Centenar: Lanțul viu făcut de copii – o pavăză simbolică a hotarelor patriei!

Centenar: Lanțul viu făcut de copii – o pavăză simbolică a hotarelor patriei!

Pentru adulți tot ce este oficial, sau cu iz de sărbătoare forțat-obligată, pare un chip al fake-urilor foarte la modă în ultima vreme. Depunem, într-o veselie, coroane și jerbe de flori la monumentele tuturor eroilor, mai mult sau mai puțin /ne/cunoscuți, defilăm, facem slujbe cu preoți, afișăm morga aceea de doliu de maximă pătrundere și ne gândim de fapt aiurea, te miri la ce și unde…

Ei bine, pentru copii, pentru elevii din primară și gimnaziu, lucrurile nu stau nici într-un caz așa. Grație și seriozității și implicării non-formale a majorității dascălilor adevărați, de acolo. În școală toată lumea crede în Centenar și-l sărbătorește.

Nu că li se ordonă, nu din obligație, nu din vreo temere nemărturisită, ci pur și simplu, din mândrie patriotică și cu toată bucuria de a trăi acest eveniment unic pentru o viață de om, pentru noi cei de azi, sigur primul, dar și ultimul…

Până și femeia de serviciu arborase pe piept cocarda tricoloră și un boboc de trandafir. Ce să mai spun de colegi?! Doamnele Garofița Cotoc, Mioara Corda, Elena Năstase, Cecilia Precup, Marinela Rus, Mirela Nelka, avându-l „cavaler de gardă” pe dl Ioan Milășan, toți îmbrăcaseră frumosul și unicul nostru costum popular, plecând din zonele de munte, de pe Valea Someșului, la cea a Bârgăului, până la elegia zonei de câmpie. Și, după pilda lor, urmează și elevii din clasele I-IV, apoi a  V-a…până la a VIII-a.Cât sunt de frumoși!Priviți imaginile!

„Ziua Națională”, „100” = „o sută de ani de la Marea Unire a Românilor!”, adică 1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2018! Sunt sintagmele zilei. Un leit-motiv de un gust aproape îndoielnic când vezi ce face marea majoritate a politicienilor, ce fac dumnealor, votații noștri contemporani! Privit la ceas, plictis, răspuns la SMS-uri, un „anfișism” afișat nu o dată, cu ostentația dată de funcție, de putere!

Ei bine, nu același lucru se poate spune despre copii – elevii de azi și… sper, adevărații cetățeni de mâine, ai patriei numită încă România!

Ieri, la Școala gimnazială „Avram Iancu” din Bistrița, toți elevii, toate cadrele didactice au ieșit mai întâi pe culoare, au cântat melodii patriotice, rămase în memoria noastră, a celor mai bătrâni, de pe vremea Cenaclului „Flacăra” al regretatului nostru poet național Adrian Păunescu…

Nu pot să nu remarc aici pe sufletista Adela Lazăr, profesor cu mare experiență la învățământul primar – chitară & voce de excepție. S-a coborât apoi în curte, în grădină, pe terenurile de sport, din spatele instituției și, în pofida gerului de iarnă-neiarnă, de afară (6-8 grade Celsius) s-a făcut „un lanț viu” care a înconjurat strâns, ferm, sigur, școala! De ce? Fiindcă „școala e patria noastră!” Așa trebuie să stăm pe granițele țării noastre și „să ne-o apărăm de dușmani!” – opinia lui Nicu dintr-a IV-a, aprobată imediat de colegi, prin chiote și fluturări de drapele tricolore! Manifestarea s-a încheiat apoi în Sala de sport – afară fiind prea frig – cu o suită de hore „ale Unirii”, de unde copiii nu se mai dădeau duși!

Brusc mi-am dat seama că ar fi timpul ca și cei mari, adică noi ăștia, adulții, să mai învățăm de la copiii și nepoții noștri cum ar trebui nu numai să reacționăm, dar mai degrabă cum să ne purtăm cu adevărat într-un asemenea moment de mare și unică sărbătoare! Centenarul până la urmă asta înseamnă. Nu-i așa?! Să fim mai modești, să privim cu drag la cel, cea, din stânga și dreapta noastră. Să trăim demni și să arătăm încredere și respect tuturor. Asta reprezintă 1 Decembrie 1918… 2018 și, le doresc urmașilor noștri, 2118 ș.a.m.d. Doamne ajută!

Sincere felicitări elevilor, dascălilor lor, de la Școala gimnazială „Avram Iancu”, manageriată cum se cuvine, cu mult suflet, de doamna profesoară Elena Andron. Uitați-vă atent la imaginile de mai jos, vorbesc de la sine!

 

Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum 31 de minute - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum 2 ore - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum 3 ore - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum 5 ore - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.
Aquabis: Trei străzi din Lunca Ilvei, fără apă acum 6 ore - Trei străzi din Lunca Ilvei rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. În zonă sunt necesare lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
Vicele Muthi visează la parcări! Vorbește de ele, dar nu se concretizează nimic! UNDE mai vede o parcare: acum 7 ore - Problema spinoasă a bistrițenilor o reprezintă locurile de parcare. Vicele Muthi ar vrea să rezolve asta. Și visează la parcări. Le vede frumoase, supra etajate. Chiar și subteran. Și vorbește de ele. Dar nu se concretizează nimic. UNDE mai ”vede” o parcare:
TEROARE în Cușma: Populația, avertizată prin Ro Alert cu privire la un URS acum 7 ore - Dimineață cu teroare în Cușma. Localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case. Un urs agresiv a pătruns în localitate.
FOTO – GRAV: Pieton spulberat pe trecerea de pietoni de pe Republicii acum 19 ore - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu putin timp, pe Bulevardul Republicii. Un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovit în plin de un autorurism condus de un tânăr bistrițean.
Klaus Iohannis: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români! acum 22 de ore - Președintele Klaus Iohannis, în aplauzele a 3000 de susținători, însoțit de președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban și mai mulțilideri ai partidului și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Bistrițenii, pe mâini bune! Echipaj SAJ BN, loc fruntaș la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță acum 23 de ore - Bistrițenii pot fi liniștiți câînd vine vorba de ăngrijirea medicală a lor, sau a celor dragi. Salvatorii bistrițeni sunt printre cei mai buni din țară. Iar asta o spune locul I obținut de un echipaj bistrițean la proba ALS a Concursului Național. Și locul IV pe țară, la general. 
Ioan Turc: DA! Vreau să candidez la Primăria Bistrița, din partea PNL! acum 24 de ore - Mai este încă aproape un an până la alegerile locale! Dar Ioan Turc, președintele PNL BN, și-a exprimat clar intenția de a candida la fotoliul de primar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii LIVE Bistrițeanul.ro. 
Bărbat găsit mort în râul Sălăuța! acum O zi - S-a dat alerta la Romuli, după ce un corp a fost văzut plutind pe râul Sălăuța. Polițiștii au reușit să identifice cadavrul, care urmează să fie transportat la Bistrița pentru efectuarea necropsiei.
Faimosul fotbalist Gabi Balint, operat de urgență! A făcut infarct! acum O zi - Clipe grele pentru familia și cei ce-l iubesc pe faimosul fotbalist Gabi Balint. Acesta a făcut infarct și a ajuns în sala de operație a spitalului Fundeni din București. 
FOTO/VIDEO: Spectaculoasă paradă de costume tradiţionale săseşti, pe străzile din Bistriţa! acum O zi - Străzile din centrul Bistriţei au fremătat azi, la prânz, copleşite de un spectaculos peisaj: sute de saşi din toate colţurile Ardealului au animat şi colorat atmosfera, îmbrăcând cu mândrie costumele tradiţionale ale străbunicilor.
Donația substanțială a unui bucureștean tratat în Spitalul Județean de Urgență Bistrița acum O zi - Un bucureștean care a fost tratat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița după ce a fost implicat într-un accident rutier a ales să îi recompenseze pe medici cu o donație substanțială. Acesta a vrut să ofere personalului din secțiile unde a fost tratat...cafea.