Tritonul protejat din Wonderland. Cum s-a făcut APM că plouă și l-a descoperit abia după ce a dat undă verde proiectelor

Tritonul protejat din Wonderland. Cum s-a făcut APM că plouă și l-a descoperit abia după ce a dat undă verde proiectelor

În zona aerodromului, unde urmează să se continue amenajarea complexului Wonderland, există o specie protejată de triton, o specie din clasa amfibienilor, înrudită cu salamndra. Culmea, autoritățile de mediu habar n-aveau de existenţa lui. Specia a fost pusă în pericol în prima fază de gunoaie… Iar autoritățile au aflat despre ea când e deja prea târziu pentru a stopa proiectele din zonă.

Biologul Ciprian Samoilă și președintele Asociației Harta Verde a sesizat recent instituțiile de mediu despre faptul că în zona aerodromului există o specie protejată de triton. Acesta riscă să dispară din cauza cantității uriașe de deșeuri din zonă, pe care Agentia pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu se fac că nu-l văd.

Potrivit biologului, deșeurile din zonă se întind pe mai bine de 1.500 de metri pătrați. Culmea, pe lângă aceste deșeuri ar fi trecut și autoritățile județene și locale atunci când au prezentat, în teren, planurile pentru Wonderland.

Răspunsul pe care Ciprian Samoilă l-a primit de la Agenția pentru Protecția Mediului este surprinzător! În ciuda faptului că instituția are biologi, nu avea cunoștință de existența speciei Triturus cristatus într-un ecosistem acvatic.

Neștiind de existența acestei specii rare de amfibieni, specialiștii APM nici nu au protejat-o. Şi nici nu au luat-o în calcul atunci când au dat undă verde proiectelor din zonă…

Au aflat acum, când e prea târziu să mai facă ceva. Mai mult, în răspunsul oferit, directorul APM, Sever Ioan Roman, mai că nu îi ceartă pe bistrițeni și ONG-urile de mediu pentru că nu i-au spus că acolo se află o specie protejată:

„În cadrul procedurii de reglementare a proiectelor/planurilor din punct de vedere a protecției mediului se ține cont și se prevăd măsuri pentru protecția speciilor de plante și animale sălbatice protejate conform OUG 57/2007 chiar dacă acestea se află în afara ariilor naturale protejate, în cazul în care avem date relevante, cu privire la amplasarea habitatelor speciilor respective în raport cu proiectul/planul analizat. În procedura de mediu privind evaluarea impactului anumitor proiecte asupra mediului, publicul interesat poate participa la procedurile de luare a deciziilor, astfel că atât Asociația Harta Verde România cât și alte persoane interesate pot să transmită propuneri/recomandări înaintea luării unei decizii privind emiterea acordului de mediu, respectiv a aprobării de dezvoltare”, se arată în răspunsul oferit de APM BN.

În ceea ce privește cantitatea însemnată de deșeuri, APM a sesizat Primăria Municipiului Bistrița pentru a curăța zona.

CÂT vă costă pomul de Crăciun de la Romsilva: noiembrie 19, 2019 - Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva scoate la vânzare în acest an 40.000 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 26.000 sunt din specia brad şi 14.000 din specia molid. Prețul diferă în funcție de specie și înălțime.
ALEGERI 2019: Klaus Iohannis a explicat de ce este important ca românii să meargă la vot pe 24 noiembrie noiembrie 19, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va participa la o dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă (PSD), pentru că aceasta reprezintă un ”partid nereformat” care ”a atacat românii în stradă” şi a tolerat ”atacuri xenofobe de cea mai joasă speţă”.
O companie bistrițeană este nevoită să importe anual deșeuri în valoare de aproape 500.000 de euro noiembrie 19, 2019 - Deși pare greu de crezut, o companie bistrițeană este nevoită să cheltuie an de an aproape 500.000 de euro pentru a aduce deșeuri din Europa de Vest. România nu a fost capabilă până acum să scoată bani din așa ceva.
FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului noiembrie 19, 2019 - Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!
Tăiatul porcului, doar cu aviz și cu veterinarul de față noiembrie 19, 2019 - O veste trăznet a creat nemulțumiri printre crescătorii de porci, chiar înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Există speranță pentru Pădurea Transilvaniei! Sute de voluntari se înghesuie să facă bine naturii: noiembrie 19, 2019 - Un proiect ce a început acum cinci ani de zile are sorți de izbândă. Pădurea Transilvaniei se va ridica semeață, în timp. Și asta, datorită voluntarilor. Și pentru ediția de plantare puieți din acest an, sute de voluntari s-au înghesuit să facă bine naturii.
Deputatul PMP Ionuț Simionca sare în apărarea micilor fermieri: Propune mărirea la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie noiembrie 19, 2019 - Deputatul PMP Ionuț Simionca critică aspru reglementarea care limitează la 5 numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie și propune mărirea acestui număr la 15.
O secție a spitalului „toacă” bani cu duiumul! CUM se dorește rezolvarea pierderilor: noiembrie 19, 2019 - Fiecare intervenție asupra unui pacient, la Spital, implică diferite costuri. La Bistrița, unele costuri sunt suportate de unitatea medicală, chiar dacă în alte centre acest lucru revine pacientului. Managerul Lazany a declarat că există o secție care ”este pe pierdere”. Acesta a găsit o soluție de remediere și speră să primească aprobare.
Și-a băgat prietenii în spital, după ce a condus beat și fără permis noiembrie 19, 2019 - Este isprava unui tânăr, care la 18 ani s-a lăsat cuprins de adrenalină.Acesta a condus, deși nu avea permis și era și băut, a făcut accident și a ajuns la spital împreună cu cei doi prieteni care-l însoțeau.
Rostul de dimineaţă: Un fake news asumat este pe jumătate iertat… Sau dimpotrivă…?! noiembrie 19, 2019 - Un fake news asumat este pe jumătate iertat... Sau dimpotrivă...? „Omul, când nu are de lucru, își mai caută. Eu am crezut în povestea aceea... Am suportat cu stoicism tot ce mi s-a întâmplat pe pagina de Facebook după acea postare..."
Transmixt vrea bilete mai scumpe. Cât vă va costa o călătorie prin Bistrița noiembrie 19, 2019 - Operatorul de transport Transmixt cere Consiliului Local să aprobe o majorare a tarifelor practicate. Dacă consilierii locali vor fi de acord, bistrițenii vor plăti mai mult pentru călătoriile în Bistrița, însă mai puțin pentru unele trasee care leagă municipiul de cartiere.
INCREDIBIL! Cât are de așteptat o mamă cu doi copii pentru stabilirea unei pensii de întreținere? Mai bine de un an! noiembrie 19, 2019 - Potrivit avocatului Ioan Someșan, Judecătoria Beclean are nevoie de mai bine de un an pentru a stabili o pensie de întreținere pentru o mamă cu doi copii. Pentru o chestiune banală, judecătoria a stabilit nu mai puțin de 4 termene de judecată.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, pe o stradă din Bistriţa noiembrie 19, 2019 - Astăzi, 19 noiembrie 2019, locuitorii unei străzi din Bistriţa rămân fără apă potabilă. Aquabis efectuează lucrări de mentenanţă şi cuplare branşament:
FOTO/VIDEO: Bistriţeanul Bogdan Berende, de trei ori campion european, comparat cu un bolid Ferrari noiembrie 18, 2019 - Recent întors de la Campionatul European de atelaj canin 2019, desfăşurat în Ungaria, Bogdan Berende a povestit despre provocările şi pericolele pe care le-a traversat în competiţie:
FOTO: Ursul și-a lăsat amprenta și la Sărățel! noiembrie 18, 2019 - Ursul e văzut tot mai des aproape de...civilizație. Dacă nu e zărit de oameni, își lasă măcar amprenta, ca în cazul de la Sărățel. Pe uliță, aproape de case, s-a plimbat aseară Moș Martin. Localnicii se tem pentru copii: