FOTO: Un mesaj important, din partea elevilor de la „Andrei Mureșanu”: „Nu vă fie frică!”

FOTO: Un mesaj important, din partea elevilor de la „Andrei Mureșanu”: „Nu vă fie frică!”

Târgul cititorilor de carte s-a întâmplat din nou astăzi, la Colegiul „Andrei Mureșanu”, așa cum se întâmplă de ani de zile, într-o atmosferă extraordinară, cu zeci de cărți expuse spre vânzare sau schimb și cu sute de cititori:

În fiecare primăvară, din 2007 încoace, la inițiativa profesoarei Camelia Toma și a Asociației Argument, cu sprijinul Librăriilor Aletheia și a unor edituri importante din România (precum Casa de Editură Max Blecher sau Charmides), la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” are loc Târgul Cititorilor de Carte.

Denisa Bîgiu, elevă în clasa a XI-a C, Mate-info, unul dintre organizatorii unui eveniment de tradiție la „Andrei Mureșanu” – Târgul Cititorilor de Carte – ne-a povestit că se ocupă de acest proiect încă din clasa a IX: „Ne ocupăm de acest proiect, eu și colegii mei de la Mate-info, pentru că vrem să demonstrăm că – chiar dacă facem multă informatică – mai și citim. Citim mult, uneori și în timpul orelor, dar asta n-ar trebui să recunoaștem. Dar e o plăcere pentru noi să vorbim despre cărți, să facem recomandări…

Denisa a recunoscut că pentru această ediție a târgului și-au dorit o schimbare de decor: „Nu l-am mai organizat în sala mică de sport, ci aici, la CDI. Ne-am gândit că aici, la bibliotecă, este cel mai bun loc: aici s-a citit întotdeauna, s-au făcut documentări, aici putem să stăm și pe jos, să citim pe perne, să vedem filme…”, a mai explicat Denisa Bîgiu.

Despre întâlnirea cu invitatul special al evenimentului – Denisa Bîgiu ne-a povestit că „au fost câteva clipe de mari emoții, dar am reușit să trecem peste ele. Am reușit să comunicăm, s-o cunoaștem mai bine, s-o apreciem…. Cel mai mult mi-a plăcut un mesaj de la Raluca Boantă: Niciodată să nu ne simțim rușinați dacă ne place poezia mai mult decât proza, să nu ne fie frică și să recunoaștem poezia dincolo de versuri…

Raluca Boantă, unul dintre tinerii poeți care a citit din versurile sale, în anii trecuți, în cadrul festivalului Poezia e la Bistrița, a absolvit acum 5 ani Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, a absolvit și Facultatea de Litere, Secția Franceză – Norvegiană la Cluj, unde lucrează acum într-o companie. „Dar mi-e dor de Bistrița și mi se pare că la Bistrița se întâmplă mai multe lucruri legate de literatură decât la Cluj… Abia aștept Festivalul Poezia e la Bistrița!”, ne-a mărturisit Raluca Boantă.

Am fost invitată să citesc, în calitate de fostă elevă a Colegiului Andrei Mureșanu și tânăr poet care încă nu a debutat… Am citit câteva texte noi, am discutat puțin cu elevii, m-au întrebat despre ce-mi place să citesc, ce se mai întâmplă la Cluj…

Sunt impresionată că sunt atât de curioși de literatură, chiar stau să-și cumpere cărți, să facă schimburi de cărți, mi se pare foarte important că se întâmplă asta, în ciuda a tot ceea ce se spune despre generația tânără. Eu chiar cred că se citește, chiar dacă se citește pe telefon sau tabletă… Tinerii chiar citesc și cred că e important ca cei mari să știe asta…

Un posibil viitor volum de versuri? Raluca Boantă crede că acesta trebuie pregătit cum se cuvine: „Cred că trebuie să pregătești un debut, nu doar să selectezi din textile scrise și să le aranjezi într-o carte. Mi se pare că ar trebui să facă parte dintr-un proiect. Acum aștept să mi se întâmple proiectul. Dar mi-ar plăcea să fie la Editura Charmides din Bistrița…”, ne-a mai povestit Raluca Boantă.

Poeme semnate de Raluca Boantă puteți să citiți chiar AICI.

În cadrul Târgului de carte de la Colegiul „Andrei Mureșanu” au fost acordate și premiile proiectului „Alege cartea”: sub egida „Convinge-mă să citesc” cititorii juniori de la școlile gimnaziale din Monor, Mărișelu și „Andrei Mureșanu” au primit diplome, urale și aplauze din partea colegilor. Tot acum a fost lansată și cea de-a treia activitate a proiectului – Cartea de vacanță.

 

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 7 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 10 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 14 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 15 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 16 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 17 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 19 ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 21 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.