FOTO/VIDEO: Ziua Franței, prin ochii lui Mădălin: Stare de spirit greu de explicat, dar, paradoxal, mi-a stârnit dorul de casă

FOTO/VIDEO: Ziua Franței, prin ochii lui Mădălin: Stare de spirit greu de explicat, dar, paradoxal, mi-a stârnit dorul de casă

Ieri a fost Ziua Națională a Franței. Zeci de mii de oameni s-au bucurat de spectacolul oferit cu acest prilej. Printre ei, și bistrițeanul care a ajuns în unul din ministerele Franței. „A fost o stare de spirit greu de explicat. Dar, paradoxal, mi-a stârnit dorul de casă”, a explicat Dan Mădălin Pavel.

Zeci de mii de oameni, francezi sau turiști, au ales ieri capitala Franței pentru spectacolul oferit de Ziua Națională. Cei care au dorit să vadă parada au mers în zona centrală încă de dimineață de pe la 05:00, pentru a putea prinde un loc „cu vedere”.

Seara s-a încheiat apoteotic, cu un impresionant foc de artificii și un concert simfonic.

Printre cei prezenți la eveniment a fost și Dan Mădălin Pavel, tânărul bistrițean pentru care s-au „bătut” ministerele franceze. Deși un moment pur francez, tânărului bistrițean i-a stârnit dorul de casă.

Vedeți mai jos explicația lui, oferită pentru Bistrițeanul.ro:

Pentru Franța, 14 iulie, Ziua Națională, e mai mult decât o paradă militară și un foc de artificii. E un moment solemn care ne reamintește de Revoluția Franceză, dar și o stare de spirit greu de explicat și de trăit în fața televizoarelor. Pentru prima dată de când sunt în Franța, am avut ocazia să particip aseară la focul de artificii și la concertul de muzică clasică care au încheiat magistral evenimentele organizate ieri.

Încă de la orele amiezii, întreaga zonă din jurul turnului Eiffel a fost ocupată de zeci de mii de francezi și turiști care așteptau nerăbdători ora 23, ora la care era anunțat focul de artificii. În familie sau alături de prieteni, oamenii au împânzit piața Trocadero, grădinile Champs-de-Mars din fața turnului, podurile și malurile Senei, ciocnind un pahar de șampanie și profitând de vremea de afară pentru a lua picnicul, în așteptarea spectacolului. Niciodată în România nu am văzut o astfel de mobilizare pentru a sărbători Ziua Națională, ceea ce îmi dă impresia că francezii sunt mult mai atașați de țara lor decât poate suntem uneori noi, românii.

Începând cu ora 23, timp de 30 de minute, cerul Parisului a fost luminat de un impresionant joc de artificii. A fost un moment care m-a făcut să realizez cât de norocos sunt că am ocazia să locuiesc și să studiez într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Pentru francezi, 14 iulie e o zi care stă sub semnul unității și al fraternității, iar acest lucru l-am simțit și eu pe deplin ieri. Poate că nici într-o țară din lume Ziua Națională nu are aceeași semnificație și încărcătură emoțională cum are ziua de 14 iulie pentru Franța. Deși sunt doar de trei ani aici, am putut simți și eu această emoție, ceea ce m-a făcut să conștientizez că Franța e a doua mea casă.

 Cu toate acestea, România o port mereu în sufletul și mintea mea. Și deși mă bucur de momente precum cele de aseară din Paris care mă fac să mă simt parte a poporului francez, paradoxal, tocmai astfel de clipe îmi stârnesc nostalgia țării mele și dorul de casă. 

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 7 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 10 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 14 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 15 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 16 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 17 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 19 ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 21 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.