FOTO/VIDEO. Suflet pentru Suflet: Patru olimpici din Bistrița – celebrați într-un spectacol emoționant

FOTO/VIDEO. Suflet pentru Suflet: Patru olimpici din Bistrița – celebrați într-un spectacol emoționant

Suflet pentru Suflet: Este din Beclean, face naveta și învață la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, în clasa a XII-a, ascultă muzică rock şi metal, în tren își face temele şi desenează minunat, iar ieri a fost premiat, alături de alți trei olimpici ai orașului, într-un emoționant spectacol caritabil…

Câte talente nu s-au pierdut în lume, pentru că n-au avut prilej să se manifeste, pentru că nu au fost încurajate și susținute la timp? Povestea de viaţă a oricăruia dintre noi se învârte, poate, în jurul acestei permanente căutări și fiecare în parte este speranța unei lumi mai bune…

Morivați de aceste convingeri – o mână de oameni generoși au pus la cale ieri, la Palatul Culturii, un emoționant spectacol caritabil – pentru a celebra 4 dintre cei mai promițători și talentați tineri din judeţ: Alexia Dohotari, Alexandra Măican, Ștefania Bodescu și Sebastian Cadmiel Coptil.

Spectacolul „Suflet pentru suflet”, ajuns la ediția cu numărul III, a fost organizat de echipa managerială a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Bistriţa şi echipa S.N.A.C. (Strategie Naţională de Acţiune Comunitară) coordonată de profesor învăţământ primar Florina Narcisa Vlașin, în colaborare cu Palatul Culturii Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Culturală Sfântul Pahomie Gledin şi Alexandrina Graphic Design.

Ştefania Bodescu urmează cursul de pictură la Palatul Copiilor Bistriţa, este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa, este dedicatică şi concentrată actului său artistic, creativă, inovatoare și implicată în diferite activităţi de creație literară, teatru creativ sau pictură, cucerind recent premiul I la Olimpiada Națională de Arte Vizuale la Istoria Artei. Palmaresul ei este impresionant: Festivalul Național de proză „Liviu Rebreanu”, premiul III (2014); Concursul Național „Icoana sufletului de copil”, premiul I (2015);  Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, premiul I ( 2014, 2015, 2017) și premiul II (2016);  Concursul Internațional de Artă Vizuală „Wizart continuă povestea”, premiul I (2016);  Tabăra Națională de Arte Vizuale –  premiul III (2016);  Concursul Național „Simbolul Primăverii”, premiul I (2016);  Olimpiada de Arte vizuale, Arhitectură și Istoria Artei, mențiune (2017); Proiectul Național „Primăvara în satul românesc”, premiul I (2017);  Festivalul Internațional de Benzi Desenate, participare (2017); Concursul Internaţional de Creaţie Plastică „Odată ca niciodată”, menţiune (2014), premiul I (2013);

Alexia Dohotari, elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, este o elevă sclipitoare, foarte pricepută la desen, muncitoare, modestă, plină de sensibilitate, dând dovadă, de-a lungul întregilor ani, de adevărate sclipiri de geniu. Este un fenomen şi este foarte implicată în tot ceea ce face. Diplomele şi premiile  obţinute susţin valoarea ei artistică şi culturală: Olimpiada de Limba şi literatura Română, Etapa Judeţeană, premiul I (2018);  Olimpiada de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”, Etapa Judeţeană, menţiune (2018); „Concurs Interdisciplinar Cultură şi Spiritualitate Românească”, Etapa Judeţeană, menţiune (2018);  Concurs Judeţean „mĂRŢişor de Centenar”, Palatul Copiilor Bistriţa, premiul II (2018);  Concurs Internaţional de fantezie şi îndemânare „Culorile Toamnei”, premiul I (2017);  Concursul Naţional de Matematică LuminaMath, premiul III (2017);  Concursul judeţean „Fii în cărţi!”, premiul III (2017);  International Contest of Visual Arts „Structure and Colour”, premiul III (2017);  Concursul Naţional comunicare. Ortografie.ro, premiul I (2017);  Concursul Naţional Fii InteligenT… la matematică, premiul I (2017); Concursul Naţional de Creaţie Artistică „Amândoi în aburul pâinii”, premiu I (2017); Concursul Naţional de creaţie plastică „Simfonia Primăverii”, premiul I (2015)…

Sebastian Cadmiel Coptil este elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa și spune despre sine că este «din Beclean». Ascult muzică rock şi metal. De obicei stau la atelier şi încerc să petrec cât mai mult timp posibil acolo. În atelier inspiraţia vine când ascult radio 106. Fac naveta, iar trenul este locul unde îmi fac temele şi majoritatea desenelor. Dacă vreau să mă descarc nu o fac prin desen, ci prin vorbitul mult şi degeaba. Prin urmare îmi place să îmi petrec majoritatea timpului făcând ceea ce mă pasionează…”

Acest lucru se confirmă din plin dacă ne gândim la câteva din premiile sale obţinute prin muncă, imaginaţie, încredere, talent, seriozitare, naturaleţe, hotărâre şi modestie: Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, premiul II (2017) și mențiune (2018), Concursul Naţional de Arte plastice „Hans Hermann”, specialitatea Grafică, menţiune (2016), Concursul Naţional de Arte plastice „Hans Hermann”, specialitatea Sculptură, menţiune (2016). A participat în cadrul proiectului „Sunt tânăr, am talent – pot creea!” (2016) și în cadrul Taberei Naţionale de Arte Vizuale, ediţia a V-a, Sîngeorz-Băi (2016).

Alexandra Măican, elevă în clasa a VII-a, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, stăpânește pe deplin măestria de a aşterne cuvintele pe hârtie au confirmat-o specialişti în domeniu, dovadă stând diferitele diplome obţinute de-a lungul anilor şcolari. Alexandra Măican a participat la „Concursul Interdisciplinar Cultură şi Spiritualitate Românească”, Etapa Judeţeană, premiul I (2018), la Olimpiada de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”, Etapa Judeţeană, premiul I (2018); Olimpiada de Limba şi literatura Română, Etapa Judeţeană (2017);  Olimpiada de Limba şi literatura Română, Etapa Judeţeană, premiul III ( 2017);  Olimpiada de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”, Etapa Judeţeană, premiul I, (2017); Olimpiada de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”, participare la Etapa Naţională (2017); Concursul Judeţean „Bucuria Învierii din Sufletul Copilului”, premiul II ( 2017); „Concursul Interdisciplinar Cultură şi Spiritualitate Românească”, Etapa Judeţeană menţiune (2017); Concursul naţional de creaţie plastică „Simfonia primăverii”, premiul I (2015).

A fost o seară plină de magie de care s-au bucurat aproape 200 de bistrițeni – părinți, copii, prieteni și profesori – în care organizatorii au reușit din plin să valorifice tradițiile și obiceiurile românești, spectacolul fiind deschis de cuvintele profesorului Vasile Duda:

Pe scenă au urcat apoi și copiii și coordonatorii formației Moștenitorii din Bălți și Direcția Învățământ, Tineret și Sport din Raionul „Rîșcani”, Republica Moldova – seara fiind deschisă de Daniela Pleșa din Strășeni, Republica Moldova, care a emoționat publicul cu poeziile și melodiile interpretate la chitară. Formația vocal folclorică „Perla” de la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale românești Cernăuți, Ucraina, a smuls de asemenea aplauzele celor prezenți cu piesele interpretate.

Seara s-a încheiat cu recitalul susținut de Grupul Valeria Peter Predescu și îndrăgita solistă Anuța Motofelea, acompaniată de un grup instrumental din cadrul Ansamblului Folcloric profesionist „Dor Românesc”.

Între momentele artistice au fost prezentați publicului cei patru olimpici în cinstea cărora a fost organizat spectacolul, iar părinții și copiii din public au avut parte de zeci de premii oferite în cadrul unei tombole extraordinare.

De asemenea, pe toată durata spectacolului, în holul Palatului Culturii a fost organizat un târg cu vânzare la care au participat Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Lacrima Bistriţa, Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, Colegiu Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Bistriţa,  Palatul Copiilor Bistriţa și meşterii populari Elfiarmaroc, Lari’s Art, Ilona Szilagyi.

Coșuri împletite, bijuterii hand-made, lucrări de artă, desene și picturi, lumânări și obiecte decorative, dar și zeci de savuroase produse de patiserie, prăjituri, păscuțe, tarte, cozonac, gogoși și răcoritoare au făcut delicul copiilor și părinților spectatori în pauzele dintre momentele artistice.

Mulţumim din suflet partenerilor media și mulțumim din suflet şi sponsorilor noştri pentru premiile acordate publicului, care au avut atâta succes printre cei care le-au primit, și mă refer la Hotel Metropolis, Florăria Kalimera, Cămara bunicii, Restaurant Lordinu, Wintercom, Dany Studio, CeCe Hair Academy, Selgros, Librăria Colorată, Universul Guliver, Peisagist Bistriţa, Asociaţia Părinţilor „Prietenii elevilor Nr. 1” de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, Open Consult, Crama Jelna, Schreiner, Salon Cârlionţ, Casa Ema şi meşterilor populari Elfiarmaroc, Szilagyi Ilona şi Lari’s Art care ne-au oferit pentru premii creațiile lor minunate. Banii care s-au adunat din donații și vânzări vor fi împărțiți celor patru copii talentați pe care i-am sărbătorit astăzi și care, sperăm noi, vor deveni un model și pentru alți copii din Bistrița… Mulțumim tuturor…!”, a precizat în final învățătoarea Florina Vlașin, coordonatorul și sufletul întregului proiect.

FOTO/VIDEO: Prima zi de „liber” la terase! Bistrițenii nu s-au lăsat speriați de nori iunie 1, 2020 - Terasele din centrul istoric au fost luate cu asalt de bistrițenii care așteaptă de luni bune să se relaxeze la un suc în aer liber. Administratorii de localuri s-au adaptat și au făcut tot posibilul să respecte regulile impuse de Ministerul Sănătății, iar clienții nu s-au lăsat așteptați.
FOTO/VIDEO: Un bărbat a fost spulberat de tren în Livezile iunie 1, 2020 - Un grav accident a avut loc în localitatea Livezile. O persoană a fost lovită de tren. Victima prezenta leziuni incompatibile cu viața.
BN: S-a înregistrat al 28-lea deces al unei persoane diagnosticate cu COVID 19 iunie 1, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a transmis alte decese survenite în rândul celor depistați pozitiv cu COVID 19. Printre ele, și un bistrițean. Astfel, la nivelul județului, numărul celor decedați și depistați cu COVID 19 ajunge la 28.
FOTO/VIDEO – Agresiune la KFC: Ar fi primit un pumn și apoi ar fi fost târât după mașină iunie 1, 2020 - S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, la KFC. Între doi bărbați s-a iscat o neînțelegere. Iar unul s-a ales cu un pumn, fiind târât după mașină. AFLĂ detalii:
TRIUMF: De la liceul din Bistrița, la prestigiosul Conservator din Amsterdam! Zeci de alte premii, în plină pandemie iunie 1, 2020 - Chitaristul Alexandru Grecu, absolvent al Liceului de muzică „Tudor Jarda”, a fost admis la prestigiosul Conservator din Amsterdam. Nu este singurul elev care a punctat o victorie. Deși au traversat o perioadă dificilă, în care mulți s-au străduit să-și mențină echilibrul – micii muzicieni de la „Tudor Jarda” se pot lăuda cu zeci de premii cucerite la concursurile online.
VIDEO Culisele furtului de aproape 10.000 de euro din weekend. Cum a reușit clujeanca să îl convingă pe bătrân să o lase în casă iunie 1, 2020 - Un bătrân de 88 de ani a fost prădat weekendul acesta de aproape 10.000 de euro de o clujeancă de 42 de ani. Aceasta a fost prinsă la scurt timp după furt, bătrânul semnalând la 112 dispariția sumei de bani. Cum a reușit femeia să îl convingă pe bătrân să o lase în casă.
VIDEO: Stadionul „Jean Pădureanu”, într-o ipostază inedită și impresionantă iunie 1, 2020 - Stadionul „Jean Pădureanu” - într-o ipostază inedită și impresionantă, într-un film publicat recent pe pagina de socializare a unei instituții din Bistrița. Mii de obiecte decorative de o rară frumusețe și cromatică oferă stadionului o imagine surprinzătoare:
PAZĂ canină, la Spitalul de pe Someșului?! Sau doar „îngeri păzitori”? iunie 1, 2020 - Bistrițenii care au avut de traversat strada Someșului, astăzi, în jurul prânzului, au avut parte de un peisaj neobișnuit. Chiar în fața secției de psihiatrie de pe strada Someșului, trotuarul părea „ocrotit” de o armată de „îngeri păzitori”.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.398 persoane infectate iunie 1, 2020 - Avem 336 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 141 de cazuri noi de infecție.
Se caută electrician auto, șef linie sau inginer constructor! NOI locuri de muncă, în Bistrița iunie 1, 2020 - NOI locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, în Bistrița! Locuri disponibile de electrician auto, inginer constructor, excavatorist sau muncitori necalificați la PPPAuto, Betak, Leoni, Consult Imobil, Stewo Plastic sau Amicii Building! Se oferă condiții excelente de muncă și pachet salarial motivant:
FOTO – NERĂBDĂTORI: Copii și părinți, la expoziția LEGO, cu zeci de minute înainte de deschidere iunie 1, 2020 - Mult așteptata expoziție LEGO și-a deschis azi porțile. Cu zeci de minute înainte de ora deschiderii, părinți și copii erau deja prezenți în curtea muzeului. Primii copii s-au bucurat și de cadouri, uitând că au măștile pe năsuc și nu pot să se joace, așa cum o făceau altădată:
Vrei la terasă? Îți lași numele și numărul de telefon și apoi ești servit iunie 1, 2020 - Prima zi de vară vine cu mai multă libertate. Oamenii pot să se plimbe în voie și să servească ceva bun pe terasele localurilor. Doar că, înainte de a fi servit, TREBUIE îndeplinite câteva condiții. Între altele, clienții trebuie să-și completeze într-un registru numele și numărul de telefon.
Rostul de dimineață: Nebunul din tine care știe ce-i bine… iunie 1, 2020 - E chiar aici, în fața ta: Știe absolut totul despre tine. Este chiar nebunul care știe ce-i bine – pentru tine, pentru mine. Dar mai ales pentru tine… Și ar face orice ca să simtă mai bine…
FOTO- COLIBIȚA: Se redeschide Delice Pan – magazin și fast food! mai 31, 2020 - Cine caută relaxarea la Colibița și vrea să mânânce rapid ceva bun sau are nevoie de mici sau mai mari cumpărături pentru vacanța la cabană, inclusiv pâine, carne și produse din carne, să știe că s-a redeschis magazinul Delice Pan, începând de mâine, 1 Iunie! În magazin se găsesc inclusiv produse tradiționale cu specific local, iar dacă v-a prins foamea de la aerul tare din munte să știți că s-a deschis și fast food-ul unde se mânca rapid și ieftin în zonă.
Camerele de supraveghere din oraș, mai mult defecte decât funcționale mai 31, 2020 - Să nu pățești ceva pe domeniul public al Bistriței, fără să ai martori, că nu ai cum dovedi! A pățit-o un bistrițean care a încercat să obțină imaginile de pe o cameră de supraveghere din oraș. Răspunsul polițiștilor locali a fost halucinant ”Mai bine de jumătate nu funcționează”.
Avem primele vinuri Frizzante produse în Bistrița-Năsăud! mai 31, 2020 - Ce surpriză! Nu numai că Bistrița-Năsăud a început să aibă vinuri bune, recunoscute în plan național și chiar internațional, dar se diversifică oferta, facem și finețuri. Italienii de la Lechburg Lechința au scos primele vinuri frizzante, o variantă mai ușoară a vinurilor spumante precum șampania sau prosecco. Pentru această vară avem câteva mii de sticle de frizzante alb și rose marca Lechburg, pe care le gasiți deja pe rafturile celui mai mare magazin de băuturi din oraș - The Drinks Store. 
FOTO: Hai că se poate! Au reparat! mai 31, 2020 - Ieri, o gură de canal de pe o stradă din Bistrița, recent asfaltată, a cedat. Oamenii s-au revoltat și au încercat să rezolve singuri problema. Firma responsabilă de asfaltările din oraș s-a autosesizat în urma publicării articolului în care era semnalizată problema. În această dimineață problema a fost remediată.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.257 persoane infectate mai 31, 2020 - Avem 335 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 124 de cazuri noi de infecție.
Din 1 iunie, la Muzeul Județean revine fascinanta lume LEGO mai 31, 2020 - Muzeul Județean Bistrița își deschide porțile de mâine, cu tradiționala Expoziție LEGO de primăvară Brickenburg. Ea se adresează atât copiilor cât și adulților, provocați să descopere misterele spațiului prin prisma jocului. Reguli de respectat, pentru vizitarea muzeului:
EXCELENT! Strugurii care dau naștere vinului de Jelna, singurii cu certificat de produs montan mai 31, 2020 - Crama Jelna este singura din țară care face vin din struguri cu certificat de produs montan. Vița de vie se întinde pe 26 de hectare și este situată în zona montană a comunei Cetate.
Rostul de dimineață: La Bistrița, ca la Paris… „Un început timid. Sau poate caraghios…?!” mai 31, 2020 - O celebră tradiție pariziană își face simțită prezența – timid – și la Bistrița. Îndrăgostiți de diverse vârste sau zodii și-au pecetluit iubirea în grilajul podului care duce spre Codrișor! „E un început timid, sau poate caraghios... Mai avem mult de muncit...!”
FOTO: O tânără șoferiță a ajuns cu roțile-n sus după ce a lovit un stâlp de electricitate mai 31, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Salva. O tânără șoferiță a lovit un stâlp de curent. În urma impactului mașina pe care o conducea a ajuns cu roțile-n sus.
FOTO: Să-ți rupi roțile-n ea reabilitare! mai 30, 2020 - Strada Magnoliei a fost reabilitată de curând. Și, așa cum se cade unei reabilitări....poți să-ți rupi roțile-n ea. O gură de canal a cedat, o mașină s-a avariat. Iar acum, gura de canal e eco- a crescut un copac în ea, fix în mijlocul intersecției.
FOTO: Prinsă la scurt timp după ce a furat aproape 10.000 de euro de la un bunic mai 30, 2020 - O femeie a fost prinsă de oamenii legii, la scurt timp după ce a fost apelat numărul unic 112. Aceasta a fost acuzată că ar fi furat o sumă importantă de bani. 
FOTO: Băiețel de 10 ani, rănit în incendiu! Salvatorii n-au putut ajunge în zonă decât pe jos mai 30, 2020 - Un incendiu a izbucnit într-o zonă izolată din Sîngeorz Băi. Un băiețel de doar 10 anișori a fost rănit. Salvatorii au ajuns în zona indicată doar pe jos, neputând înainta cu echipajele.
FOTO/VIDEO: I-a tăiat calea și s-a făcut nevăzut! Acum stă cu mașina stricată, de luni bune, după ce a evitat impactul mai 30, 2020 - S-a întâmplat în luna februarie, în Groapa Sărății. O autoutilitară a ieșit în DN 17 fără să se asigure. Șoferul unui autoturism care circula regulamentar, în încercarea de a evita impactul, a ajuns pe acostament. Acum așteaptă de luni bune, cu mașina avariată, o soluție:
FOTO/VIDEO: Un șofer băut a provocat un accident pe strada Rodnei mai 30, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu câteva minute pe strada Rodnei din municipiul Bistrița. Un șofer nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a lovit o mașină care circula regulamentar. Din impact, autoturismul a ricoșat într-un microbuz. Șoferul vinovat a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Memento mori: Fereastră rotundă sau pătrată? Mulți o consideră simbolul Fecioarei Maria… mai 30, 2020 - „Ca deschidere spre aer şi lumină, o fereastră simbolizează receptivitatea. Dacă ea este rotundă, e vorba despre o receptivitate asemănătoare celei a ochiului şi a conştiinţei. Dacă este pătrată, se referă la receptivitatea terestră, în opoziţie cu cerul. În sine, este considerată simbolul Fecioarei Maria...”, ne dezvăluite Alina Berbecaru, muzeograf în cadrul secției de Artă contemporană, la Muzeul Județean.
Două cazuri de infecție cu COVID-19, înregistrate într-un cămin pentru vârstinici din județul Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - COVID-19 face victime și într-un centru de asistență pentru vârstnici din județul Bistrița-Năsăud! Un cadru medical și o persoană parte din personalul auxiliar au fost depistate cu coronavirus. Toți beneficiarii centrului vor fi testați.
Aquabis: Avarie, în Sângeorz-Băi. Străzi fără apă, începând de astăzi mai 30, 2020 - S-a produs o avarie pe conducta de distribuție din Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Câteva străzi vor rămâne fără apă, începând de astăzi, 30 mai, până la remediere: