13 C
Bistrița
sâmbătă, septembrie 25, 2021

VIDEO – Radu Moldovan: Digitalizarea și proiectele de infrastructură date autorităților locale, calea spre dezvoltare! Bolojan îl susține!

Reprezentanții Consiliilor Județene din țară au avut o întâlnire pe tema modernizării regiunilor și județelor. Radu Moldovan a explicat că digitalizarea și oferirea posibilității autorităților locale să contracteze proiectele de infrastructură reprezintă un pas important spre dezvoltare. Ilie Bolojan i-a dat dreptate.

Săptămâna trecută, președinții Consiliilor Județene, alături de reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, s-au întâlnit să discute pe tema modernizării județelor și regiunilor.

„Este o singură cale spre dezvoltare. Să lucrăm toți împreună. Și să fim foarte atenți la capacitatea celui căruia i se oferă banii pentru proiectele de dezvoltare”, a explicat Radu Moldovan în cadrul ședinței.

Mai exact, președintele CJ BN a subliniat faptul că ar fi mult mai benefic ca proiectele să fie derulate de autoritățile locale, județene sau de Asociații de Dezvoltare Intercomunitare.

Cred că proiectele de drum expres, de centuri ocolitoare pot fi realizate de administrația publică locală, județeană, municipală, unde sunt ele. Dacă ne uităm la experiența trecută, vom vedea că cele mai mari performanțe în programele pe care le-au derulat le au administrațiile locale. Dacă ne uităm la POR, PNDR, vom regăsi peste 100 la sută grad de accesare a acestor resurse. Cred astfel că dacă centurile ocolitoare s-ar duce la municipii, drumurile expres – la consiliile județene – ar putea duce la o mare posibilitate de a accesa acești bani. Astfel, am putea ajunge mai rapid la ținta de dezvoltare propusă pe un județ sau o regiune”, a mai explicat Radu Moldovan.

Președintele CJ BN a mai subliniat că aceste drumuri sunt necesare pentru dezvoltare. Dar totodată, un alt pas spre dezvoltare ar fi digitalizarea.

„Eu cred că digitalizarea e importantă, și odată cu ea mai reducem și din poluare. De exemplu, dacă se corelează autoritățile centrale cu cele zonale și cele locale, atunci cel din comuna Șanț nu mai trebuie să vină până la Bistrița pentru un act. Să străbată 60 de km dus și 60 de km întors. Ci el să ceară autorităților locale care să primească actul online și să i-l înmâneze. De multe ori, prin aceste proceduri greoaie ne încurcăm noi pe noi”, a punctat Radu Moldovan.

La fel ca și Radu Moldovan, și președintele CJ Bihor a enumerat aceste două lucruri ca fiind esențiale în dezvoltare.

Eu cred că fondul de reziliență pentru orașe e bun. Primarii își pot regla proiectele pentru a respecta țintele dezvoltării regionale dispuse de la nivel național. Și de asemenea, dacă autoritățile locale se ocupă de drumuri, de realizarea de drumuri expres, trenuri expres, atunci se mai eliberează și traficul, care e infernal la orașele- metropolă. Cred că ar fi bine să se dea posibilitatea administrațiilor locale să acceseze bani pentru diferite proiecte zonale, și, dacă administrația locală NU poate face absorbția, cred că ar fi bine să li se permită CJ-urilor să intervină. Și, așa cum au mai spus și alți colegi, digitalizarea autorităților locale și corelarea lor cu autoritățile statului e un pas important. Pentru ca să se reducă din zeci de kilometri ce trebuie străbătuți pentru a obține un act”, a confirmat Ilie Bolojan.

Radu Moldovan a mai explicat că e importantă investirea în dezvoltarea sistemului de sănătate. Acesta a subliniat importanța modernizării spitalelor județene pentru a face față provocărilor: carantinarea pacienților cu COVID, operații de stent, gastro-intestinale sau tratamentul pacienților cu cancer.

Momentan, pacienții cu cancer din județul nostru și ai județelor din jurul centrelor universitare – primesc programări și peste 6 – 8 luni. Unii dintre ei nici nu mai ajung la aceste programări. Din păcate pentru noi, incidența cazurilor de cancer este una mare – care a intrat în zonă de umbră datorită pandemiei. Dar dau un exemplu: la Bistrița-Năsăud – 330.000 de locuitori – avem 8.000 de pacienți cu cancer. Mulți dintre ei nu mai ajung să beneficieze de tratament. Deci concluzia e că trebuie investit și în spitalele județene”, a spus Radu Moldovan.

Președintele CJ BN a explicat că cea mai bună soluție pentru „Ținta Verde” (plantare de copacii, reducerea tăierii copacilor) ar fi realizarea unui ADI local care să identifice zonele ce trebuie împădurite și să se ocupe fiecare de zona lui. De asemenea, o altă măsură ar fi realizarea de rețele de gaz, care să reducă din tăierea copacilor pentru lemnele de foc.

Mai multe despre modalitățile de dezvoltare a județelor și regiunilor, problemele care le întâmpină și soluțiile propuse, în video de mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/219945448554768/videos/1571724866550457″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...