Profesorul i d e a l

Profesorul  i d e a l

Lucrând la catedră de mai mulți ani, nu poți să nu-ți pui niște întrebări identitare. Cine ești? Ce faci acolo? E bine cum acționezi? Faci suficient? Faci prea puțin, faci prea mult? etc.

Anul acesta școlar este unul deosebit pentru mine. Am parte de o „secție pedagogică” minunată. Fetele – ele sunt majoritatea – continuă să mă surprindă. Lucrez, dincolo de manuale, la ceea ce aș numi un „Dossier pédagogique” /dosar pedagogic/ spre folosință lor, celor de azi, din bănci, cât mai îndelungată după ce vor ajunge, la rândul lor, „dăscălițe”.

Elevele din anul terminal s-au grupat câte 2-3 și au dezvoltat mai multe subiecte pe tema educației, a școlii. Nu mică mi-a fost surprinderea când am primit proiectul didactic al celor două eleve, foarte bune, nu numai la carte, simplu studiu, ci și la creativitate. Este vorba de Florina Bălăi și Maria Simionca din clasa a XII-a B de la „pedagogicul” de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Vreau să propun tuturor colegilor mei, dascăli, să jucăm un joc, al adevărului. După fiecare aserțiune a fetelor, să încercăm să răspundem, ca la examen: „adevărat” – „fals”, intercalând „parțial”, sau în loc de „fals”, punând „imposibil”.Totul firește, cu o opinie motivațională clară la întrebarea: „de ce ați ales așa?”. Iată ce scriu fetele:

1 – „Avem nevoie de un profesor ideal deoarece el este cel care știe să aibă un comportament adecvat. Să nu întârzie. Să vorbească frumos cu elevii. Să aibă o ținută îngrijită… Deși par niște criterii cam nesemnificative, în subconștient acestea știu să se impună. Astăzi trăim într-o societate unde înfățișarea și manierele contează mult.

2 – Un profesor ideal va ști să găsească calea de împrietenire cu elevii, va fi sincer, va putea să vorbească deschis cu aceștia și va putea să le dea sfaturi.

3 – Un profesor bun, ideal, nu va discrimina pe nimeni. Pe cei mai abili îi va ridica, iar pe cei mai slăbuți la carte, îi va scoate la lumină, încurajându-i.

4 – Un profesor trebuie să respecte principiul liberei exprimări, să accepte orice idee a elevului, ca bază de discuție, oricât de bizară ar părea.

5 – Un profesor trebuie să fie calm, răbdător, ager, satisfăcut de viața sa și de ceea ce face, pentru a evita nervozitatea și nemulțumirile.

6 – Un profesor trebuie să fie inteligent, specialist bun în materia sa, informat, în pas cu ultimele chestiuni moderne din domeniu. Altfel riscă să piardă atenția, încrederea și stima elevilor. Acesta trebuie să atragă prin metodele sale, prin originalitate și modul natural și lejer de predare. Nu trebuie să forțeze un elev să învețe! Din contră, informația trebuie să curgă ușor pentru aceștia și să poată fi ușor percepută.

7 – Un profesor trebuie să poată mai mult decât a veni în fața clasei cu un caiet, curs, sau manual, pentru a dicta niște conspecte pe care elevii, uneori obosiți și plictisiți, le scriu ca și copiștii faraonului. Trebuie să explice argumentat materia pentru că el trebuie să poată forma specialiști în materia lui.

8 – Un profesor ideal trebuie să știe să coboare la nivelul elevilor, dar în același timp să rămână o autoritate în fața lor.

9 – Un profesor ideal este cel care e salutat de toți copiii, căruia i se zâmbește, căruia i se oferă cu plăcere un loc în autobuz, căruia nu i se scuipă în față. Profesorul acesta aude un sincer „mulțumesc”, pentru recunoștință și, cu siguranță, nu va fi uitat niciodată”.

Le-am dat 10 pentru surpriză, sinceritate și profunzime. Firește că vom pune „en français” tot textul și-l vom așeza în „dosarul” lor „pedagogic”. Nu vreau să vă ascund opinia mea despre eseul reușit al fetelor, invitându-i desigur pe colegi să și-o expună și dânșii, pe a lor. La răspunsurile 1-3 aș pune „adevărat”. La 4 aș zice „parțial”. La 5 aș nota „parțial” „fals”, dacă nu chiar „imposibil”… Mă gândesc mai ales la sintagma: „satisfăcut de viața sa”!

Recunosc sincer, după 41 de ani de muncă: Nu sunt satisfăcut de viața mea! Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat și încă îmi dă sănătate, dar referitor la ce trăim și mai ales cum trăim, am senzația că uneori mă sufocă nedreptatea. Inechitatea socială, economică și politică dă pe afară. Pensia, salariul din învățământ sunt jenante / e un termen frumos!/.

Nimic și nimeni nu mă poate lămuri de ce foștii mei elevi din MAI, SRI, Justiție, ce să mai spun de actualii politicieni!, toți aceștia câștigă între 4 și 15 salarii din învățământ! Nu vreau să mă refer neapărat la mine, mă apropiu de apogeu și de nu ar fi cheltuielile obligatorii de întreținere, plus medicamentele, ne-am descurca, eu cu soția mea, pentru că, pe zi ce trece, ne trebuie tot mai puțin… Mă refer însă la tinerii colegi. Aceștia au nevoie de cărți, de tratate de specialitate, au cerința elementară pentru orice intelectual să ducă un trai decent, să meargă, de exemplu, la concertul lui André Rieu. O dată pe an să plece într-un concediu bine meritat cu întreaga familie etc. Câți pot să o facă? Mulți trăiesc și azi cu ajutorul părinților…Ah, să nu uităm, dincolo de proiectul fetelor, există, pe treapta cea mai de jos, ierarhic vorbind, un „profesor ideal” pentru toți cei de deasupra! Asta înseamnă executantul docil și obedient ce nu se întreabă și nu pune întrebări. El este cuminte. El ascultă „întocmai și la timp” de toate „binecuvântătoarele” de deasupra sieși, fără tăgadă, sau scrâșnet din dinți. El râde tâmp, dar râde. El face filosofie și se amuză: „e ceva putred în Danemarca”. Se adresează egalilor lui și râd cu toții, pe înfundate, convinși fiind că prostanii de deasupra nu-i înțeleg. Aceia nu au nicio treabă cu Shakespeare. E drept! Însă,puțin le pasă lor, că doar prostul de „profesor ideal” oricum le pune în practică toate „ordenele”… Refuz să continui ideea că ajungem într-un unghi mort de unde nu văd deocamdată cum vom ieși!

Pentru 6 – aș răspunde „parțial adevărat”. Dacă elevul nu vrea să învețe este aproape imposibil să mai faci ceva cu el. Trebuie să precizez că un rol hotărâtor îl au și părinții. Și aceștia sunt de două categorii: cei total indiferenți  – „dom’le ți-am dat copilul la școală, apoi descurcă-te!” – sau cei foarte preocupați de notele mari, și atât: „copilul meu e un geniu!”, „trebuie să nu-i dai mai puțin de 10, dacă se poate 11!, că-i strici pedigriul!” Total de acord cu aserțiunile de la 7-8. Punctul 9 e foarte frumos, dar foarte greu de realizat. Mai avem încă mult de lucru la „România… educabilă”, dar încă „ne-educată”. Nu vi se pare? Să ne auzim cu bine, dragi prieteni.

FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum 7 minute - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.
Aquabis: Trei străzi din Lunca Ilvei, fără apă acum 2 ore - Trei străzi din Lunca Ilvei rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. În zonă sunt necesare lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
Vicele Muthi visează la parcări! Vorbește de ele, dar nu se concretizează nimic! UNDE mai vede o parcare: acum 2 ore - Problema spinoasă a bistrițenilor o reprezintă locurile de parcare. Vicele Muthi ar vrea să rezolve asta. Și visează la parcări. Le vede frumoase, supra etajate. Chiar și subteran. Și vorbește de ele. Dar nu se concretizează nimic. UNDE mai ”vede” o parcare:
TEROARE în Cușma: Populația, avertizată prin Ro Alert cu privire la un URS acum 3 ore - Dimineață cu teroare în Cușma. Localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case. Un urs agresiv a pătruns în localitate.
FOTO – GRAV: Pieton spulberat pe trecerea de pietoni de pe Republicii acum 15 ore - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu putin timp, pe Bulevardul Republicii. Un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovit în plin de un autorurism condus de un tânăr bistrițean.
Klaus Iohannis: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români! acum 17 ore - Președintele Klaus Iohannis, în aplauzele a 3000 de susținători, însoțit de președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban și mai mulțilideri ai partidului și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Bistrițenii, pe mâini bune! Echipaj SAJ BN, loc fruntaș la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță acum 18 ore - Bistrițenii pot fi liniștiți câînd vine vorba de ăngrijirea medicală a lor, sau a celor dragi. Salvatorii bistrițeni sunt printre cei mai buni din țară. Iar asta o spune locul I obținut de un echipaj bistrițean la proba ALS a Concursului Național. Și locul IV pe țară, la general. 
Ioan Turc: DA! Vreau să candidez la Primăria Bistrița, din partea PNL! acum 19 ore - Mai este încă aproape un an până la alegerile locale! Dar Ioan Turc, președintele PNL BN, și-a exprimat clar intenția de a candida la fotoliul de primar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii LIVE Bistrițeanul.ro. 
Bărbat găsit mort în râul Sălăuța! acum 20 de ore - S-a dat alerta la Romuli, după ce un corp a fost văzut plutind pe râul Sălăuța. Polițiștii au reușit să identifice cadavrul, care urmează să fie transportat la Bistrița pentru efectuarea necropsiei.
Faimosul fotbalist Gabi Balint, operat de urgență! A făcut infarct! acum 20 de ore - Clipe grele pentru familia și cei ce-l iubesc pe faimosul fotbalist Gabi Balint. Acesta a făcut infarct și a ajuns în sala de operație a spitalului Fundeni din București. 
FOTO/VIDEO: Spectaculoasă paradă de costume tradiţionale săseşti, pe străzile din Bistriţa! acum 21 de ore - Străzile din centrul Bistriţei au fremătat azi, la prânz, copleşite de un spectaculos peisaj: sute de saşi din toate colţurile Ardealului au animat şi colorat atmosfera, îmbrăcând cu mândrie costumele tradiţionale ale străbunicilor.
Donația substanțială a unui bucureștean tratat în Spitalul Județean de Urgență Bistrița acum 22 de ore - Un bucureștean care a fost tratat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița după ce a fost implicat într-un accident rutier a ales să îi recompenseze pe medici cu o donație substanțială. Acesta a vrut să ofere personalului din secțiile unde a fost tratat...cafea.
Cei din ALDE BN urăsc trădarea, dar iubesc pe trădători! acum O zi - Sorin Roșu Mareș s-a întors cu fața către PSD, revenind la funcția de secretar de stat. Cei din ALDE BN și-au exprimat clar ura față de actul de trădare. Toate astea în timp ce, în județ, povestea de iubire dintre ALDE și PSD...continuă! ”Județul nostru e unul aparte. Avem relații bune cu PSD!” a declarat președintele interimar ALDE BN.
Spitalul din Bistrița se apropie de marile centre universitare: linie de gardă pe neurochirurgie din octombrie acum O zi - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va avea linie de gardă pe neurochirurgie începând cu luna octombrie, apropiindu-se cu încă un pas de condițiile din marile centre universitare. Anul trecut, la Bistrița, au avut loc câteva sute de intervenții de neurochirurgie.
Aquabis: Străzi din din Beclean, fără apă acum O zi - Două străzi din Beclean rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. Se vor executa unele lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.