeli, dacă ai greșit ești pedepsit. Dacă faci lucruri ok, nimeni nu te laudă. Se consideră că e normal şi e datoria ta să faci așa ceva. Nu se folosesc recompense. Se folosesc, mai degrabă, pedepse”.

În alte țări, în schimb, se manifestă o combinație între pedepse și recompense. România are un scor foarte scăzut de indulgență. Suntem o cultură care, de obicei, controlăm comportamentul social mai degrabă prin pedepse, decât prin recompense.

„Acesta este profilul psiho-cultural al românilor. Nu este un profil psiho-cultural bun sau rău în sine, superior sau inferior altor profiluri. Dar trebuie să recunoaștem că el devine mai eficient sau mai puțin eficient pentru o țară, în funcție de modelul de dezvoltare pe care țara respectivă îl are… (…) România tinde spre valorile vestice, occidentale, dar nu este pregătită psiho-cultural să adere la ele…”, a mai admis profesorul Daniel David.”

Conferenţiarul a mai atras atenţia că spațiul vestic este construit pe două valori fundamentale care sunt în totală opoziție cu cele româneşti. Spațiul vestic este construit pe ideea individului autonom, nu colectivist, și pe ideea descentralizării puterii sociale, nu pe ideea concentrării puterii.

Imaginaţi-vă o țară care are axa de valori psiho-culturale în opozție cu spațiul în care a intrat. Ea va avea niște probeme majore. Pentru că aproape toate instituțiile pe care noi trebuie să ni le asumăm, în educaţie, în sănătate, în economie – toate regulile şi procedurile au fost gândite într-o altă logică psiho-culturală. Nu pentru individul colectivist, ci pentru individul autonom. Nu pentru o ţară în care puterea e concentrată şi şeful contează, ci pentru o ţară cu puterea descentralizată. De aceea avem probleme majore. Nu reuşim să ne folosim potenţialul legat de mărimea teritorului sau a populaţiei… Nu reuşim să fim un actor puternic în spaţiul vestic. Deşi am aderat, nu ne-am integrat…” – a mai spus profesorul Daniel David.

Horea Petruț, primar în Mărișelu: Este o problemă sensibilă. Dar toți copiii și profesorii vor primi tablete august 8, 2020 - „Voi fi foarte implicat în această problemă. Chiar dacă achiziția acestor tablete nu va fi probabil realizată chiar la începutul anului școlar. Prefer să iau ceva de calitate, decât să iau ceva care să nu fie benefic pentru copii...”, a spus primarul Horea Petruț.
Tinerii fără job pot primi 25.000 de euro pentru a-și pune pe picioare o afacere august 8, 2020 - Ministrul Fondurilor Europene va împărți 42 de milioane de euro pentru tinerii între 16 și 29 de ani, care nu au job. Aceștia vor primi 25.000 de euro să își pună pe picioare o afacere. Bistrița-Năsăud, printre județele eligibile.
S-au dus după apă și au furat aproape 35.000 de lei din casa unui bătrân de 90 de ani august 8, 2020 - Un bătrân de 90 de ani din Dumitrița a fost lăsat fără aproximativ 35.000 de lei. Patru tinere l-au vizitat pe bărbat sub pretextul că au nevoie de apă. După ce s-au văzut în ograda bătrânului, hoațele au început să cotrobăie după bani. Polițiștii le-au prins la scurt timp, iar banii au fost recuperați. UPDATE: Aceleași tinere au furat și din casa unei femei din Ragla.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate. 5 bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 8, 2020 - Avem 955 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.350 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO – Un invitat de onoare, azi, la Bistrița. Cum puteți scrie și voi istorie, contribuind la însănătoșirea lui august 8, 2020 - A fost o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira – băiatul de doar 13 ani din Năsăud care suferă de tetrapareză spastică – a venit la Bistrița. Aveți și voi onoarea să scrieți istorie, contribuind la însănătoșirea lui:
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă rece astăzi. Probleme, în Simionești și Monariu august 8, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne astăzi, 8 august 2020, fără apă rece - anunță Aquabis. Probleme au apărut de asemenea și în Simionești și Monariu.
O întâlnire cu totul specială, azi, la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud: Robert Gira poate fi salvat august 8, 2020 - Aveți parte de o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira, băiatul de doar 13 ani din Năsăud, ar putea fi salvat cu ajutorul tău:
WONDERLAND: Să se pupe mirii! PNL și PSD adică… august 7, 2020 - Precampania electorală pentru Primăria Bistrița se desfășoară sub semnul taurului. Al lui Titi de la discotecă dacă vreți... Acel individ refuzat la dans de o doamnă și care își reîncarcă orgoliul rănit într-o prietenie de conjunctură cu un alt bărbat.
Camătă „în familie”: au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani la dobânzi colosale. Ce se întâmpla cu cei care refuzau plata? august 7, 2020 - Patru persoane, rude între ele, au fost trimise în judecată pentru camătă. Aceste au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani, dobânda practicată fiind colosală. Cum erau convinși să plătească cei care refuzau:
L-AȚI VĂZUT?! Polițiștii caută un bărbat plecat de acasă de la finalul lunii iulie august 7, 2020 - Poliţiştii din Bistrița-Năsăud caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.
Adolescentul care a ars de viu un bărbat într-o fabrică din Coșbuc, în fața judecătorilor august 7, 2020 - Adolescentul care în urmă cu doi ani a ars de viu un bărbat de 61 de ani chiar la locul său de muncă, o fabrică de prelucrare a lemnului din Coșbuc a fost trimis în judecată, pentru omor calificat. Ce riscă :
A făcut accident în timp ce conducea fără permis un moped neînmatriculat și s-a ales cu dosar penal august 7, 2020 - Un accident a avut loc în jurul amiezii în Bistrița. Un moped a intrat în coliziune cu o mașină parcată. De vină a fost șoferul mopedului neînmatriculat care nu are permis de conducere. Polițiștii i-au făcut dosar penal.
Pedofilul din Bistrița care și-a batjocorit copiii are antecedente penale. Bărbatul a înșelat mai mulți bistrițeni august 7, 2020 - Bărbatul de 37 de ani din Bistrița care a fost trimis în judecată după ce și-a batjocorit copiii nu este străin  de problemele cu legea. Acesta a fost acuzat de înșelăciune.
Iubitor de natură, bătut măr de braconieri, lângă râul Șieu august 7, 2020 - Un bistrițean de 37 de ani a fost bătut măr de doi braconieri în urmă cu două zile, pe malul râului Șieu, pe raza localității Șieu Odorhei. Se pare că bărbatul, care este un mare iubitor de natură, este internat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-facială din Cluj-Napoca.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 7, 2020 - Avem 941 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi de infecție.
Un bistrițean s-a îndrăgostit de o tinerică pe Facebook, iar când nu a vrut să transforme idila în realitate a amenințat-o august 7, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a hărțuit și amenințat o tânără pe Facebook. Aceasta nu ar fi vrut să se întâlnească cu bărbatul...
FOTO. Lucrări de importanță majoră pentru Mărișelu: „O investiție serioasă. Un proiect extraordinar pentru comunitate” august 7, 2020 - Administrația din Mărișelu a depus recent trei proiecte de importanță majoră pentru comunitate. Ele se derulează prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre înființarea unui dispensar uman în Mărișelu, despre reabilitarea Căminului Cultural, și - cel mai important - modernizarea rutieră:
Electroplast: Îngrijorări, stres, multe nopți nedormite iar după aproape 30 de ani – o companie de succes! „Nimic nu se face fără oameni” august 7, 2020 - Cum a început o afacere de succes așa cum este Electroplast? Cu multe îngrijorări și nopți nedormite, cu pasiune, curaj și grijă față de oamenii companiei. Gavril Mureșan, directorul general Electroplast Bistrița, susține că nimic nu se face fără oameni. „Avem unul dintre cele mai frumoase colective care există în județ, cu care mă mândresc foarte tare…!”
Evaluarea instituțiilor și a funcționarilor a ajuns la final! AFLĂ care sunt instituțiile performante și cele din categoria „AȘA NU”: august 7, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, acesta a pus la dispoziția cetățenilor chestionare de evaluare a funcționarilor. Testul a ajuns la final. VEZI care sunt instituțiile fruntașe și cine a rămas „repetent”:
Cum încearcă să profite de UPU cei care merg în concediu și vor test Covid gratuit? Metoda NU funcționează la Bistrița august 7, 2020 - Mai mulți manageri de spitale din țară au început să se plângă că cei care vor să plece în concediu și au nevoie de teste Covid negative încearcă să fenteze sistemul și să nu mai plătească pentru efectuarea lor. Se folosesc de UPU, unde „mimează” simptome de Covid și au parte de testare gratuită. Metoda NU funcționează și la Bistrița!
O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.
În sfârșit, un nou sediu pentru Palatul Copiilor din Bistrița…! august 6, 2020 - Ani de zile, Palatul Copiilor din Bistrița a funcționat la ultimul etaj al Școlii Gimnaziale Nr 4, după ce sediul de pe strada Cerbului a fost revendicat de foștii proprietari. Când Școala Gimnaziala 4 a intrat în renovare, profesorii și elevii de la Palatul Copiilor au rămas din nou „pe drumuri”. Viceprimarul Cristian Niculae a transmis astăzi o veste bună: