FOTO/VIDEO: Ziua Franței, prin ochii lui Mădălin: Stare de spirit greu de explicat, dar, paradoxal, mi-a stârnit dorul de casă

FOTO/VIDEO: Ziua Franței, prin ochii lui Mădălin: Stare de spirit greu de explicat, dar, paradoxal, mi-a stârnit dorul de casă

Ieri a fost Ziua Națională a Franței. Zeci de mii de oameni s-au bucurat de spectacolul oferit cu acest prilej. Printre ei, și bistrițeanul care a ajuns în unul din ministerele Franței. „A fost o stare de spirit greu de explicat. Dar, paradoxal, mi-a stârnit dorul de casă”, a explicat Dan Mădălin Pavel.

Zeci de mii de oameni, francezi sau turiști, au ales ieri capitala Franței pentru spectacolul oferit de Ziua Națională. Cei care au dorit să vadă parada au mers în zona centrală încă de dimineață de pe la 05:00, pentru a putea prinde un loc „cu vedere”.

Seara s-a încheiat apoteotic, cu un impresionant foc de artificii și un concert simfonic.

Printre cei prezenți la eveniment a fost și Dan Mădălin Pavel, tânărul bistrițean pentru care s-au „bătut” ministerele franceze. Deși un moment pur francez, tânărului bistrițean i-a stârnit dorul de casă.

Vedeți mai jos explicația lui, oferită pentru Bistrițeanul.ro:

Pentru Franța, 14 iulie, Ziua Națională, e mai mult decât o paradă militară și un foc de artificii. E un moment solemn care ne reamintește de Revoluția Franceză, dar și o stare de spirit greu de explicat și de trăit în fața televizoarelor. Pentru prima dată de când sunt în Franța, am avut ocazia să particip aseară la focul de artificii și la concertul de muzică clasică care au încheiat magistral evenimentele organizate ieri.

Încă de la orele amiezii, întreaga zonă din jurul turnului Eiffel a fost ocupată de zeci de mii de francezi și turiști care așteptau nerăbdători ora 23, ora la care era anunțat focul de artificii. În familie sau alături de prieteni, oamenii au împânzit piața Trocadero, grădinile Champs-de-Mars din fața turnului, podurile și malurile Senei, ciocnind un pahar de șampanie și profitând de vremea de afară pentru a lua picnicul, în așteptarea spectacolului. Niciodată în România nu am văzut o astfel de mobilizare pentru a sărbători Ziua Națională, ceea ce îmi dă impresia că francezii sunt mult mai atașați de țara lor decât poate suntem uneori noi, românii.

Începând cu ora 23, timp de 30 de minute, cerul Parisului a fost luminat de un impresionant joc de artificii. A fost un moment care m-a făcut să realizez cât de norocos sunt că am ocazia să locuiesc și să studiez într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Pentru francezi, 14 iulie e o zi care stă sub semnul unității și al fraternității, iar acest lucru l-am simțit și eu pe deplin ieri. Poate că nici într-o țară din lume Ziua Națională nu are aceeași semnificație și încărcătură emoțională cum are ziua de 14 iulie pentru Franța. Deși sunt doar de trei ani aici, am putut simți și eu această emoție, ceea ce m-a făcut să conștientizez că Franța e a doua mea casă.

 Cu toate acestea, România o port mereu în sufletul și mintea mea. Și deși mă bucur de momente precum cele de aseară din Paris care mă fac să mă simt parte a poporului francez, paradoxal, tocmai astfel de clipe îmi stârnesc nostalgia țării mele și dorul de casă. 

VIDEO Ovidiu Crețu: Mi-am făcut datoria față de țară! Poate voi ocupa un fotoliu de consilier ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu își va încheia mandatul în luna iunie a acestui an. Acesta a explicat în cadrul unei conferințe de presă că nu vrea o funcție salarială. ”Mi-am făcut datoria față de țară. Vreau să mă bucur de grădină și de nepoți. Poate voi ocupa o funcție de consilier local!” a spus acesta.
Transport gratuit pentru elevi, pe baza carnetului de note avizat de școală ianuarie 21, 2020 - Este anunțul făcut de Ministerul Educației, cu începere din anul școlar 2020 - 2021. Decizia aceasta s-a luat după ce CCR a declarat neconstituțională decontares navetei DOAR pe baza abonamentului.
FOTO: O nouă competiție, un nou trofeu…! ianuarie 21, 2020 - O nouă competiție, un nou trofeu – pentru tinerii liceeni pasionați de robotică de la Colegiul „Liviu Rebreanu”. Ei s-au întors victorioși de la Timișoara, unde au participat la Winter Robotics Games.
VIDEO Ovidiu Crețu: NU cred că trebuie subvenționată taxa de gunoi ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a explicat că e de părere că taxa de gunoi nu trebuie subvenționată. Acesta susține că doar pe când îl arde pe cetățean la buzunar, doar atunci va avea grijă ce aruncă și cum aruncă.”Dacă se va vota subvenționarea, asta nu e poziția primarului!” a declarat edilul.
JOI se deschide Pârtia Cocoș, integral! AFLĂ cât plătești și programul de funcționare: ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a anunțat azi că joi va avea loc deschiderea Pârtiei Cocoș, integral. Se va putea schia și dupămasa, datorită nocturnei. AFLĂ programul de funcționare și tarifele:
VIDEO- ȚEAPĂ: Firma ce aducea echipamentele pentru pârtie nu mai răspunde! Ba și blochează o altă achiziție ianuarie 21, 2020 - Pârtia Cocoș urmează să se deschidă integral în această săptămână, joi. Nu s-a putut mai repede din cauza lipsei pompelor și a tunului de zăpadă. Firma câștigătoare nu a mai dat niciun semn de viață de vreo două săptămâni. Ba mai mult, blochează și achiziția de tunuri.
Arma soțului mort i-a adus un dosar penal. Pățania unei bistrițence: ianuarie 21, 2020 - Arma neletală a soțului care a murit în urmă cu mai bine de jumătate de an i-a adus necazuri unei bistrițence de 44 de ani. Cu ce a greșit femeia:
Cum au ajuns persoanele cu handicap de la taxe 0 la gunoi, la preț întreg ianuarie 21, 2020 - Bistrițenii plătesc, din această lună, suma integrală pentru serviciul de salubritate. Asta deoarece Primăria nu mai subvenționează, cel puțin momentan, din bugetul municipiului. Persoanele cu handicap își amintesc de perioada în care plăteau 0 lei pentru aceste servicii. S-ar mulțumi și cu o reducere de 50 la sută...
Rostul de dimineață: Dacă iarna e în toi, nici primăvara nu poate fi prea departe… ianuarie 21, 2020 - În timp ce Bistrița zace copleșită de cerul plumburiu și mohorât, departe de lumea dezlănțuită, pe crestele Munților Rodnei primăvara își face loc cu coatele iar peisajele îți taie respirația…!
SCHIMBĂRI DE PROPORȚII! Jandarmii ar putea dispărea din orașe. Ce se va întâmpla cu ei: ianuarie 21, 2020 - Adevărul.ro a publicat un document în care se vorbește despre planurile pe care le are ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela pentru Poliție și Jandarmerie. Una dintre schimbările de proporții despre care se vorbește în document presupune dispariția jandarmilor din orașe. Ce se va întâmpla cu ei:
Maternik vs. școala din Șanț – conducerea unității mai bifează o victorie. Mesajul profesorului: „Nu pui mâna pe mine că eu te omor!” ianuarie 21, 2020 - Scandalul dintre profesorul de sport Vasile Maternik și conducerea unității de învățământ unde acesta predă este departe de a lua sfârșit. Ieri, profesorul a încercat din nou să se întoarcă în școală și a fost îndepărtat cu jandarmii, conducerea școlii mai bifând o victorie, folosindu-se de o prevedere din Legea Educației:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Năsăud și Beclean ianuarie 21, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 21 ianuarie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore – anunță Aquabis. Probleme sunt și la Beclean:
Carne de pasăre, dintr-o zonă cu gripa aviară, a ajuns la noi în județ! ianuarie 21, 2020 - Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.