Tritonul protejat din Wonderland. Cum s-a făcut APM că plouă și l-a descoperit abia după ce a dat undă verde proiectelor

Tritonul protejat din Wonderland. Cum s-a făcut APM că plouă și l-a descoperit abia după ce a dat undă verde proiectelor

În zona aerodromului, unde urmează să se continue amenajarea complexului Wonderland, există o specie protejată de triton, o specie din clasa amfibienilor, înrudită cu salamndra. Culmea, autoritățile de mediu habar n-aveau de existenţa lui. Specia a fost pusă în pericol în prima fază de gunoaie… Iar autoritățile au aflat despre ea când e deja prea târziu pentru a stopa proiectele din zonă.

Biologul Ciprian Samoilă și președintele Asociației Harta Verde a sesizat recent instituțiile de mediu despre faptul că în zona aerodromului există o specie protejată de triton. Acesta riscă să dispară din cauza cantității uriașe de deșeuri din zonă, pe care Agentia pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu se fac că nu-l văd.

Potrivit biologului, deșeurile din zonă se întind pe mai bine de 1.500 de metri pătrați. Culmea, pe lângă aceste deșeuri ar fi trecut și autoritățile județene și locale atunci când au prezentat, în teren, planurile pentru Wonderland.

Răspunsul pe care Ciprian Samoilă l-a primit de la Agenția pentru Protecția Mediului este surprinzător! În ciuda faptului că instituția are biologi, nu avea cunoștință de existența speciei Triturus cristatus într-un ecosistem acvatic.

Neștiind de existența acestei specii rare de amfibieni, specialiștii APM nici nu au protejat-o. Şi nici nu au luat-o în calcul atunci când au dat undă verde proiectelor din zonă…

Au aflat acum, când e prea târziu să mai facă ceva. Mai mult, în răspunsul oferit, directorul APM, Sever Ioan Roman, mai că nu îi ceartă pe bistrițeni și ONG-urile de mediu pentru că nu i-au spus că acolo se află o specie protejată:

„În cadrul procedurii de reglementare a proiectelor/planurilor din punct de vedere a protecției mediului se ține cont și se prevăd măsuri pentru protecția speciilor de plante și animale sălbatice protejate conform OUG 57/2007 chiar dacă acestea se află în afara ariilor naturale protejate, în cazul în care avem date relevante, cu privire la amplasarea habitatelor speciilor respective în raport cu proiectul/planul analizat. În procedura de mediu privind evaluarea impactului anumitor proiecte asupra mediului, publicul interesat poate participa la procedurile de luare a deciziilor, astfel că atât Asociația Harta Verde România cât și alte persoane interesate pot să transmită propuneri/recomandări înaintea luării unei decizii privind emiterea acordului de mediu, respectiv a aprobării de dezvoltare”, se arată în răspunsul oferit de APM BN.

În ceea ce privește cantitatea însemnată de deșeuri, APM a sesizat Primăria Municipiului Bistrița pentru a curăța zona.

VIDEO: Crețu vede-n Wonderland și un Alpin Coaster sau Downhill Park, pe lângă Aquapark ianuarie 23, 2020 - Lucrările la Aquapark-ul din Wonderland ar trebui să înceapă în luna Februarie. Pentru ca pârtia să fie ”folosită” tot timpul anului, edilul Ovidiu Crețu vede acolo și un Alpin Coaster sau chiar un Downhill Park.
Cum va fi celebrată Mica Unire, la Bistrița ianuarie 23, 2020 - Mica Unire va fi celebrată la Bistrița încă din această seară, cu un spectacol omagial la Centrul cultural Dacia. Mâine, în 24 ianuarie, bistrițenii sunt invitați să joace Hora Unirii în Piața Unirii:
Ioan Turc și-a comandat propriul sondaj de opinie pentru Primăria Bistrița. Vezi ce cifre neoficiale avem ianuarie 23, 2020 - Opțiunea președintelui  PNL Bistrița-Năsăud în ceea ce privește candidatura  la fotoliul de primar al municiului Bistrița este cât se poate de evidentă. Astăzi, Ioan Turc a confirmat faptul că, și-a comandat un sondaj de uz intern, pentru a vedea cum stă cu voturile din partea bistrițenilor.
EXCLUSIV VIDEO: Cum NU reciclează ADI Deșeuri și Consiliul Județean! ianuarie 23, 2020 - Surpriză! Consiliul Județean și ADI Deșeuri, tocmai cei care ar trebui să vegheze asupra colectării selective a deșeurilor din județ par să nu respecte regulile: aruncă deșeuri reciclabile neselectate în containerele de menajer, iar accesul la pubelele pentru gunoiul reciclabil este...blocat de un copac.
FOTO/VIDEO: Liber la distracție! De la 4 anișori la 82 de ani, și-au luat schiurile și au testat Pârtia Cocoș! ianuarie 23, 2020 - Astăzi s-a deschis oficial Pârtia Cocoș. Cu schiurile în picioare, a urcat pentru prima dată pe pârtie un băiețel de ”patlu” anișori. Dar și un bistrițean de 82 de ani s-a menținut bine pe schiuri. Și primarul a testat pârtia, iar conform acestuia, dacă nu plouă, ”vom putea schia mult și bine!”.
VIDEO – Modificări la susținerea examenelor pentru permis: ianuarie 23, 2020 - Prefectul județului și șeful Serviciului Permise au anunțat azi unele modificări la susținerea examenelor teoretice și practice pentru permis. Proba teoretică va fi DOAR într-o zi pe săptămână. Practica- se mai adaugă două zile. Și nu doar atât:
Ioan Turc le cere consilierilor locali să voteze pentru subvenționarea taxei de salubrizare ianuarie 23, 2020 - Președintele PNL BN, Ioan Turc, va cere consilierilor municipali liberali să voteze in corpore pentru subvenționarea taxei de salubrizare. El spune că este paradoxală această cerere, dar ea este susținută de pauperizarea foarte multora dintre bistrițeni, care nu se pot baza decât pe venituri modeste.
VIDEO: 10 milioane de euro, pentru Rodna…?! ianuarie 23, 2020 - Foarte multe lucrări prevăzute în diferite proiecte vor începe în această primăvară, la Rodna! Dar veștile bune nu se opresc aici. Sunt șanse ca locuitorii din zonă să aibă parte de 10 milioane de euro:
VIDEO: CONCURS „Tineri pentru tineri” pentru prevenirea consumului de droguri! PREMII substanțiale puse la bătaie de Prefectură ianuarie 23, 2020 - Prefectul județului vrea să înceapă o campanie mai ”vizibilă” împotriva consumului de droguri. Unul dintre lucrurile planificate: organizarea concursului ”Tineri pentru tineri”. Participanții trimit idei de slogane și afișe ce vor fi puse în oraș. Cele trei premii puse la bătaie sunt substanțiale. AFLĂ detalii:
Iei examenul teoretic și apoi urci la volan! CE mai cer instructorii de la scolile de șoferi: ianuarie 23, 2020 - S-a discutat modificarea legislativă în ceea ce privește examinarea pentru permisul de conducere. În mare parte sunt vizate examenele și pregătirea practică pentru categoriile C, CE, D și DE. Dar pentru toate categoriile se dorește promovarea examenului teoretic și abia apoi începerea orelor practice.
VIDEO: S-a terminat! Primarul din Șanț a fost demis, oficial, din funcție! ianuarie 23, 2020 - Ioan Szabo a fost găsit incompatibil de ANI în vara lui 2017. În noiembrie 2019 se dă sentința definitivă. Totuși, primarul comunei Șanț a fost demis, oficial, abia zilele trecute.
Primul Happy Day din 2020, cu abonamente disponibile și online! ianuarie 23, 2020 - Anul a început cu multe planuri și dorințe! Sigur ai pregătit o listă de obiective pe care deja ai început să le bifezi! Casa EMA îți vine în ajutor cu oferta Happy Day:
Aquabis: Fără apă potabilă, azi în Beclean ianuarie 23, 2020 - Locuitorii din Beclean – Zona nouă – rămân azi fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță cei de la Aquabis.
VIDEO – Modul inedit prin care un bistrițean și-a arătat mulțumirea față de medicii de la spital. Ce a atașat la formularul de satisfacție: ianuarie 23, 2020 - Un bistrițean internat la Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență a ales să le mulțumească medicilor care l-au tratat într-un mod inedit, cu ajutorul formularului de satisfacție, la care a atașat „o donație”. Despre ce este vorba:
Primarul, prins cu mâța-n sac: Nereguli într-o școală din Bistrița-Năsăud! ianuarie 23, 2020 - Achiziţii la supra-preț în şcoală, stâlpi de rezistenţă montaţi prost, lucrări de canalizare şi echipamente care există doar pe hârtie. Asta au descoperit inspectorii în construcţii şi corpul de control al Ministerului Dezvoltării, într-o școală din Bistrița-Năsăud.