OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ioan Sângeorzan, eroul-învățător care a înălțat un monument pentru toți eroii din sat…

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ioan Sângeorzan, eroul-învățător care a înălțat un monument pentru toți eroii din sat…

Este Ziua Eroilor: prilejul perfect să celebrăm sau să descoperim personalitatea unui erou bistrițean care a predat în satul Șieu Sfântu, unde a fost și director. A luptat pe frontul Bosnia-Herțegovina: „…degetul mare atârna abia ținut de piele, iar el se gândea doar cum îi va  învăța pe copii să numere până  la zece, dacă el rămâne doar cu nouă degete…

Ioan Sângeorzan s-a născut în satul Coasta în 1898, și s-a pregătit pentru cariera de învățător la Blaj. A predat în satul Șieu Sfântu, unde a fost și director, dar a predat și în alte sate din zonă. Școala de ofițeri a terminat-o în Oradea, fiind încadrat în Regimentul de Infanterie 63 austro-ungar (IR 63 „Freiherr von Piterich“) din Bistrița, cu gradul de locotenent.

A luptat pe frontul Bosnia-Herțegovina: Isonzo – Podgora – Prižnica – Plave, unde a și fost rănit la mână.

„…degetul mare abia atârna ținut de piele, iar el se gândea doar cum îi va învăța pe copii să numere până la zece, dacă  el rămâne doar cu nouă  degete…”, a povestit nepotul eroului, Marius Bălan – binecunoscutul ecologist din Bistrița, pentru Holland.ro.

Locotenentul Ioan Sângeorzan a reușit, la începutul lui 1917 să dezerteze cu tot plutonul format din români prin pasul Palanca – Ghimeș și să treacă  de partea Armatei Române. Prietenul lui, Emil Rebreanu (fratele lui Liviu Rebreanu) făcând  parte din alt pluton, a încercat să-i urmeze  exemplul, dar fără succes: el va fi executat în Ghimeș, inspirându-i lui Liviu Rebreanu capodopera Pădurea Spânzuraților.

În perioada interbelică, Ioan Sângeorzan s-a întors la catedră și, prin forțe proprii și donații, a ridicat Monumentul Eroilor în 1936 din satul Coasta (Cristur-Șieu-Coasta). Este închinat celor 61 de eroi din localitate, căzuți în Primul  Război  Mondial: „60 de case erau în sat și 61 de eroi, trecuți pe monument… Fiecare casă a pierdut câte un tată, un frate, sau un copil”, a mai povestit Marius Bălan.

În 1941 Ioan Sângeorzan este rănit în umăr de schije, destul de grav, fiind demobilizat.

În perioada 1966-1968 și-a scris memoriile, în care a consemnat și întâlnirea de la începutul secolului, cu familia scriitorului Liviu Rebreanu și George Coșbuc, notând acolo și amintirile și peripețiile de pe front.

Ioan Sângeorzan a murit înconjurat de dragostea familiei, în 1977.

***

Ziua Eroilor este sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului.

Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, clopotele bisericilor au răsunat azi și la Bistrița, în toate bisericile.

Din secolul al IV-lea Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Rusalii.

Despre cum S-a arătat Hristos ucenicilor şi femeilor mironosiţe după Înviere şi cum la 40 de zile de la acel moment a venit în mijlocul lor, pe când ei se aflau la Ierusalim, relatează Sfântul Evanghelist Luca.

Evanghelia arată cum s-au înfricoşat ucenicii când l-au văzut, crezând că este o nălucă: Hristos înviat i-a liniştit, arătându-le semnele cuielor şi cerând să mănânce, apoi: „I-a dus afară până spre Betania şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu”. (Luca cap. 24; 50-53)

Prin Înălţare, Hristos împlinește misiunea primită de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

După Înălţarea la cer, Apostolii au devenit martorii Lui Hristos, propovăduind Evanghelia din Ierusalim până în Palestina şi în ţările şi centrele din Marea Mediterană: Antiohia, Corint, Efes.

La Bistrița, ceremonia militară organizată de Ziua Eroilor a avut loc în Poienile Zagrei, comuna Zagra, acolo unde a fost dezvelit și monumentul dedicat Colonelului Liviu RUSU, cavaler al Ordinului Militar „Mihai Viteazul”, erou al plaiurilor bistrițene, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

FOTO/VIDEO: Frumuseţea nu are vârstă! Cele mai distinse femei din Țara Năsăudului, într-o inedită paradă de modă acum 34 de minute- 12 femei de nota 10* au defilat în duminica de Rusalii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean: aici s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unui eveniment cu totul special: „Covorul roșu este comun, orice femeie poate defila pe el atâta timp cât fiecare dintre noi acceptăm normalitatea!"
SURPRIZE, SURPRIZE! Două treceri la nivel cu cale ferată, blocate! acum 2 ore- Șoferii vor fi nevoiți să se înarmeze cu multă, multă răbdare. Două treceri la nivel cu cale ferată sunt bocate, iar în mai multe intersecții nu se va putea pătrunde deloc. ”Nu avem ce face! Trebuie să facem lucrările astea!” a fost explicația viceprimarului Niculae.
Rostul de dimineaţă: Nu suntem cu totul pierduţi… acum 3 ore- A trecut euforia alegerilor, a început şi vacanţa de vară, lumea visează la concedii şi evadări iar oraşul pare că se zbate anemic într-o letargie estivală greu de evitat… În ciuda zilei de ieri – o zi de luni ploioasă, spre final, în care nici iarba nu şi-a permis să crească – 10 bistriţeni au îndrăznit ieri seară să iasă în stradă...
FOTO – Accidentele s-au ținut lanț ieri! Un motociclist și încă două persoane au ajuns la spital acum 3 ore- Încă două accidente au avut loc aseară și azi-noapte. Un motociclist și alte două persoane au ajuns la spital după ce au fost implicate în evenimente rutiere. Unul a avut loc la Rodna, altul la Lunca Ilvei. CE s-a întâmplat:
FOTO- TELCIU: Un maramureșean a provocat un accident rutier! Trei mașini implicate acum 16 ore- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Telciu. Trei mașini au colizionat, iar două persoane au nevoie de îngrijiri medicale. De vină, cât și persoanele rănite sunt de loc din Maramureș. 
OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei… acum 18 ore- Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă... 
Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant! acum 20 de ore- Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.
HAPPY DAY, joi la Casa Ema! acum 21 de ore- A venit căldura, au sosit şi zilele de vacanță iar la Casa Ema ofertele se ţin lanţ! Happy Day - joi, 20 iunie, cu preţuri speciale la abonamente şi o senzaţională şi răcoritoare limonadă!
FOTO: Trei benzi de circulație la trecerea de pe Slavici! AFLĂ cum se va circula în zonă în timpul lucrărilor: acum 23 de ore- În zona trecererii la nivel cu cale ferată de pe Ion Slavici încep lucrări ample, mâine! Dar nu doar la trecere, ci și la intersecțiile din apropiere. Astfel, circulația în zonă va fi blocată pe o arie mai extinsă! Lucrătorii vor încerca să deblocheze, pe rând, câte o intersecție! AFLĂ ce lucrări se fac și CUM se va putea circula:
Bistrița-Năsăud din nou sub avertizări COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii acum 24 de ore- Nicio zi fără noi avertizări de instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis din nou COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Printre județele vizate se află și Bistrița-Năsăud.
FII REPORTER: Domnule primar, deratizați leprele din locuințele sociale! acum O zi- Intenţionând să cureţe centrul istoric al Bistriţei de „buzunăreli” şi de cerşetori, primarul Ovidiu Creţu a recurs la marele „exod” al romilor. Pentru a-i determina să părăsească centrul istoric, Primăria Bistriţa le-a pus la dispoziţie acestor oameni locuinţe sociale. O bistrițeancă se rezolvă pe dezastrul din Viișoara.
Rostul de dimineaţă: Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi… acum O zi- Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi – adânc şi pătrunzător – până când privirile s-au înceţoşat... Până când lacrimile ne-au invadat cu totul. Pentru o clipă, am avut certitudinea că este pregătit şi gata să se arunce în gol...
FOTO/VIDEO: Bistrița Năsăud, sub cod portocaliu și galben de inundații acum 2 zile- ANM a emis două avertizări pentru județul nostru. În aceste momente, Bistrița Năsăud se află sub cod portocaliu de inundații până la noapte la ora 03.00. Apoi, rămâne sub cod galben de inundații până la ora 07.00.
FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…! acum 2 zile- De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.
FOTO: O bălăceală i-a adus sfârșitul unui adolescent acum 2 zile- Un adolescent s-a zbătut între viață și moarte după ce a decis să se răcorească într-un lac, în localitatea Bața. Tânărului i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă medicii au constatat decesul.