FOTO: Un mesaj important, din partea elevilor de la „Andrei Mureșanu”: „Nu vă fie frică!”

FOTO: Un mesaj important, din partea elevilor de la „Andrei Mureșanu”: „Nu vă fie frică!”

Târgul cititorilor de carte s-a întâmplat din nou astăzi, la Colegiul „Andrei Mureșanu”, așa cum se întâmplă de ani de zile, într-o atmosferă extraordinară, cu zeci de cărți expuse spre vânzare sau schimb și cu sute de cititori:

În fiecare primăvară, din 2007 încoace, la inițiativa profesoarei Camelia Toma și a Asociației Argument, cu sprijinul Librăriilor Aletheia și a unor edituri importante din România (precum Casa de Editură Max Blecher sau Charmides), la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” are loc Târgul Cititorilor de Carte.

Denisa Bîgiu, elevă în clasa a XI-a C, Mate-info, unul dintre organizatorii unui eveniment de tradiție la „Andrei Mureșanu” – Târgul Cititorilor de Carte – ne-a povestit că se ocupă de acest proiect încă din clasa a IX: „Ne ocupăm de acest proiect, eu și colegii mei de la Mate-info, pentru că vrem să demonstrăm că – chiar dacă facem multă informatică – mai și citim. Citim mult, uneori și în timpul orelor, dar asta n-ar trebui să recunoaștem. Dar e o plăcere pentru noi să vorbim despre cărți, să facem recomandări…

Denisa a recunoscut că pentru această ediție a târgului și-au dorit o schimbare de decor: „Nu l-am mai organizat în sala mică de sport, ci aici, la CDI. Ne-am gândit că aici, la bibliotecă, este cel mai bun loc: aici s-a citit întotdeauna, s-au făcut documentări, aici putem să stăm și pe jos, să citim pe perne, să vedem filme…”, a mai explicat Denisa Bîgiu.

Despre întâlnirea cu invitatul special al evenimentului – Denisa Bîgiu ne-a povestit că „au fost câteva clipe de mari emoții, dar am reușit să trecem peste ele. Am reușit să comunicăm, s-o cunoaștem mai bine, s-o apreciem…. Cel mai mult mi-a plăcut un mesaj de la Raluca Boantă: Niciodată să nu ne simțim rușinați dacă ne place poezia mai mult decât proza, să nu ne fie frică și să recunoaștem poezia dincolo de versuri…

Raluca Boantă, unul dintre tinerii poeți care a citit din versurile sale, în anii trecuți, în cadrul festivalului Poezia e la Bistrița, a absolvit acum 5 ani Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, a absolvit și Facultatea de Litere, Secția Franceză – Norvegiană la Cluj, unde lucrează acum într-o companie. „Dar mi-e dor de Bistrița și mi se pare că la Bistrița se întâmplă mai multe lucruri legate de literatură decât la Cluj… Abia aștept Festivalul Poezia e la Bistrița!”, ne-a mărturisit Raluca Boantă.

Am fost invitată să citesc, în calitate de fostă elevă a Colegiului Andrei Mureșanu și tânăr poet care încă nu a debutat… Am citit câteva texte noi, am discutat puțin cu elevii, m-au întrebat despre ce-mi place să citesc, ce se mai întâmplă la Cluj…

Sunt impresionată că sunt atât de curioși de literatură, chiar stau să-și cumpere cărți, să facă schimburi de cărți, mi se pare foarte important că se întâmplă asta, în ciuda a tot ceea ce se spune despre generația tânără. Eu chiar cred că se citește, chiar dacă se citește pe telefon sau tabletă… Tinerii chiar citesc și cred că e important ca cei mari să știe asta…

Un posibil viitor volum de versuri? Raluca Boantă crede că acesta trebuie pregătit cum se cuvine: „Cred că trebuie să pregătești un debut, nu doar să selectezi din textile scrise și să le aranjezi într-o carte. Mi se pare că ar trebui să facă parte dintr-un proiect. Acum aștept să mi se întâmple proiectul. Dar mi-ar plăcea să fie la Editura Charmides din Bistrița…”, ne-a mai povestit Raluca Boantă.

Poeme semnate de Raluca Boantă puteți să citiți chiar AICI.

În cadrul Târgului de carte de la Colegiul „Andrei Mureșanu” au fost acordate și premiile proiectului „Alege cartea”: sub egida „Convinge-mă să citesc” cititorii juniori de la școlile gimnaziale din Monor, Mărișelu și „Andrei Mureșanu” au primit diplome, urale și aplauze din partea colegilor. Tot acum a fost lansată și cea de-a treia activitate a proiectului – Cartea de vacanță.

 

FOTO: O tânără și frățiorul acesteia au plonjat într-o râpă noiembrie 20, 2019 - Un accident rutier a avut loc între Braniștea și cireșoaia. O tânără și frățiorul acesteia au plonjat cu mașina într-o râpă. Șoferița a ajuns la spital.
FOTO/VIDEO: S-a pregătit de unul singur și a câștigat aurul! Povestea lui Tibi, autodidact în skandenberg, un sport care nu are susținere în România! noiembrie 20, 2019 - Deși e un sport care a dat și campioni mondiali, skandenberg-ul în România nu are susținere. Totuși, la doar 18 ani, Tibi a reușit să impresioneze campionii din alte țări și să câștige aurul, weekendul ce a trecut. Se pregătește de unul singur, antrenându-se în sala de forță improvizată în podul casei.
VIDEO Hotel Diana, în centrul celui de-al doilea scandal de prostituție. Acum 3 luni o tânără acuza că este sechestrată într-una din camere noiembrie 20, 2019 - Hotel Diana este în centrul celui de-al doilea scandal de prostituție din acest an. Acum trei luni, o tânără își suna disperată mama din București și se plângea că este sechestrată într-una din camerele hotelului. 
FOTO: Distincții importante, oferite managerului Dorel Cosma, în Bulgaria noiembrie 20, 2019 - Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii din Bistrița a fost invitat ieri la palatul prezidențial din Bulgaria. Aici s-a întâlnit cu vicepreşedintele Iliyana Iotova, primind două distincții importante:
Bugetarii vor merge în concediu cu tichete de vacanță și în 2020! Angajații din privat se pot bucura de același privilegiu noiembrie 20, 2019 - Vești bune pentru bugetarii români! Tichetele de vacanță vor fi acordate și în 2020, iar perioada în care acestea pot fi folosite va fi extinsă. Noul ministru al economiei dorește vouchere și pentru cei din privat!
Curtea de Apel nici n-a vrut să audă de o pedeapsă mai blândă pentru cuplul din Aluniș care și-a ciopârțit prietenul de pahar noiembrie 20, 2019 - Cei doi soți din Aluniș și prietenul lor care l-au ciopârțit în 2017 pe un bărbat cu care se cinstiseră bine nu au avut parte de o pedeapsă mai blândă la Curtea de Apel Cluj, care a menținut sentința primită la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
BISTRIȚA: Containere speciale, pentru uleiul uzat, în Piața Decebal și Independenței! noiembrie 20, 2019 - Două containere speciale au fost puse la dispoziția bistrițenilor cu simț de răspundere care iubesc natura. În Piața Decebal și în Independenței Nord aici s-au adunat, timp de trei ani, aproape 1000 litri de ulei uzat care va fi trimis în afara țării. Cât de toxic este acesta:
Un profesor din Bistrița, despre votul acordat lui Klaus Iohannis: L-am cunoscut pe când era inspector școlar! noiembrie 20, 2019 - Un profesor din Bistrița prezintă un portret al actualului Președinte al României, de pe vremea când acesta era inspector școlar. Conform lui Iacob Brănișteanu, acea întâlnire, de acum 20 de ani, trage greu la cântar în acordarea votului. 
ALEGERI 2019. Ovidiu Crețu: De ce nu pot vota Klaus Johannis noiembrie 20, 2019 - Faptul că actualul președinte al României mai vrea un mandat este discutabil. Felul în care s-a comportat pe durata primului mandat de președinte este lamentabil. Felul în care s-a manifestat pe parcursul campaniei electorale este deplorabil.
Avocată din Bistrița sancționată după ce a înjurat la primul tur al alegerilor un reprezentant PSD. Ce s-a întâmplat: noiembrie 20, 2019 - O avocată din Bistrița care deținea funcția de președinte al unei secții de votare a fost înlocuită, ieri, după ce la primul tur al alegerilor prezidențiale a înjurat un reprezentant al PSD și a refuzat să îi înregistreze o cerere.
Viitoare mireasă? Treci pe la Wedding Land, și poți pleca acasă cu rochia de mireasă- cadou! noiembrie 20, 2019 - În acest weekend la Restaurant Terra are loc târgul de nunți – Wedding Land. Firme cu renume din industria organizării nunților vin cu o gamă largă de oferte. Mai mult, se organizează o tombolă pentru toate miresele ce ajung la târg. Iar premiul este o rochiță de mireasă în valoare de 3.600 de lei.
INCREDIBIL: Prostituție la un hotel din Bistrița! Patronul unității de cazare, acuzat de proxenetism noiembrie 20, 2019 - Mai bine de 50 de polițiști au descins la un hotel din Bistrița, vizând o rețea de prostituție. Acuzat de proxenetism este tocmai patronul unității de cazare, care ar fi instruit inclusiv personalul hotelului să ascundă ce se întâmplă.
FOTO Confort sporit pentru pacienții Spitalului Județean. Perioada paturilor secod-hand se încheie! noiembrie 20, 2019 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a început achiziționarea de paturi noi, până acum bazându-se mai mult pe mobilier medical second-hand. Printre facilitățile oferite de noile paturi se numără și posibilitatea luării mesei la pat.
Aquabis: Se sistează apa, astăzi, în Rebrișoara noiembrie 20, 2019 - Astăzi, 20 noiembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Rebrișoara. Ce străzi vor fi afectate:
VIDEO: 4 motive pentru care nu ai voie să ratezi NOSA Film Festival, la Bistriţa! noiembrie 19, 2019 - „Știu că Bistrița merită un festival de film de înaltă ținută. Îmi doresc ca NOSA Film Festival să ajungă în câțiva ani la nivelul unor festivaluri recunoscute național și chiar internațional." Mai jos - patru motive care să vă convingă să nu rataţi proiecţiile: