ÎNGRIJORĂTOR: Bolnavii cronici, tot mai tineri. Banii alocați pentru decontarea serviciilor, cât bugetul unui oraș

ÎNGRIJORĂTOR: Bolnavii cronici, tot mai tineri. Banii alocați pentru decontarea serviciilor, cât bugetul unui oraș

Un raport al CAS BN a scos la iveală faptul că tot mai mulți pacienți sunt depistați cu boli cronice, destul de timpurii. Iar suma alocată pentru decontarea serviciilor, medicamentelor, etc, pe anul 2018, depășește 300 de milioane de lei. Suma echivalează cu bugetul unui oraș.

În județul nostru, în evidența Casei de Asigurări de Sănătate se află 298.205 persoane. Dintre aceștia, doar 251.446 sunt asigurați, și doar 40 la sută dintre ei, plătitori.

Anul trecut, pentru decontarea serviciilor medicale, a rețetelor, concediilor, etc, CAS BN a cheltuit 326.627.430 lei, cam cât bugetul alocat unui oraș, pe un an de zile.

Cele mai mari cheltuieli au fost cu bolnavii cronici. Iar problema mai mare e că aceștia sunt diagnosticați la vârste mult mai mici.

În top sunt bolnavii de pe oncologie și cei cu diabet. Acestea sunt în top și în creștere. S-a observat o creștere a numărului de pacienți și o scădere a mediei de vârstă. Dacă înainte, diabetul de tip II se depista la persoane peste 50 de ani, acum sunt pacienți diagnosticați cu acest tip de diabet chiar și cu vârste sub 40 de ani. Și tratamentele sunt scumpe, iar dacă se descoperă mai devreme, automat și perioada de tratament e mai lungă”, a explicat Camelia Ilișuan, președintele CAS BN.

În 2018, cheltuielile cu pacienții din ramura oncologică s-au ridicat la 9.362.119 lei. Pentru diabetul zaharat s-au cheltuit 3.645.737 lei pentru cei dependenți de insulină, 3.871.595 lei pentru cei ce fac tratament medicamentos și 8.628.546 de lei pentru cei care urmează tratament mixt.

Cheltuielile sunt tot mai mari, nu neapărat numai pentru că e în creștere și numărul de bolnavi. Dar au apărut tot felul de servicii medicale noi, medicamente sau analize care acum sunt decontate, etc. Populația încă nu e educată pe prevenție și poate va trebui să treacă o generație până când să putem spune că funcționează prevenția și la noi. Sunt atâtea servicii decontate. Dar la noi nu este nicio sancțiune dacă oamenii nu își fac verificări periodice. Și atunci omul nu e educat pe prevenție”, a conchis Camelia Ilișuan.

Awake Festival: Enter Shikari, Coma și mulți alți artiști vor electriza domeniul Teleki, la Mureș! acum 26 de minute- Iubitorii muzicii electro din Transilvania au toate motivele să se pregătească pentru o experiență fantastică în această vară: noi artiști și-au anunțat prezența la Awake Festival – eveniment care se va desfășura pe domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș.
De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum… acum 2 ore- Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress. Ce norocos și împlinit  te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor!
DE CITIT: O istorie care acoperă de rușine câteva generații… acum 4 ore- Se dă așadar un regat cu atmosferă medievală, un rege malefic hotărât să facă istorie și să cucerească toate ținuturile din jur, indiferent de preț, și o competiție ce va face diferența între sclavie și libertate, între viață și moarte...
FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean acum 6 ore- Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean, ieri seară, când și în județul nostru s-a celebrat Noaptea Muzeelor: mii de oameni au trecut pragul instituțiilor muzeale din Bistrița, Sângeorz-Băi și Năsăud, admirând unelte de pe vremea dacilor, mașini de epocă, picturi și sculpturi.
FOTO/VIDEO: S-a așternut stratul alb și frumos mirositor de narcise din Munții Rodnei acum 7 ore- O porțiune din Parcul Național Munții Rodnei s-a îmbrăcat cu straie noi. Poiana cu Narcise a înflorit, astfel că turiștii care ajung în zonă pot admira stratul alb, frumos mirositor ce li se așterne la picioare.
GROAZNIC! Trei fetițe au ajuns de urgență la Pediatrie Cluj, după ce au făcut baie acum 9 ore- La miezul nopții, trei fetițe au fost preluate de echipaje medicale și transportate de urgență la Cluj. Micuțele au început să acuze dureri de cap după ce au făcut baie.
VIDEO: O performanță istorică pentru Gloria! „Expresia mândriei de a fi bistrițean!” acum 21 de ore- Bucurie fără limite astăzi, în Sala Polivalentă din Bistrița: echipa de handbal feminin SC Gloria 2018 - echipa de suflet a bistrițenilor - a reușit o performanță istorică! „Așa arată expresia pură a bucuriei și a mândriei de a fi bistrițean!”
VIDEO: Un sistem învechit, un tarif exorbitant, pubele insalubre amplasate total aiurea…! acum O zi- „Am ajuns să plătim un tarif exorbitant pe colectarea deșeurilor!”, s-a plâns Diana Morar de la PNL Bistrița-Năsăud, reproșând celor din PSD că au adoptat poziția ghiocelului, fără să încerce să remedieze sistemul învechit, tarifele exorbitante, pubelele insalubre amplasate total aiurea…!
Caravana cu medici a ajuns azi la Spermezeu! Ce consulturi de specialitate, gratuite, oferă localnicilor: acum O zi- Peste 100 de persoane vor fi examinate astăzi în localitatea Spermezeu de o echipă de medici specialiști și rezidenți. Totul face parte din proiectul „Caravana cu medici”. Localnicii vor beneficia gratuit de opt consulturi de specialitate.
Carambol în Năsăud și două persoane rănite, din cauza unei șoferițe neatente! acum O zi- Patru mașini au fost avariate și două persoane, rănite! Totul s-a întâmplat în Năsăud, din cauza unei șoferițe neatente.
VIDEO: O mare problemă, în Prundu Bârgăului. „De unde firme…?!” acum O zi- Referindu-se la asfaltarea străzilor din Prundu Bârgăului, primarul Doru Toader Crișan invitat recent la emisiunea „Direct în Problemă”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro care este marea provocare cu care se confruntă: 
Un bărbat a ajuns la Spital cu arsuri pe jumătate din corp. UPDATE: Bărbatul va fi transferat la o clinică de specialitate din București cu un elicopter SMURD acum O zi- Grav incident în această dimineață în localitatea Simionești. Un bărbat de 35 de ani are arsuri de gradul 2 pe jumătate din suprafața corpului după ce a căzut într-un cazan cu borhot fierbinte. Acesta este transportal la spital pentru investigații.
Se-ntâmplă ACUM: Un bistrițean, în semifinala Arena Bucătarilor! acum O zi- Cei de la Viena Bistro Cafe sunt cuprinși de emoții. Colegul lor, Cristi, este în febra unui renumit concurs culinar. Chiar în aceste momente, el gătește în cadrul primei semifinale Arena Bucătarilor.
Aquabis Bistrița: Se sistează apa potabilă astăzi, în Maieru acum O zi- Aquabis Bistrița își informează clienții în legătură cu faptul că astăzi, 18 mai, se sistează apa potabilă în Maieru și în Lunva Ilvei.
Un chitarist din Bistrița va reprezenta România în Estonia! Premiul cel mare – 5.000 euro! acum O zi- Tânărul chitarist din Bistrița s-a dovedit de departe cel mai bun dintre concurenții care au participat la Timișoara, la Concursul Muzical de Interpretare „Lions” sub egida „Lions European Musical Competition Thomas Kuti”. El va repprezenta România la nivel european, cu ocazia Europa Lions Forum care se va desfășura în acest an, în capitala Estoniei.