Profesorul i d e a l

Profesorul  i d e a l

Lucrând la catedră de mai mulți ani, nu poți să nu-ți pui niște întrebări identitare. Cine ești? Ce faci acolo? E bine cum acționezi? Faci suficient? Faci prea puțin, faci prea mult? etc.

Anul acesta școlar este unul deosebit pentru mine. Am parte de o „secție pedagogică” minunată. Fetele – ele sunt majoritatea – continuă să mă surprindă. Lucrez, dincolo de manuale, la ceea ce aș numi un „Dossier pédagogique” /dosar pedagogic/ spre folosință lor, celor de azi, din bănci, cât mai îndelungată după ce vor ajunge, la rândul lor, „dăscălițe”.

Elevele din anul terminal s-au grupat câte 2-3 și au dezvoltat mai multe subiecte pe tema educației, a școlii. Nu mică mi-a fost surprinderea când am primit proiectul didactic al celor două eleve, foarte bune, nu numai la carte, simplu studiu, ci și la creativitate. Este vorba de Florina Bălăi și Maria Simionca din clasa a XII-a B de la „pedagogicul” de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Vreau să propun tuturor colegilor mei, dascăli, să jucăm un joc, al adevărului. După fiecare aserțiune a fetelor, să încercăm să răspundem, ca la examen: „adevărat” – „fals”, intercalând „parțial”, sau în loc de „fals”, punând „imposibil”.Totul firește, cu o opinie motivațională clară la întrebarea: „de ce ați ales așa?”. Iată ce scriu fetele:

1 – „Avem nevoie de un profesor ideal deoarece el este cel care știe să aibă un comportament adecvat. Să nu întârzie. Să vorbească frumos cu elevii. Să aibă o ținută îngrijită… Deși par niște criterii cam nesemnificative, în subconștient acestea știu să se impună. Astăzi trăim într-o societate unde înfățișarea și manierele contează mult.

2 – Un profesor ideal va ști să găsească calea de împrietenire cu elevii, va fi sincer, va putea să vorbească deschis cu aceștia și va putea să le dea sfaturi.

3 – Un profesor bun, ideal, nu va discrimina pe nimeni. Pe cei mai abili îi va ridica, iar pe cei mai slăbuți la carte, îi va scoate la lumină, încurajându-i.

4 – Un profesor trebuie să respecte principiul liberei exprimări, să accepte orice idee a elevului, ca bază de discuție, oricât de bizară ar părea.

5 – Un profesor trebuie să fie calm, răbdător, ager, satisfăcut de viața sa și de ceea ce face, pentru a evita nervozitatea și nemulțumirile.

6 – Un profesor trebuie să fie inteligent, specialist bun în materia sa, informat, în pas cu ultimele chestiuni moderne din domeniu. Altfel riscă să piardă atenția, încrederea și stima elevilor. Acesta trebuie să atragă prin metodele sale, prin originalitate și modul natural și lejer de predare. Nu trebuie să forțeze un elev să învețe! Din contră, informația trebuie să curgă ușor pentru aceștia și să poată fi ușor percepută.

7 – Un profesor trebuie să poată mai mult decât a veni în fața clasei cu un caiet, curs, sau manual, pentru a dicta niște conspecte pe care elevii, uneori obosiți și plictisiți, le scriu ca și copiștii faraonului. Trebuie să explice argumentat materia pentru că el trebuie să poată forma specialiști în materia lui.

8 – Un profesor ideal trebuie să știe să coboare la nivelul elevilor, dar în același timp să rămână o autoritate în fața lor.

9 – Un profesor ideal este cel care e salutat de toți copiii, căruia i se zâmbește, căruia i se oferă cu plăcere un loc în autobuz, căruia nu i se scuipă în față. Profesorul acesta aude un sincer „mulțumesc”, pentru recunoștință și, cu siguranță, nu va fi uitat niciodată”.

Le-am dat 10 pentru surpriză, sinceritate și profunzime. Firește că vom pune „en français” tot textul și-l vom așeza în „dosarul” lor „pedagogic”. Nu vreau să vă ascund opinia mea despre eseul reușit al fetelor, invitându-i desigur pe colegi să și-o expună și dânșii, pe a lor. La răspunsurile 1-3 aș pune „adevărat”. La 4 aș zice „parțial”. La 5 aș nota „parțial” „fals”, dacă nu chiar „imposibil”… Mă gândesc mai ales la sintagma: „satisfăcut de viața sa”!

Recunosc sincer, după 41 de ani de muncă: Nu sunt satisfăcut de viața mea! Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat și încă îmi dă sănătate, dar referitor la ce trăim și mai ales cum trăim, am senzația că uneori mă sufocă nedreptatea. Inechitatea socială, economică și politică dă pe afară. Pensia, salariul din învățământ sunt jenante / e un termen frumos!/.

Nimic și nimeni nu mă poate lămuri de ce foștii mei elevi din MAI, SRI, Justiție, ce să mai spun de actualii politicieni!, toți aceștia câștigă între 4 și 15 salarii din învățământ! Nu vreau să mă refer neapărat la mine, mă apropiu de apogeu și de nu ar fi cheltuielile obligatorii de întreținere, plus medicamentele, ne-am descurca, eu cu soția mea, pentru că, pe zi ce trece, ne trebuie tot mai puțin… Mă refer însă la tinerii colegi. Aceștia au nevoie de cărți, de tratate de specialitate, au cerința elementară pentru orice intelectual să ducă un trai decent, să meargă, de exemplu, la concertul lui André Rieu. O dată pe an să plece într-un concediu bine meritat cu întreaga familie etc. Câți pot să o facă? Mulți trăiesc și azi cu ajutorul părinților…Ah, să nu uităm, dincolo de proiectul fetelor, există, pe treapta cea mai de jos, ierarhic vorbind, un „profesor ideal” pentru toți cei de deasupra! Asta înseamnă executantul docil și obedient ce nu se întreabă și nu pune întrebări. El este cuminte. El ascultă „întocmai și la timp” de toate „binecuvântătoarele” de deasupra sieși, fără tăgadă, sau scrâșnet din dinți. El râde tâmp, dar râde. El face filosofie și se amuză: „e ceva putred în Danemarca”. Se adresează egalilor lui și râd cu toții, pe înfundate, convinși fiind că prostanii de deasupra nu-i înțeleg. Aceia nu au nicio treabă cu Shakespeare. E drept! Însă,puțin le pasă lor, că doar prostul de „profesor ideal” oricum le pune în practică toate „ordenele”… Refuz să continui ideea că ajungem într-un unghi mort de unde nu văd deocamdată cum vom ieși!

Pentru 6 – aș răspunde „parțial adevărat”. Dacă elevul nu vrea să învețe este aproape imposibil să mai faci ceva cu el. Trebuie să precizez că un rol hotărâtor îl au și părinții. Și aceștia sunt de două categorii: cei total indiferenți  – „dom’le ți-am dat copilul la școală, apoi descurcă-te!” – sau cei foarte preocupați de notele mari, și atât: „copilul meu e un geniu!”, „trebuie să nu-i dai mai puțin de 10, dacă se poate 11!, că-i strici pedigriul!” Total de acord cu aserțiunile de la 7-8. Punctul 9 e foarte frumos, dar foarte greu de realizat. Mai avem încă mult de lucru la „România… educabilă”, dar încă „ne-educată”. Nu vi se pare? Să ne auzim cu bine, dragi prieteni.

VIDEO. Cel mai tare imn pentru Coronavirus, compus de un bistrițean: „Crezi că dacă îți pui mască, nu o să te recunoască…?! Fuuugi!” februarie 26, 2020 - Ca să nu rămânem cu totul repetenți, ca să nu ne luăm prea tare în serios sau pur și simplu ca să ne mai descrețim frunțile / isteriile colective – a apărut, în cele din urmă, și un imn pentru Coronavirus! Este compus de un muzician din Bistrița și cuprinde sfaturi esențiale pentru toți cei care se simt cuprinși de panică:
VIDEO – CORONAVIRUS: Teoretic, cei monitorizați la domiciliu TREBUIE să stea în casă! Practic, pot ieși! februarie 26, 2020 - Cazuri confirmate de coronavirus, NU există. Totuțși, în județul nostru sunt 22 de persoane monitorizate la domiciliu. Toate venite din Italia. Părerile sunt împărțite. Arafat spune că pe perioada monitorizării TREBUIE să stea în casă. Practic...alții îi lasă să iasă...până la magazin.
Șefa AJOFM BN: Am așteptat-o pe doamna ministru să vină să vadă cum ne plouă în cap: februarie 26, 2020 - Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a fost ieri într-o vizită inopinată, în județ. Aceasta a explicat, printre altele, că e nemulțumită de ANOFM, și implicit, de sediile județene ale acesteia. ”Chiar am așteptat-o și aș fi vrut să vină să vadă cum ne plouă în cap” a declarat azi șefa AJOFM BN, Otilia Râpan.
VIDEO: Afișe cu informații despre coronavirus în instituții și școli. Ce mesaje vrea prefectul să ajungă la populație februarie 26, 2020 - Într-o ședință de Colegiu Prefectural, prefectul Stelian Dolha le-a recomandat șefilor de instituții să ajute la informarea bistrițenilor cu privire la coronavirus prin intermediul unor afișe. De asemenea, acesta a recomandat ca astfel de afișe să fie lipite inclusiv în școli.
VIDEO: Șefii de instituții, speriați de chestionarele de evaluare ale prefectului! februarie 26, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a anunțat că în fiecare intituție va fi un chestionar prin care cetățenii vor evalua funcționarii. Unii șefi de instituții sunt speriați de aceste chestionare. Motivul? Că ar putea evalua serviciul oferit, nu persoana care i-l oferă.
Se poate! Cum a reușit Primăria Beclean să își autofinanțeze curățenia, deszăpezirile și îngrijirea spațiilor verzi din turism februarie 26, 2020 - Cine spune că o autoritate locală nu poate face bani din turism nu l-a cunoscut pe Nicolae Moldovan, edilul de la Beclean. La primăria pe care o conduce vin anual 3 milioane de lei doar din biletele de intrare de la Băile Figa, sumă care, practic autofinanțează servicii precum curățenia, deszăpezirile sau îngrijirea spațiilor verzi.
VIDEO – Dolha îi dă replica lui Moldovan: Vrei să ajuți? Nu ai fost la NICIO ședință, deși ești vicepreședintele Comitetului de Urgență: februarie 26, 2020 - Radu Moldovan explica ieri, că dacă i se cere ajutorul, atât el cât și instituția pe care o conduce, sunt gata să se implice în toată povestea cu coronavirusul. Prefectul i-a dat replica azi: „Vrei să ajuți? Nu ai fost la nicio ședință a Comitetului pentru situații de Urgență, deși ești vicepreședinte!” Autoritățile județene se...
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Bistrița și Beclean februarie 26, 2020 - Câteva străzi din Bistrița și Beclean rămân astăzi, 26 februarie, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
150 de bistrițeni internați, într-o săptămână, din cauza bolilor respiratorii! Două persoane au murit! februarie 26, 2020 - Bolile respiratorii sunt tot mai prezente în această perioadă. Aproape 150 de bistrițeni au fost internați. Iar din nefericire, dui pacienți au decedat. AFLĂ câți au ajuns la spital cu Gripă, pneumonie sau IACRS:
Masterplanul de apă și canal în stand by din cauza… hârțogăriilor! februarie 26, 2020 - Apă și canalizare în aproape tot județul! Despre Masterplanul de apă și canal se vorbește de ani de zile, dar nu se vede nimic concret. Acesta se află în stand by din cauza ...hârțogăriilor. ”Le-au mai trebuit niște studii, celor de la Guvern. Așa că tot facem studii și hârtii!” a declarat Radu MOldovan. AFLĂ când speră președintele CJ BN să se semneze contractul:
Rostul de dimineață: O puștoaică a furat ieri o CARTE dintr-un supermarket…! Cum procedăm…? februarie 26, 2020 - „Dumnezeule mare, bun și surprizător! În Bistrița a fost prinsă o puștoaică furând o carte. Bine, a mai șutit și niște ciocolată și niște căști de înfipt în creier, dar astea-s mizilicuri. A furat o carte! Așa ceva e mai rar ca ploaia de stele...”
Pârtia Cocoș se închide oficial, începând de astăzi februarie 26, 2020 - Ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioada, Pârtia Cocoș se închide de astăzi 26 februarie - au anunțat administratorii pârtiei.
DRAMA a doi frați ai nimănui a determinat ministrul Muncii să vină de urgență la Bistrița februarie 26, 2020 - Violeta Alexandru, ministrul Muncii a făcut ieri o vizită fulger în Bistrița-Năsăud. Se pare că aceasta a fost adusă în județul nostru de drama a doi frați minori, ai nimănui, care de ani buni sunt pasați la rude în diferite locuri din Bistrița-Năsăud și Cluj. Povestea lor:
NU sunt cazuri confirmate de CORONAVIRUS! Numărul celor monitorizați la domiciliu însă, în creștere! februarie 26, 2020 - Numărul persoanelor aflate în atenția DSP BN, sosiți din țări în care coronavirusul face ravagii, e în  creștere. Deși NU sunt cazuri confirmate, tot mai mulți sunt monitorizați la domiciliu.
VIDEO – Ministrul muncii, la Bistrița: Vreau să rezolv problema pensiilor internaționale și a copiilor cu părinți plecați în străinătate februarie 25, 2020 - Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a pornit într-un lanț de vizite inopinate, la diferite instituții din țară. Ajunsă la Bistrița, aceasta a avut o scurtă întâlnire cu presa. ”Printre problemele de care vreau să mă ocup e cea a pensilor internaționale. Și totodată, a copiilor nimănui, copiii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate!” a declarat aceasta.
FOTO: Scandal cu iz politic la Nimigea! februarie 25, 2020 - Geamurile unei case din Nimiges de Jos au fost sparte în toiul nopții. Păgubitul susține că ar fi băieții primarului, care ”așa știu să facă campanie electorală”. Primarul a explicat că e ”sătul de cât mă ponegrește. Am un avocat și-l dau în judecată!”.
Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca: „Dragi bistrițeni din Italia, sunt sigur că împreună vom trece și peste acest necaz” februarie 25, 2020 - Parlamentarul bistrițean Ionuț Simionca (PMP) cere Guvernului să ia măsuri active pentru protecția bistrițenilor plecați la muncă în Italia, expuși epidemiei de coronavirus. „Pericolul este real, dar teama nu rezolvă problema, ci o înrăutățește!”
Dependenții de adrenalină sunt așteptați în vară la Băile Figa! Se pregătește cel mai mare tobogan din țară februarie 25, 2020 - Prezent la Bistrițeanul LIVE, primarul orașului Beclean Nicolae Moldovan a precizat faptul că este în lucru cel mai mare tobogan de apă din țară. Acesta va putea fi testat chiar din vara acestui an, odată cu începerea sezonului estival.
Radu Moldovan ironizează Pro România: „Eu nu am primit nicio confirmare oficială…” februarie 25, 2020 - Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a comentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și anunțul făcut de Pro România cu refuzul de-a intra într-o alianță cu PSD. „Cei de la Pro România nu mi-au dat nici măcar un telefon, de undeva, de la cineva care să îmi spună că e nemulțumit de ceva...”
VIDEO: Încă două drumuri județene intră în reabilitare! februarie 25, 2020 - Astăzi s-au semnat contractele pentru reabilitarea a încă două drumuri județene. E vorba de DJ 173 și DJ 154 D. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 16 milioane de lei.
Se suspendă cursurile, într-o școală din Bistrița, din cauza gripei februarie 25, 2020 - Conducerea unei școli din Bistrița a solicitat Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud suspendarea cursurilor, pentru trei zile. Câteva cazuri de gripă tip A și B au fost confirmate aici. Reprezentanții DSP BN admit că vacanța intersemestrială, desființată în acest an școlar, ar fi ușurat puțin situația.
VIDEO – Radu Moldovan: Și eu sunt în ceață de la câte am citit despre coronavirus. DAR trebuie să liniștim oamenii! februarie 25, 2020 - Subiectul fierbinte al acestor zile, coronavirusul, a fost dezbătut și într-o conferință ce a avut loc la Consiliul Județean. ”Noi ne vom implica, dacă ni se cere, cu tot ce putem. Sincer, și eu sunt în ceață de la câte am citit despre coronavirus. Dar noi trebuie să linițștim populația!” a declarat Radu Moldovan.
Primarul orașului Beclean tace și face. Când va fi gata centura orașului februarie 25, 2020 - Un an de zile au petrecut funcționarii Primăriei Beclean pentru a pregăti centura care urmează să facă mai ușoară viața șoferilor care au de tranzitat zona. Pentru ca CNAIR să nu aibă nimic de reproșat a fost rezolvată inclusiv problema exproprierilor. Când va fi gata centura Becleanului:
CORONAVIRUS: 16 persoane ținute sub observație, la domiciliu! februarie 25, 2020 - Numărul de bistrițeni ce ajung din Italia acasă, e în creștere. În acest moment, reprezentanții DSP BN monitorizează 16 persoane, la domiciliu. Încă nu s-a impus carantinarea niciunui bistrițean.
O hoață mică… cu gusturi bune! CE a furat de pe rafturi: februarie 25, 2020 - O minoră s-a plimbat printre rafturile unui supermarket. Ceea ce i-a plăcut de pe rafturi a pus în ghiozdan. Jandarmii au cadorisit-o pentru alegerile făcute...cu un dosar penal. CE a luat de pe rafturi: 
Alianțele se fac greu și se „desfac” ușor în Bistrița: Pro România a spus PAS protocolului cu PSD și ALDE, dar rămâne alături de Radu Moldovan februarie 25, 2020 - Puține au fost alianțele politice din Bistrița-Năsăud, iar ele au fost funcționale doar în anumite condiții politice, interese și oportunități, după care, marile alianțe au intrat în cimitirul istoriei. Vă prezint în cele ce urmează o analiză a așa-ziselor alianțe politice din Bistrița-Năsăud:
Cadouri din cea mai bună ciocolată, bomboane Bucuria, vinuri, șampanie și cognac din Moldova găsiți în Bistrița numai la Chocolaterie Sweet Art, pe Pietonal februarie 24, 2020 - E cineva care nu iubește ciocolata? Dar bomboanele cu tradiție și același gust din 1946, de la Bucuria? Dar vinurile și cognacul din Republica Moldova? Dacă le iubiți pe toate și  vreți să vă bucurați de ele trebuie să știți că le găsiți de luni și până sâmbătă la Chocolateria Sweet Art, de pe Pietonal, în Centrul Vechi al Bistriței. În cocheta Chocolaterie de pe Pietonal, soții Iulia și Vali Echert au pus toată pasiunea lor pentru gustul bun și te pot surprinde cu ceva nou oricând treci pe la ei.
Fără frică de justiție: Frații din Viișoara încă dau țepe, ”cumpărând” animalele oamenilor creduli februarie 24, 2020 - Doi frați din Viișoara continuă să înșele oamenii, deși unul dintre ei se află sub control judiciar. Mai mult, a fost și trimis în judecată în luna decembrie. Cu toate acestea, ei încă mai ”cumpără” animale de la oameni creduli. S-a răbufnit pe Facebook. Și s-ar părea că cei doi ar mai ”coace” încă o înșelăciune:
SĂNĂTATEA, pe primul loc la Căian! Campanie de verificare a inimii, plămânilor și glicemiei! februarie 24, 2020 - Un medic de la Spitalul Județean Bistrița va fi prezent la Căianu Mic timp de două zile! Cei din zonă vor putea să-și verifice plămânii, inima și nivelul glicemiei! AFLĂ ce analize se fac și FĂ-ȚI programarea din timp:
Candidatura deputatului Robert Sighiartău la Primăria Bistrița, incertă. Numele candidatului, făcut public de Mărțișor februarie 24, 2020 - Secretarul general al PNL, deputatul bistrițean Robert Sighiartău a vorbit în cadrul emisiunii ”Direct în problemă”  de pe Bistriteanul Live despre relația sa cu liderii bistrițeni ai partidului, Ioan Turc și Sorin Hangan, sondaje, dar și despre posibila sa candidatură la fotoliul de primar al municipiului Bistrița.