OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ioan Sângeorzan, eroul-învățător care a înălțat un monument pentru toți eroii din sat…

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ioan Sângeorzan, eroul-învățător care a înălțat un monument pentru toți eroii din sat…

Este Ziua Eroilor: prilejul perfect să celebrăm sau să descoperim personalitatea unui erou bistrițean care a predat în satul Șieu Sfântu, unde a fost și director. A luptat pe frontul Bosnia-Herțegovina: „…degetul mare atârna abia ținut de piele, iar el se gândea doar cum îi va  învăța pe copii să numere până  la zece, dacă el rămâne doar cu nouă degete…

Ioan Sângeorzan s-a născut în satul Coasta în 1898, și s-a pregătit pentru cariera de învățător la Blaj. A predat în satul Șieu Sfântu, unde a fost și director, dar a predat și în alte sate din zonă. Școala de ofițeri a terminat-o în Oradea, fiind încadrat în Regimentul de Infanterie 63 austro-ungar (IR 63 „Freiherr von Piterich“) din Bistrița, cu gradul de locotenent.

A luptat pe frontul Bosnia-Herțegovina: Isonzo – Podgora – Prižnica – Plave, unde a și fost rănit la mână.

„…degetul mare abia atârna ținut de piele, iar el se gândea doar cum îi va învăța pe copii să numere până la zece, dacă  el rămâne doar cu nouă  degete…”, a povestit nepotul eroului, Marius Bălan – binecunoscutul ecologist din Bistrița, pentru Holland.ro.

Locotenentul Ioan Sângeorzan a reușit, la începutul lui 1917 să dezerteze cu tot plutonul format din români prin pasul Palanca – Ghimeș și să treacă  de partea Armatei Române. Prietenul lui, Emil Rebreanu (fratele lui Liviu Rebreanu) făcând  parte din alt pluton, a încercat să-i urmeze  exemplul, dar fără succes: el va fi executat în Ghimeș, inspirându-i lui Liviu Rebreanu capodopera Pădurea Spânzuraților.

În perioada interbelică, Ioan Sângeorzan s-a întors la catedră și, prin forțe proprii și donații, a ridicat Monumentul Eroilor în 1936 din satul Coasta (Cristur-Șieu-Coasta). Este închinat celor 61 de eroi din localitate, căzuți în Primul  Război  Mondial: „60 de case erau în sat și 61 de eroi, trecuți pe monument… Fiecare casă a pierdut câte un tată, un frate, sau un copil”, a mai povestit Marius Bălan.

În 1941 Ioan Sângeorzan este rănit în umăr de schije, destul de grav, fiind demobilizat.

În perioada 1966-1968 și-a scris memoriile, în care a consemnat și întâlnirea de la începutul secolului, cu familia scriitorului Liviu Rebreanu și George Coșbuc, notând acolo și amintirile și peripețiile de pe front.

Ioan Sângeorzan a murit înconjurat de dragostea familiei, în 1977.

***

Ziua Eroilor este sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului.

Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, clopotele bisericilor au răsunat azi și la Bistrița, în toate bisericile.

Din secolul al IV-lea Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Rusalii.

Despre cum S-a arătat Hristos ucenicilor şi femeilor mironosiţe după Înviere şi cum la 40 de zile de la acel moment a venit în mijlocul lor, pe când ei se aflau la Ierusalim, relatează Sfântul Evanghelist Luca.

Evanghelia arată cum s-au înfricoşat ucenicii când l-au văzut, crezând că este o nălucă: Hristos înviat i-a liniştit, arătându-le semnele cuielor şi cerând să mănânce, apoi: „I-a dus afară până spre Betania şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu”. (Luca cap. 24; 50-53)

Prin Înălţare, Hristos împlinește misiunea primită de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

După Înălţarea la cer, Apostolii au devenit martorii Lui Hristos, propovăduind Evanghelia din Ierusalim până în Palestina şi în ţările şi centrele din Marea Mediterană: Antiohia, Corint, Efes.

La Bistrița, ceremonia militară organizată de Ziua Eroilor a avut loc în Poienile Zagrei, comuna Zagra, acolo unde a fost dezvelit și monumentul dedicat Colonelului Liviu RUSU, cavaler al Ordinului Militar „Mihai Viteazul”, erou al plaiurilor bistrițene, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum O oră - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 2 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 3 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 4 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 5 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 6 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 7 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 7 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum 23 de ore - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum 24 de ore - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Mirela Riti este noul antrenor de fitness de la Casa EMA! acum O zi - De luna aceasta ai o nouă opțiune pentru antrenamentelede la sală iar Mirela aduce cu ea tot entuziasmul și toate cunoștințele acumulate în 8 ani de acțiune.
Un bistrițean, printre jurații la noul MasterChef. Ce îl „recomandă”: acum O zi - ProTv se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii culinare MasterChef. Noul sezon vine și cu un set proaspăt de jurați. Printre ei se numără un fost jurat al unei emisiuni culinare de la altă televiziune, un fost concurent al unui astfel de show și un...bistrițean. Despre cine este vorba:
Materom Automotive te recompensează! acum O zi - Acum te poți bucura de toate beneficiile pe care le oferă programul Service Select – la Materom Automotive! Aici te aşteaptă câteva oferte limitate. AFLĂ despre ce este vorba:
Interzis la Vlăduța Lupău la Zilele Sîngeorzului! AFLĂ de ce: acum O zi - Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, e supărat foc. O parte dintre consilierii locali, în frunte cu viceprimarul, i-au dat cu flit și nu au aprobat bugetul necesar organizării zilelor orașului, sărbărtorite în acest weekend.