FOTO: Un mesaj important, din partea elevilor de la „Andrei Mureșanu”: „Nu vă fie frică!”

FOTO: Un mesaj important, din partea elevilor de la „Andrei Mureșanu”: „Nu vă fie frică!”

Târgul cititorilor de carte s-a întâmplat din nou astăzi, la Colegiul „Andrei Mureșanu”, așa cum se întâmplă de ani de zile, într-o atmosferă extraordinară, cu zeci de cărți expuse spre vânzare sau schimb și cu sute de cititori:

În fiecare primăvară, din 2007 încoace, la inițiativa profesoarei Camelia Toma și a Asociației Argument, cu sprijinul Librăriilor Aletheia și a unor edituri importante din România (precum Casa de Editură Max Blecher sau Charmides), la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” are loc Târgul Cititorilor de Carte.

Denisa Bîgiu, elevă în clasa a XI-a C, Mate-info, unul dintre organizatorii unui eveniment de tradiție la „Andrei Mureșanu” – Târgul Cititorilor de Carte – ne-a povestit că se ocupă de acest proiect încă din clasa a IX: „Ne ocupăm de acest proiect, eu și colegii mei de la Mate-info, pentru că vrem să demonstrăm că – chiar dacă facem multă informatică – mai și citim. Citim mult, uneori și în timpul orelor, dar asta n-ar trebui să recunoaștem. Dar e o plăcere pentru noi să vorbim despre cărți, să facem recomandări…

Denisa a recunoscut că pentru această ediție a târgului și-au dorit o schimbare de decor: „Nu l-am mai organizat în sala mică de sport, ci aici, la CDI. Ne-am gândit că aici, la bibliotecă, este cel mai bun loc: aici s-a citit întotdeauna, s-au făcut documentări, aici putem să stăm și pe jos, să citim pe perne, să vedem filme…”, a mai explicat Denisa Bîgiu.

Despre întâlnirea cu invitatul special al evenimentului – Denisa Bîgiu ne-a povestit că „au fost câteva clipe de mari emoții, dar am reușit să trecem peste ele. Am reușit să comunicăm, s-o cunoaștem mai bine, s-o apreciem…. Cel mai mult mi-a plăcut un mesaj de la Raluca Boantă: Niciodată să nu ne simțim rușinați dacă ne place poezia mai mult decât proza, să nu ne fie frică și să recunoaștem poezia dincolo de versuri…

Raluca Boantă, unul dintre tinerii poeți care a citit din versurile sale, în anii trecuți, în cadrul festivalului Poezia e la Bistrița, a absolvit acum 5 ani Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, a absolvit și Facultatea de Litere, Secția Franceză – Norvegiană la Cluj, unde lucrează acum într-o companie. „Dar mi-e dor de Bistrița și mi se pare că la Bistrița se întâmplă mai multe lucruri legate de literatură decât la Cluj… Abia aștept Festivalul Poezia e la Bistrița!”, ne-a mărturisit Raluca Boantă.

Am fost invitată să citesc, în calitate de fostă elevă a Colegiului Andrei Mureșanu și tânăr poet care încă nu a debutat… Am citit câteva texte noi, am discutat puțin cu elevii, m-au întrebat despre ce-mi place să citesc, ce se mai întâmplă la Cluj…

Sunt impresionată că sunt atât de curioși de literatură, chiar stau să-și cumpere cărți, să facă schimburi de cărți, mi se pare foarte important că se întâmplă asta, în ciuda a tot ceea ce se spune despre generația tânără. Eu chiar cred că se citește, chiar dacă se citește pe telefon sau tabletă… Tinerii chiar citesc și cred că e important ca cei mari să știe asta…

Un posibil viitor volum de versuri? Raluca Boantă crede că acesta trebuie pregătit cum se cuvine: „Cred că trebuie să pregătești un debut, nu doar să selectezi din textile scrise și să le aranjezi într-o carte. Mi se pare că ar trebui să facă parte dintr-un proiect. Acum aștept să mi se întâmple proiectul. Dar mi-ar plăcea să fie la Editura Charmides din Bistrița…”, ne-a mai povestit Raluca Boantă.

Poeme semnate de Raluca Boantă puteți să citiți chiar AICI.

În cadrul Târgului de carte de la Colegiul „Andrei Mureșanu” au fost acordate și premiile proiectului „Alege cartea”: sub egida „Convinge-mă să citesc” cititorii juniori de la școlile gimnaziale din Monor, Mărișelu și „Andrei Mureșanu” au primit diplome, urale și aplauze din partea colegilor. Tot acum a fost lansată și cea de-a treia activitate a proiectului – Cartea de vacanță.

 

Se caută conducător auto pentru transport România-Italia! NOI locuri de muncă în Bistrița acum O oră - Se caută conducător auto pentru transport România-Italia! NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: angajatorii caută să angajeze și ingineri, agenți de vânzări, bucătari, barmani, ospătari sau pizzeria. Oferta completă – mai jos:
DN17, tăiat de căi ferate! Biroul rutier a solicitat semaforizarea trecerilor! DE CE nu s-au amplasat: acum 2 ore - Traficul rutier este dat peste cap, de nenumărate ori, pe DN 17. Cozile infernale de la trecerile la nivel cu cale ferată ce taie Drumul Național înfurie șoferii. Biroul rutier a solicitat semaforizarea acestora. CFR are anumite criterii de care ține cont. DE CE nu s-au amplasat semafoare în aceste zone:
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Bistrița Bârgăului acum 2 ore - Astazi, 19 august 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița Bârgăului. Măsura este necesară pentru revizii la Uzina Electrică.
VIDEO: Principele Nicolae parcurge Via Transilvanica pe două roți, alături de un fost concurent de la Românii au Talent acum 3 ore - Printre cei care s-au încumetat să parcurgă Via Transilvanica se numără Principele Nicolae, un împătimit al plimbărilor pe două roți. Acesta este însoțit de un fost concurent de la Românii au Talent.
Frații Dobraniș, din nou la Campionatul Internațional de GO. Bistrițenii sunt singurii europeni din competiție acum 4 ore - Denis și Darius Dobraniș au ajuns într-una dintre patriile GO-ului, unde își încearcă forțele la Cup GO International Championship 2019 din Bangkok, Thailanda. Cei doi bistrițeni sunt singurii europeni din competiție.
VIDEO DEZGUSTĂTOR! Un șoarece în putrefacție descoperit în bucătăria unei pensiuni din județ acum 20 de ore - Mai multe controale desfășurate de Protecția Consumatorului au confirmat faptul că în bucătăriile restaurantelor din județ poți să găsești absolut orice. Printre „anomaliile” identificate de inspectori s-a numărat și un șoarece în putrefacție, descoperit chiar în bucătăria unei pensiuni din județ, alături de mizerie cât cuprinde.
DE CITIT: Tovarășul Baron acum 21 de ore - Jaap Scholten, Tovarăşul Baron În noaptea de 3 martie 1949, întreaga aristocraţie transilvăneană este luată pe sus, încărcată în camioane şi aruncată în închisorile comuniste de la Sighet, Aiud, Jilava. În ziua următoare, Partidul Muncitoresc Român anunţă cu satisfacţie deportarea tuturor marilor moşieri şi confiscarea averilor acestora. Astfel, erau distruşi ultimii duşmani de clasă şi...
FOTO/VIDEO: Spectacol folcloric pe cinste, la Festivalul Usturoiului în Ținutul contelui Dracula acum 22 de ore - Iubitorii de folclor au parte astăzi de un adevărat regal... Teatrul Nescris „Constantin Iugan” din Șanț a deschis spectacolul folcloric cu o piesă  de teatru amuzantă care a generat hohote de râs printre spectatori...
S-a aventurat cu mașina pe străzile din Bistrița fără permis. TUPEUL unei adolescente acum O zi - O adolescentă de 18 ani a fost prinsă ieri de polițiști la volanul unui autoturism, pe o stradă din Bistrița. Problema era că aceasta nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Aceasta s-a ales cu dosar penal.
I-a cerut unei tinere de 18 ani să întrețină relații sexuale, sub amenințarea cuțitului. Cum s-a terminat totul: acum O zi - Un bărbat de 56 de ani din Livezile a amenințat cu cuțitul o tânără de 18 ani  noaptea trecută, în plină stradă. Acesta i-a cerut tinerei să întrețină relații sexuale cu el. Cum s-a terminat totul
FOTO/VIDEO: Ne-a sărutat dulce, dulce până la sânge… Carla’s Dream, în Ținutul contelui Dracula acum O zi - Carla's Dream a încheiat incendiar seria concertelor, ieri seară, la Festivalul Usturoiului în Ținutul contelui Dracula. Mii de spectatori l-au aplaudat și i-au intonat celebrele hituri.
FOTO/VIDEO: S-a găsit cel mai puternic bărbat din Ținutul Contelui Dracula! VEZI cine este viteazul: acum 2 zile - Din opt concurenți curajoși și puternici, doar unul a izbutit să fie cel mai bun și să scoată cel mai bun timp! În cadrul Festivalului Usturoiului s-a desfășurat astăzi Concursul ”Cel Mai Puternic Bărbat” din Ținutul Contelui Dracula. Vezi care e voinicul!
SUUPER PARTY: Copiii s-au distrat pe cinste la Festivalul Usturoiului! Trupa Sclipirici, Shevalet și cei de la Produs în BN au creat o super atmosferă pentru cei mici acum 2 zile - A început! Încă de la prânz Ținutul Contelui Dracula a fost împânzit de lume și de voie bună! Copii de toate vârstele s-au distrat așa cum se cuvine într-o zi de festival. Au dansat, au cântat, au pictat, s-au jucat cu mingile și s-au bucurat de natură și de peisajele oferite de Ținutul Contelui Dracula.
VIDEO: Mai mare ruşinea…! Când uiți că ești într-un parc și te comporți ca un cimpanzeu în junglă acum 2 zile - E o adevărată provocare, în aceste zile, să ieşi la plimbare prin parc, alături de cei mici. Nu de alta, dar ai „şansa” să nimereşti un nesimţit ca cel din imaginile surprinse mai jos…
Bărbat luat de ape la Ilva! Salvatorii se luptă pentru viața lui! acum 2 zile - Un bărbat a fost luat de apele Someșului, în Ilva Mică. Acesta a fost găsit de pompieri. În aceste momente i se aplică manevrele de resuscitare.