Sărbătorile haiducilor, de mâine, la Figa!

Sărbătorile haiducilor, de mâine, la Figa!

Ținutul Haiducilor se pregătește de sărbătoare! Începând de vineri, 30 august, și până duminică seara, 1 septembrie, pe platoul din fața sediului GAL Ținutul Haiducilor de la Băile Figa se desfășoară prima ediție a unui eveniment cu totul special: Sărbătorile Haiducilor!

Sărbătorile Haiducilor îşi propun să pună în valoare oamenii, produsele și poveștile din cele 19 unități administrativ-teritoriale care fac parte din Ținutul Haiducilor.

Programul este unul variat și include numeroase activități pentru copii, dezbateri și prezentări pe tema proiectului Ținutul Haiducilor”. În program au fost incluse şi dezbateri istorice sau literare, dar și concerte de muzică folk și muzică populară susținute de artiști locali din Ținutul Haiducilor și invitații acestora.

Toate evenimentele se desfăşoară pe Platoul Băile Figa, sediul GAL „Ţinutul Haiducilor”.  Iată, mai jos, programul complet:

Sărbătorile haiducilor la Băile Figa

Vineri, 30 august 

10:00 – 13:00 –  Sărbătorile copiilor  din Ţinutul Haiducilor

Activităţi educative, culturale şi artistice. Participă Colegiul Naţional „Petru Rareş”, echipa de robotică

15:00 – 18:00 –   Ţinutul Haiducilor – Generaţia viitoare – Întâlniri cu informaticieni de top

18:00 – 23:00 – Muzica din Ţinutul Haiducilor

Recitaluri şi concerte cu artişti, formaţii şi ansambluri artistice locale

21:00 – 24:00 – Şezători în Ţinutul Haiducilor

Întâlnire, dezbateri, discuţii pe teme şi subiecte legate de dezvoltarea Ţinutului Haiducilor

Pe durata întregii zile: RetroPhotoBooth. Loc amenajat pentru instant foto, unde cei prezenţi îşi vor putea imortaliza participarea la Sărbătorile Haiducilor 

Sâmbătă, 31 august

 10:00 – 13:00 –  Sărbătorile copiilor din Ţinutul Haiducilor

Activităţi educative, culturale şi artistice.  Participă grupuri şi ansambluri artistice de copii

Participă Asociaţia Cercetaşii Munţilor, Beclean

15:00 – 18:00 –  Ţinutul Haiducilor – Cultură şi identitate

Activităţi moderate de editorul, publicistul și managerul literar Vasile George Dâncu – directorul Editurii „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca.

  • Dezbatere istorică: Haiducii în conştiinţa poporului român.  Invitaţi: Călin Felezeu şi Bogdan Vătavu, istorici de la Cluj care au scris cărţi în care abordează fenomenul haiducilor din România
  • Dezbatere literară: Reprezentarea haiducilor în folclor, literatură, muzică, film, manualele şcolare, benzi desenate şi presă.  Invitat: Andrei Moldovan, profesor

18:00 – 23:00 – Muzica din Ţinutul Haiducilor

  • Recitaluri şi concerte cu artişti, formaţii şi ansambluri artistice locale
  • Concert de muzică tradiţională. Vor cânta balade haiduceşti Teodora și Lenuța Purja, Sergiu Negrean şi Vlad Sărmaș.

21:00 – 24:00 – Şezători în Ţinutul Haiducilor

Întâlnire, dezbateri, discuţii pe teme şi subiecte legate de dezvoltarea Ţinutului Haiducilor

Pe durata întregii zile – RetroPhotoBooth.  Loc amenajat pentru instant foto, unde cei prezenţi îşi vor putea imortaliza participarea la Sărbătorile Haiducilor

 Duminică, 1 septembrie

10:00 – 13:00 –   Sărbătorile copiilor din Ţinutul Haiducilor

Activităţi educative, culturale şi artistice.  Participă grupuri şi ansambluri artistice de copii

15:00 – 18:00 –   Ţinutul Haiducilor – proiecte şi dezvoltare

 Activităţi moderate de Ionel Dîncu, Manager GAL la Asociaţia Parteneriat GAL „Ţinutul Haiducilor”

  • 15:00 – 16:00 – Adunarea Generală Cooperativa GAL ,,Ţinutul Haiducilor”
  • 16:00 – 17:00 – Adunarea Generală a primarilor localităţilor membre în GAL „Ţinutul Haiducilor”
  • 17:00 – 18:00 – Leadership în GAL „Ţinutul Haiducilor”

18:00 – 23:00 – Muzica din Ţinutul Haiducilor

Recitaluri şi concerte cu artişti, formaţii şi ansambluri artistice locale

21:00 – 24:00 – Şezători în Ţinutul Haiducilor

Întâlnire, dezbateri, discuţii pe teme şi subiecte legate de dezvoltarea Ţinutului Haiducilor

Pe durata întregii zile – RetroPhotoBooth. Loc amenajat pentru instant foto, unde cei prezenţi îşi vor putea imortaliza participarea la Sărbătorile Haiducilor

Foto @ Arhivă – Haiducii zilelor noastre

GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).
Cât câștigă bugetarii din Bistrița-Năsăud? Salariile le-au crescut cu peste 1.000 de lei în ultimii ani octombrie 17, 2019 - Bugetarii din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai slab plătiți din țară. Cu toate acestea, în ultimii ani, salariile bugetarilor din județ au crescut cu 1.200 de lei. Cel mai bine câștigă bugetarii din Timiș.
FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest: