VIDEO – ADI Deșeuri aduce explicații: Cum plătim noi mai scump acum gunoiul, ca apoi să ne rămână „sacul cu bani”

VIDEO – ADI Deșeuri aduce explicații: Cum plătim noi mai scump acum gunoiul, ca apoi să ne rămână „sacul cu bani”

Directorul ADI Deșeuri a ieșit azi cu declarații în presă privind majorarea tarifelor, nemulțumirea cetățenilor. Acesta a explicat că trebuie făcute investiții și modificări, la solicitarea UE. Că acum plătim mai mult, dar în viitor, datorită acestor investiții și proiectului ce se implementează, vom plăti mai puțin. „Primăriile vor vedea că rămân la final de an cu sacul cu bani”, a promis acesta.

După ce s-au creat valuri de reacții în jurul măririi tarifelor la gunoi, directorul ADI Deșeuri, Paul Plăian, alături de Răzvan Blid, consultantul și asistentul IT în cadrul ADI deșeuri, au ieșit la rampă cu o serie de lămuriri.

Aceștia au explicat că majorarea tarifelor era, și este, inevitabilă. Uniunea Europeană ar fi „tras de urechi” România că nu reciclează și nu colectează selectiv.

Astfel, a fost obligatoriu implementarea proiectului „Plătești cât arunci”, dar și o reformă în ceea ce privește colectarea și valorificarea gunoiului reciclabil.

Pentru acestea a fost nevoie de noi investiții, lucru ce a dus la obligativitatea creșterii tarifelor. Mai mult, a crescut contribuția la economia circulară, de la 30 de lei/tonă la 80 de lei/tonă. Ceea ce a determinat operatorul de servicii de salubritate să ceară și mai mulți bani, pentru a acoperi și aceste cheltuieli.

Un alt lucru ce a dus la scumpirea tarifelor la gunoi e legat de numărul de utilizatori declarați.

Deși la nivelul județului există peste 300.000 de locuitori, totuși, UAT-urile au declarat doar puțin peste 200.000. Astfel, cantitatea de gunoi strânsă într-un an de zile a fost împărțită DOAR la câți au fost declarați, nu la întrega populație, ceea ce duce la o cantitate mai mare de gunoi pe cap de locuitor, implicit taxe mai mari.

Acest proiect ce se implementează acum este menit să ducă la eficientizarea managementului integrat al deșeurilor. În țară mai sunt încă alte patru județe care se află în proces de implementare a proiectului „Plătești cât arunci”, printre care Iași și Sibiu.

Astfel, deși acum plătim mai scump, pe când vom plăti DOAR cât aruncăm, iar gunoiul reciclabil va fi valorificat, Paul Plaian a promis că „Primăriile vor vedea la final de an că au rămas cu sacul de bani”. Mai mult, se va putea face un tarif diferențiat pentru serviciul de salubritate, în funcție de gunoiul reciclabil valorificat al fiecărui UAT.

Plăian și Blid au explicat totodată că deși unii au votat ÎMPOTRIVA majorării tarifelor de salubritate, acesta este un lucru ilegal. Și că vor fi nevoiți să reanalizeze în Consiliile Locale acest lucru. Ei au spus că „taxa de salubrizare este obligativitatea UAT-urilor și nu pot rămâne la tarifele vechi, ci trebuie să găsească rapid o soluție de acoperire a costurilor”.

„Ce se întâmplă în ipoteza în care nu creștem taxele și nu dezvoltăm sistemul? Doar 3 repercusiuni aș vrea să vă spun: fiecare UAT va plăti, pentru fiecare tonă depozitată, 50 de lei. Fiecare cetățean va plăti în plus 80 de lei pentru fiecare tonă depozitată, iar noi, ca țară, va trebui să plătim 100.000 de euro pentru fiecare zi în care nu implementăm aceste lucruri impuse. Cu alte cuvinte, dacă nu facem aceste lucruri, taxele și cuantumul amenzilor care va trebui să le plătim vor fi chiar mai mari”, a explicat Răzvan Blid.

 

 

SCHIMBĂRI DE PROPORȚII! Jandarmii ar putea dispărea din orașe. Ce se va întâmpla cu ei: ianuarie 21, 2020 - Adevărul.ro a publicat un document în care se vorbește despre planurile pe care le are ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela pentru Poliție și Jandarmerie. Una dintre schimbările de proporții despre care se vorbește în document presupune dispariția jandarmilor din orașe. Ce se va întâmpla cu ei:
Maternik vs. școala din Șanț – conducerea unității mai bifează o victorie. Mesajul profesorului: „Nu pui mâna pe mine că eu te omor!” ianuarie 21, 2020 - Scandalul dintre profesorul de sport Vasile Maternik și conducerea unității de învățământ unde acesta predă este departe de a lua sfârșit. Ieri, profesorul a încercat din nou să se întoarcă în școală și a fost îndepărtat cu jandarmii, conducerea școlii mai bifând o victorie, folosindu-se de o prevedere din Legea Educației:
Aquabis: O stradă din Năsăud, fără apă potabilă astăzi ianuarie 21, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 21 ianuarie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore – anunță Aquabis.
Carne de pasăre, dintr-o zonă cu gripa aviară, a ajuns la noi în județ! ianuarie 21, 2020 - Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.
Patru minori găsiți de polițiști, în weekend! O fată n-a mai vrut acasă! ianuarie 20, 2020 - Poliția bistrițeană a fost alertată cu privire la dispariția a patru copii minori, din care trei din Centre de plasament. O adolescentă nu a mai vrut înapoi acasă.
Un maramureșean și-un bistrițean, reținuți de polițiști! Unul pentru tâlhărie, altul c-a făcut accident! ianuarie 20, 2020 - În acest weekend, polițiștii au reținut doi tineri. Unul din Ruscova, altul din Bistrița. Unul a intrat cu mașina, rupt de beat, într-o poartă. Altul, pentru tâlhărie calificată. Ambii au ajuns în fața instanței de judecată:
VIDEO Cum au înțeles bistrițenii să selecteze gunoiul? Ce „se ascunde” în pubelele dedicate reciclabilelor ianuarie 20, 2020 - Haine, deșeuri menajere și orice altceva ! Asta au găsit reprezentanții ADI Deșeuri în containerele semi-îngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Agenția atrage atenția că așa nu facem altceva decât să „contaminăm” deșeurile reciclabile, care nu mai pot fi refolosite ulterior.
Stewo Plastic Prod Năsăud caută un inspector resurse umane! Amicii Building angajează ingineri! ianuarie 20, 2020 - Amicii Building caută pentru angajare șoferi categoria B și C+E! De asemenea, firmele din Bistrița caută farmacist, economist, ajutor de bucătar, ingineri sau agent de vânzări. Află ce avantaje și beneficii primești în schimb:
FOTO/VIDEO – MODELZO: 1 + 1 GRATIS! Rămâne cum s-a stabilit ianuarie 20, 2020 - Este mijlocul sezonului rece și încă există atâtea piese vestimentare pe care ai dori să le încerci în peisajul de basm. La Modelzo, poți face o achiziție extraordinară. La un produs cumpărat, primești unul gratis! Așa că poți avea un outfit diferit pentru fiecare zi de iarnă! Rămâne cum s-a stabilit!
PERFORMANȚĂ! De ziua sa și-a făcut cadou al 10-lea titlu de campion național la GO ianuarie 20, 2020 - Unul dintre frații Dobraniș, care au pus Bistrița pe harta națională a GO-ului și România pe cea internațională, a reușit performanța de a-și face cadou de ziua sa al 10-lea titlu de campion național la sportul minții.
FOTO: Bistrițenii au luat cu asalt pârtia Cocoș, în weekend! ianuarie 20, 2020 - Municipalitatea a deschis Pârtia Cocoș, doar parțial. Cu toate acestea, sute de bistrițeni s-au înghesuit în acest weekend să testeze cei 300 m de pârtie. CÂȚI au fost în primele zile:
ULTIMA ORĂ! Profesorul din Șanț, încătușat de jandarmi ianuarie 20, 2020 - Vasile Maternik, profesorul de sport din Șanț, a încercat și astăzi să se reîntoarcă la ore, după ce a făcut o „pauză” de mai bine de o lună. Acesta a încercat să intre cu forța în școală, jandarmii prezenți la fața locului fiind nevoiți să îl încătușeze și să-l ducă la poliție.
FOTO: Au sosit pubelele galbene! ianuarie 20, 2020 - Încet, încet, soseșc cele necesare pentru implementarea proiectului ”Plătești cât arunci”. Au sosit primele 15 TIR-uri cu pubelele galbene cu cip, tocmai din Germania. Și o parte din încasetări sunt ajunse.