Statuia lui George Coşbuc va fi dezvelită vineri, la Bibliotecă. Alte evenimente de excepţie

Statuia lui George Coşbuc va fi dezvelită vineri, la Bibliotecă. Alte evenimente de excepţie

Bistriţenii sunt invitaţi să participe vineri la dezvelirea statuii poetului George Coșbuc, opera opera sculptorului Ilarion Voinea. Mâine, la Bibliotecă, avem parte de un „răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului, într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…”

Miercuri, 9 octombrie 2019, ora 12:00, la Biblioteca Județeană, în Clubul Cultural „CoșBook”, are loc lansarea de carte „Homeric”, semnată de scriitoarea Doina Ruști.

Vor vorbi, alături de scriitoare: profesoara Alina Tomi şi scriitorul Ioan Pintea, managerul bibliotecii.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița.

Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…” – a consemnat criticul Paul Cernat, referindu-se la volumul Homeric.

„Romanul pornește de la o aspirație erotică, de la acel timp, de fapt, cînd nu știi încă ce-ți dorești, în schimb știi cu certitudine că vrei să ai, să strîngi, cu un fel de lăcomie jenantă, aripioarele atît de fragile ale altei ființe, pe care nici măcar n-o cunoști. De aici pînă la teritoriul mistic, în care trăiesc monștrii, zînele și spiridușii nu mai este decît un pas. Iar Homeric este povestea acestui pas…”, a explicat şi autoarea Doina Ruști.

Călătorie în centrul inimii

Tot miercuri, 9 octombrie 2019, ora 18:00, în Sala „Gavril Scridon”, la Biblioteca Județeană „George Coşbuc” din Bistriţa (str. Alexandru Odobescu, nr. 11) – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană organizează lansarea de carte: Alexandru Athanasiu – „Călătorie în centrul inimii” (Editura Niculescu).

Prezintă: Vasile V. Filip. Amfitrion: Ioan Pintea.

Oameni și locuri din Bistrița-Năsăud

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Cotidianul „Răsunetul” organizează joi, 10 octombrie 2019, ora 14:00, în Redacția Cotidianului „Răsunetul”, lansarea de carte: Traian Săsărman – „Oameni și locuri din Bistrița-Năsăud” (Editura Charmides, 2019).

Prezintă: Ioan Pintea, Menuț Maximinian.

Evenimente de excepţie, vineri, la Bibliotecă

Vineri, 11 octombrie 2019, ora 11:30, bistriţenii sunt invitaţi să participe la dezvelirea statuii Coșbuc, amplasată în curtea Bibliotecii Judeţene  „George Coșbuc”. Este vorba despre opera sculptorului Ilarion Voinea. Evenimentul va cuprinde:

  • Lansări de carte: „George Coșbuc. Întrebări despre Dumnezeu”. Antologie alcătuită de DoruScărlătescu (Editura Junimea, Iași, 2019); Olimpiu Nușfelean – „George Coșbuc. Poetul înfășurat în cuvinte fericite”, Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Colecția Clasica 7;
  • Expoziție: Epistolar Coșbuc;
  • Prezentare proiect: Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu.

Moderator: Ioan Pintea.

Tot vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 14:00, în Sala „Gavril Scridon” se desfăşoară Întâlnirile României Literare.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Uniunea Scriitorilor din România organizează conferința: „Întâlnirile României Literare. Lista canonică a literaturii române – 1918-2018. Poezia și proza”.

Participă: Nicolae Manolescu, Mihai Zamfir, Gabriel Chifu, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, alături de scriitori din Bistrița-Năsăud, profesori şi elevi.

Corona Brașov, exclusă din cupa EHF! „Soarta” Gloriei încă nu se cunoaște decembrie 5, 2019 - Tribunalul Federației Europene de Handbal a exclus, astăzi, din competițiile europene Corona Brașov, după ce mai multe jucătoare au fost suspendate pentru folosirea unei terapii interzisă de regulamentul antidoping. Deși sunt șanse mari ca Gloria Bistrița să intre în locul clubului din Brașov în cupa EHF, nimic nu e sigur.
FOTO/VIDEO – Orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare, în ajun de Moș Nicolae decembrie 5, 2019 - În ajun de Moș Nicolae, cum se întâmplă deja de ani buni, orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare. Luminițele au fost aprinse de Dragoș, un pici de doar 4 ani. Odată cu aprinderea luminițelor festive s-a deschis oficial și târgul de Crăciun.
FOTO Viișoara: Un copilaș de 3 anișori și trei adulți implicați într-un accident decembrie 5, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Viișoara. Trei adulți și un copilaș de 3 anișori au ajuns la spital. 
Un Tezaur Uman Viu, mâine, la Bistriţa, alături de alţi invitaţi de onoare decembrie 5, 2019 - Mâine la Bistriţa avem ocazia să ascultăm vocea tulburătoare a singurului interpret din Bistriţa-Năsăud declarat Tezaur Uman Viu. Alţi invitaţi de onoare ne vor uimi cu interpretări la tulnic, caval, fluier, ocarină sau frunză!
Municipalitatea ar putea oricând să omoare cea mai veche ființă din municipiu! Le stă în drum! La propriu! decembrie 5, 2019 - Un stejar de aproximativ 250 de ani, cea mai veche ființă din municipiu, ar putea să fie tăiat. Și asta, pentru că stă în drum! Sau mai bine zis, într-un viitor drum pe care municipalitatea vrea să-l amenajeze. ”Uneori interesul public e mai important decât un copac” a declarat viceprimarul Niculae.
SURPRIZĂ! Ce pedepse au primit foștii șefi ai Poliției Bistrițene, judecați pentru fapte de corupție decembrie 5, 2019 - În Ajun de Moș Nicolae, foștii șefi ai Inspectoratului de Poliție Județean, judecați pentru fapte de corupție, și-au aflat pedepsele. Procesul, în care au fost trimiși în judecată Ioan Ovidiu Mureșan, Roberto Hasnăș și Leon Cloșcă se judecă încă din anul 2015, la Tribunalul Maramureș.
ANAF vine în vizită! AFLĂ de ce îți poate bate la ușă: decembrie 5, 2019 - Fiscul intenționează să verifice proprietarii de locuinţe, în cadrul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, în special pentru a depista eventualele venituri nedeclarate.
SUPERCOM începe campania de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase! decembrie 5, 2019 - În perioada 09.12.2019 - 20.12.2019 se va desfăşura Campania de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase (mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată).
A tâlhărit un minor, de Ziua României, și riscă să stea o lună după gratii decembrie 5, 2019 - Un act nepatriotic, comis de Ziua României, îl poate costa libertatea. E vorba de un tânăr de a tâlhărit un minor, exact de 1 Decembrie. A fost reținut de polițiști și ar putea ajunge o lună după gratii.
Bărbatul care a batjocorit un tânăr provenit de la casa de copii din Năsăud, trimis în judecată decembrie 5, 2019 - În urmă cu trei luni, un tânăr de 19 ani proaspăt ieșit din sistemul de protecție a copilului a fost violat, în apropierea gării din Năsăud de un alt tânăr de 24 de ani. Deși au trecut doar trei luni, acesta a fost deja trimis în judecată pentru viol.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi, pe o stradă din Beclean decembrie 5, 2019 - Locuitorii de pe o stradă din Beclean rămân astăzi, 5 decembrie, fără apă potabilă, pentru câteva ore:
Ce grozăvii au găsit inspectorii sanitar-veterinari la producătorii de pâine și patiserii decembrie 5, 2019 - Bistrița-Năsăud este pe locul al doilea în țară când vine vorba despre amenzile date la ultimul control tematic de către inspectorii sanitar-veterinari. Au fost controlați producătorii de pâine și patiseriile. Ce „grozăvii” au găsit:
VIDEO. Vin colindătorii! În fiecare seară, pe pietonalul Liviu Rebreanu decembrie 5, 2019 - Aşa cum ne-au obişnuit an de an, în decembrie, Primăria Bistriţa şi Palatul Culturii încep maratonul colindelor. Începând de astăzi, 5 decembrie, şi până la sfârşitul lunii – grupuri de colindători din Bistriţa-Năsăud, dar şi din ţară, vor însufleţi atmosfera în centrul oraşului.
A venit… gerul! CARE a fost minima înregistrată în județ noaptea trecută: decembrie 5, 2019 - Se la începutul lunii decembrie, temperaturile au continuat să scadă. Azi - noapte, în zona montană, termometrele au indicat multe grade cu minus. 
Supercom împarte buline roșii bistrițenilor după ce le caută prin gunoaie decembrie 5, 2019 - Luna decembrie nu e doar luna cadourilor. Ci și luna din care Supercom împarte buline roșii. ”Cadourile” sunt doar pentru cei care nu colectează selectiv. Iar angajații firmei de salubritate vor lua la verificat pungile de gunoi...aleatoriu! Fiți pe fază, fiți cuminți! Colectați selectiv!