In memoriam – Ioan Şteff: „Figura sa luminoasă va rămâne vie în sufletele noastre”

In memoriam – Ioan Şteff: „Figura sa luminoasă va rămâne vie în sufletele noastre”

Vestea morţii fulgerătoare a profesorului Ioan Şteff a căzut ca un trăznet asupra colectivului de cadre didactice al Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Bistriţa.

Profesorul Ioan Şteff împlinise în vara acestui an 71 de ani şi a fost până în ultima clipă a vieţii sale un om foarte activ.

A funcţionat timp de 23 ani, până la ieşirea sa la pensie în anul 2013, ca profesor titular pe catedra de geografie a Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga. Pregătirea sa multilaterală, competenţa lui profesională, empatia şi simţul umorului dovedite în relaţiile cu ceilalţi – elevi, colegi, părinţi – au lăsat în mintea noastră imaginea unui dascăl înzestrat cu o reală vocaţie pedagogică. Un om a cărui prezenţă agreabilă era unanim apreciată şi căutată de toţi cei care l-au cunoscut.

În calitate de profesor-diriginte a format numeroase generaţii de elevi, încadrându-se în acea categorie de educatori care au ars aidoma unei lumânări, consumându-se pe sine pentru a-i lumina pe ceilalţi.

A fost mulţi ani responsabilul catedrei de istorie-geografie şi a făcut parte din conducerea sindicală a şcolii, în această ultimă calitate luptând pentru îmbunătăţirea vieţii cadrelor didactice.

S-a implicat cu întreaga sa fiinţă în numeroasele proiecte europene pe care şcoala le-a avut cu unităţi şcolare din Austria, Italia şi Polonia. Şi nu numai atât, căci Ionică Şteff a înţeles mai bine ca mulţi că scrisul este o nobleţe a profesiei de dascăl. A fost coautor la realizarea lucrărilor ştiinţifice intitulate: „Colibiţa-dimensiuni turistice” (2010) – o adevărată odă închinată zonei în care a copilărit şi şi-a petrecut anii tinereţii şi „Bistricior” (2015) – carte ce descrie cu talent frumuseţea neasemuită a muntelui, loc al încrederii, speranţei şi veşniciei care ne aşteaptă.

În cei peste 40 ani de muncă pe tărâmul învăţământului, Ionică Şteff – educatorul experimentat şi înzestrat cu mult umor – a fost un adevărat liant în colectivele didactice prin care a trecut. A acţionat de fiecare dată pentru crearea unui climat de muncă agreabil şi a contribuit prin virtuţile sale la creşterea prestigiului instituţiilor în care şi-a desfăşurat activitatea.

În ciuda tuturor încercărilor pe care destinul i le-a rezervat în această viaţă, noi nu l-am văzut niciodată pe Ionică plângându-se, deşi ştiam că uneori sufletul lui sensibil plângea. Avea acea putere pe care puţini dintre noi o avem, de a se ridica cu umor deasupra propriilor dureri.

După ieşirea la pensie în anul 2013, profesorul Ioan Şteff s-a bucurat din plin de binefacerile libertăţii stabilindu-şi el însuşi programul zilnic. În ultimii ani ne mărturisea adesea că-şi drămuieşte timpul între vizitele în locurile sale natale, la Bistriţa Bârgăului, şi participarea la evenimentele de familie ale copiilor şi rudelor sale.

Participa la toate excursiile organizate în ţară prin Casa de Pensii îndeplinind şi rolul de ghid turistic, îmbogăţindu-i pe membrii grupului de turişti cu cunoştinţele sale geografice şi istorice.

Dar ne trecem atât de repede, ca nişte umbre pe ecranul veşniciei şi iată că în ajunul Zilei Luminaţiei, lumina pământească s-a stins pentru Ionică Şteff pentru ca sufletul său iubitor şi bun să treacă la lumina vie a veşniciei.

A murit aşa cum a trăit: tăcut şi modest, surpinzându-ne prin moartea sa fulgerătoare aşa cum ne-a surprins în timpul vieţii cu jovialitatea şi generozitatea sa. A fost un model de dascăl şi părinte şi mai presus de orice a fost un model de OM.

          Figura sa luminoasă va rămâne vie în sufletele noastre îndemnându-ne:

Să fiţi buni chiar dacă răul se lăţeşte în lumea pe care o las!

Să fiţi tari şi să priviţi viaţa cu detaşare şi umor chiar dacă dificultăţile cotidiene se înteţesc tot mai mult!

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

Colectivul de cadre didactice

al Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” Bistriţa

INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.
FOTO/VIDEO: Explozie la Dorolea! Aproape 170 de elemente de muniție distruse de pirotehniști noiembrie 12, 2019 - Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN: 
Condamnat la 3 ani de închisoare pentru ce a făcut în Ajunul Crăciunului din 2018: noiembrie 12, 2019 - La nici un an de la comiterea faptei, un tânăr de doar 19 ani a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița. Acesta a fost condamnat pentru o tâlhărie comisă în Ajunul Crăciunului din 2018.
Taximetrist audiat după ce a transportat la Bistrița posibilii călăi ai unui ambulanțier dispărut fără urmă noiembrie 12, 2019 - Un ambulanțier din Borșa, Maramureș, a dispărut fără urmă de mai bine de un an. Acesta a transportat doi bărbați până în județul Cluj, unde polițiștii i-au găsit mașina incendiată, dar nu și trupul. Apoi, cei doi presupuși ”călăi” au luat un taxi cu destinația Bistrița.
PETIȚIE privind modul dezastruos în care se regularizează râurile din Bistrița-Năsăud noiembrie 12, 2019 - Partidul Verde Bistrița și trei ONG-uri au trimis o petiție către 8 instituții ale statului. Aceștia atrag atenția asupra modului dezastruos în care se fac lucrările de regularizare a râurilor din Bistrița-Năsăud.
La Holistic îți poţi face rapid testul de gripă! noiembrie 12, 2019 - Poate că nu știai, dar între gripă și răceală este o mare și periculoasă diferență! Gripa poate conduce la complicații severe, chiar mortale, precum pneumonie și encefalopatie, în rândul persoanelor vulnerabile, nevaccinate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă, azi, în Sângeorz-Băi noiembrie 12, 2019 - Astăzi, 12 noiembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Sângeorz-Băi. Cât durează remedierea defecţiunii:
A împușcat și ucis cu sânge rece un câine! Acum riscă ani buni după gratii noiembrie 12, 2019 - Un bistrițean riscă să petreacă următorii ani după gratii, după ce în vara anului trecut a împușcat și ucis un câine. Este vorba despre un câine cu stăpân.
MINORĂ dispărută dintr-o casă de tip familial! noiembrie 12, 2019 - Oamenii legii caută o minoră ce a plecat ieri dintr-o casă de tip familial din Teaca. Cei care o văd sunt rugați să anunțe imediat poliția.
Rostul de dimineaţă: Să nu ne uităm tradițiile…! Şi nici bicicleta… noiembrie 12, 2019 - Degeaba ne asaltează globalizarea din toate părţile şi unghiurile posibile... Degeaba încearcă unii să ne servească modernizare la pachet, cu linguriţa sau cu forţa... Bistriţenii fac ce fac şi nu îşi lasă baltă tradiţiile. O demonstrează o fotografie delicioasă – surprinsă de prietenul nostru, Dorin Cîrcu.
FOTO – La un pas de moarte! Un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii noiembrie 12, 2019 - În această dimineață un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii. Incidentul s-a petrecut în localitatea Bichigiu.
SURPRIZĂ: Vine Iohannis la Bistrița! noiembrie 11, 2019 - Nici nu și-au revenit bine din bucuria rezultatului de ieri, când au colorat județul în albastru, că liberalii bistrițeni sunt iar în culmea extazului. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat vizita la Bistrița, pentru această săptămână. AFLĂ care e ziua în care președintele României va veni la Bistrița:
VIDEO. Dr. Cristian Răchitan, la Bistriţa, despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi: Aşa apar insatisfacţiile noiembrie 11, 2019 - Unul dintre cei mai buni diagnosticieni din lume - dr. Cristian Răchitan - a fost prezent ieri la Bistriţa, la Sinagogă. A vorbit bistriţenilor despre sindronul neurodepresiv, sentimentul împlinirii, dar şi despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi care degenerează în boli, insatisfacţii şi nemulţumiri...
FOTO: Acoperit de noroi din cap până-n picioare, dar campion european…! noiembrie 11, 2019 - După zeci de kilometri prin noroaie şi ploi, după ce au străbătut din nou traseele pline de dificultăţi, s-au întors acasă victorioşi! Bogdan Berende, de la Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a cucerit încă o medalie de aur!