VIDEO/FOTO: Interviu de colecție cu ÎPS Andrei Andreicuț… Contra „duhului veacului”!

VIDEO/FOTO: Interviu de colecție cu ÎPS Andrei Andreicuț… Contra „duhului veacului”!

Mă gândeam că în curând, distinsul Părinte  va bate la porțile celui de-al șaptelea deceniu de viață. La slujba de la Penitenciarul Bistrița, de ieri, a stat în picioare cred, mai bine de trei ore și jumătate și nu s-a plâns de oboseală. Nu se plânge. Nu a cerut și nu cere nimic pentru sine… Patrie – Patriotism : „Toată spiritualitatea românească e așezată pe două dimensiuni : credința în Dumnezeu, pe verticală  și dragostea față de țară și valorile ei, pe orizontală !” „Duhul veacului” ? E forța răului pe care trebuie să o învingem, luptând până la capăt, toți împreună, bucurându-ne de a-l avea în frunte pe iubitul nostru Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț.

Ca în fiecare an, pe 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România, sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului. În numele acestui important eveniment, tot an de an, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureşului și Sălajului vine la Bistrița.

Este secondat de părintele nostru protopop Alexandru Vidican și împreună cu un sobor de preoți – acum, acompaniat și de un minunat grup vocal al măicuțelor de la mănăstirea din Pasul Tihuța, oficiază, în aer liber o dumnezeiască slujbă arhierească.

Au participat oficialitățile locale, conducerea și personalul unității, cât și persoanele private de libertate. La final, înaltul ierarh a sfințit și o frumoasă troiță, lucrată în stil bizantin și ridicată, prin grija direcțiunii, chiar la intrarea în instituție, pentru… „un gând bun”. Lăudabilă intenție. Mai bine să-ți faci o sfântă cruce, decât să pătrunzi acolo țesând idei de perfidie și răutate!

Așa s-a ivit ocazia mult așteptată a acestui interviu special, în exclusivitate, cu Preaînaltul nostru, iubitul Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț de la Cluj. Îi rog pe toți cei care mă cunosc să mă ierte. Sunt ortodox, ca și străbunicii, bunicii și părinții mei. Fără bravadă. Respect toate celelalte religii, biserici, culte pentru că toți avem dreptul să credem în Dumnezeu. În acest caz, particular, dați-mi voie, vă rog, să fiu subiectiv. Țin în mod deosebit la distinsul Părinte fiindcă știu cât de mult bine a făcut și face tuturor credincioșilor aflați în nevoie. Merită toată stima și dragostea noastră. O spun neuitând de modestie, dar luând în calcul adevărata și constanta sa implicare în plan social și ecumenic.

Se spune că, dacă vrei să cunoști un om, uită-te ce face, cum face. Lasă faptele să vorbească.  Vezi și încearcă să înțelegi ce incumbă, în acest caz, „repetabila povară” a robotei pastorale. Chiar mă gândeam că în curând, distinsul Părinte  va bate la porțile celui de-al șaptelea deceniu de viață. Mulți ani înainte! Deși slujba a fost anunțată  la orele 10:00, a început cu douăzeci de minute mai repede. Personal a cuminecat pe toți cei ce se spovediseră. A urcat și a coborât de mai multe ori de pe scena improvizată. A împărțit cărți religioase tuturor celor aflați în detenție. A stat în picioare cred, mai bine de trei ore și jumătate și nu s-a plâns de oboseală. Mi-a acordat apoi cu multă bunăvoință și chiar cu o undă de umor, interviul de față.

Nu se plânge. Nu a cerut și nu cere nimic pentru sine. Învățătura ce o transmite în acest dialog e ca un balsam pe rană. Patrie – patriotism : „Toată spiritualitatea românească e așezată pe două dimensiuni : credința în Dumnezeu, asta e dimensiunea verticală, cea care leagă pământul cu cerul și dragostea față de țară și valorile ei, dimensiunea orizontală, cea care ne leagă de semenii noștri”.

Cu cine ne luptăm? Cu „duhul veacului”… Ce este acesta ?

„«Duhul veacului» este cel secularist, cel ce ar vrea ca preocupările religioase să se diminueze, încet, încet și chiar să dispară. Acesta e «duhul veacului». Dar noi credem că ne ajută Dumnezeu și «duhul veacului» nu ne va putea înghiți!”. Se simte decizia și fermitatea în voce. Luptă și va lupta până la capăt cu această forță a răului, invitându-ne pe toți creștinii să-l urmăm fără tăgadă în această luptă dreaptă… „«Întreaga Europă este rezultatul creștinismului!»… «Homosexualitatea este tot o manifestare a «duhului veacului» pentru a da o lovitură vieții normale, sociale pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu… și referundumul pentru familie ar trebui făcut!»”

V-aș sugera să ascultați cu atenție și să reluați interviul. E o strălucită lecție de morală și acțiune pentru toți creștinii, de la simpli ortodocși la slujitorii Bisericii noastre pravoslavnice. Nu suntem singuri câtă vreme avem un Păstor aici, cu noi, de talia iubitului nostru Părinte Andrei și câtă vreme sus este Dumnezeu!

Da. E necesar să facem bine, mai mult bine în jurul nostru. Ideea de bunătate și de bine e dublu salvatoare. Cel ce face binele se eliberează de „duhul veacului”, iar cel căruia i se face binele e ajutat să scape de forța răului. Doamne câte lucruri bune mai avem de învățat și de făcut!

Gestul Înaltpreasfințitului Părinte  Andrei, referindu-se la cât bine trebuie să facem, e cred concludent :

Închei, lăsându-vă în compania imaginilor de la evenimentele de la Penitenciarul Bistrița cu un gând de aleasă mulțumire pentru Preaînaltul nostru Mitropolit Andrei Andreicuț și pentru slujitorii Bisericii noastre ortodoxe din Bistrița și din județul nostru de legendă, Bistrița-Năsăud. Să ne ajute bunul Dumnezeu pe toți să traversăm această mare învolburată, ca mâine, să poată răsări soarele și pe strada noastră. E timpul!

VIDEO. În AVANPREMIERĂ naţională, joi, la Bistriţa: „Maria, Regina României”, un film cât o istorie octombrie 22, 2019 - Un film cât o istorie...! O poveste bazată pe fapte reale, având în prim plan figura marcantă a Reginei Maria, va fi difuzată în avanpremieră naţională, joi, 24 octombrie, de la ora 18.00, la Bistriţa! În distribuţie – şi un actor bistriţean!  Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
„Aventurile” adolescentului din centrul de la Beclean: a bătut doi educatori, a spart o ușă și și-a agresat frățiorii mai mici octombrie 22, 2019 - Un adolescent de doar 16 ani a semănat groază, în urmă cu două zile, în centrul de la Beclean unde este cazat. Acesta a luat la bătaie doi educatori, a spart ușa de la apartamentul unde este cazat și și-a agresat frățiorii mai mici. Ce l-a enervat în asemenea hal:
VIDEO: Elicopterul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., în sprijinul salvamontiștilor bistrițeni octombrie 22, 2019 - Salvamontiștii bistrițeni au solicitat încă de anul trecut sprijinul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. Aceștia aveau nevoie de un elicopter care să-i ajute cu transportul de materiale. Operațiunea a avut loc în Parcul Național Munții Rodnei.
Ionuț Simionca (PMP): Crețu și Moldovan vând gogoși electorale și minciuni octombrie 22, 2019 - Într-o declarație politică, deputatul PMP Ionuț Simionca și-a exprimat public nemulțumirea legată de faptul că președintele CJ Bistrița-Năsăud și primarul municipiului Bistrița au inaugurat cu fast proiectul de construire a unei săli polivalente în Wonderland.
Se întâmplă în Bistrița-Năsăud: Fetiță de 7 ani trimisă acasă de la dispensarul școlar cu mâna ruptă în două locuri octombrie 22, 2019 - O fetiță de 7 ani a fost trimisă astăzi acasă, cu profesorul de sport, după ce și-a rupt mâna în două locuri, în urma unei căzături. După incident, fetița a ajuns la dispensarul școlar, de unde a fost trimisă acasă și nu la spital, cum ar fi trebuit.
ALEGERI 2019: PSD se opune politicilor de austeritate anunțate de Orban și PNL octombrie 22, 2019 - PSD se opune politicilor de austeritate anunțate deja de Orban și PNL și nu participă la ședința de plen pentru învestirea guvernului Orban!
VIDEO: O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, în premieră, la Bistriţa! octombrie 22, 2019 - O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, cu personaje mitice şi seducătoare dansuri ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute la Bistriţa. Mai mult, am avut parte şi de câteva experienţe sonore cu adevărat spectaculoase!
Pedeapsă cu EXECUTARE pentru un fost examinator auto. Despre cine este vorba: octombrie 22, 2019 - Dacă până acum angajații de la Permise Auto care au fost prinși cu mită au scăpat de gratii cu pedepse fără executare, unul dintre ei nu a fost atât de norocos. Trimis în judecată în două dosare, acesta s-a ales cu doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Despre cine este vorba:
O cunoașteți?? A furat geanta unei cliente! Sunați la 112 dacă aveți informații! octombrie 22, 2019 - Un furt a avut loc vineri, în incinta unui magazin din Bistrița. În timp ce o clientă proba ceva, geanta cu actele, banii și telefonul i-au fost sustrase de o altă femeie. UPDATE: Hoaţa a fost identificată de polişişti.
VIDEO – Minora ce ar fi fost răpită de unchiul său a fost găsită! UNDE era: octombrie 22, 2019 - Sute de polițiști, jandarmi și voluntari au căutat ieri minora dispărută. Alerta a fost dată ca și răpire, deoarece fata a fost văzută ultima dată plecând cu unchiul ei. Azi-noapte, oamenii legii au găsit-o. Unchiul ei a fost audiat. UNDE se aflau cei doi:
S-a pus cu polițiștii și acum va da cu subsemnatul, periodic, la IPJ! octombrie 22, 2019 - Un tânăr din Sîngeorz a fost reținut de polițiști după ce a încălcat mai multe reguli. Acum, pentru 60 de zile, va trebui să dea cu subsemnatul la sediul IPJ BN. CUM s-a întâmplat totul:
Limitatoare de viteză într-o comună de pe Valea Bârgăului. AFLĂ unde octombrie 22, 2019 - Primăria unei comune de pe Valea Bârgăului pune piciorul în prag și e hotărâtă să lupte cu vitezomanii care circulă pe drumurile din comună. Astfel, autoritatea locală va monta limitatoare de viteză.
Aquabis Bistriţa: Avarie în Rebrişoara! Este afectată toată partea de jos a satului octombrie 22, 2019 - Începând de ieri seară, în Rebrişoara s-a sistat apa potabilă. Au fost afectate străzile Ulița Morii, Primăriei precum și toată partea de jos a satului. Când se reia difuzarea apei potabile:
Un adolescent de 16 ani de la centrul de plasament din Beclean și-a luat la bătaie educatorii. Totul s-a terminat la…Psihiatrie octombrie 22, 2019 - Un adolescent de 16 ani cazat la centrul de plasament din Beclean, în urmă cu două zile, și-a luat la bătaie educatorii. Victime i-au căzut o femeie și un bărbat, cel din urmă având nevoie de îngrijiri medicale. Totul s-a terminat la secția de Psihiatrie Infantilă a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca.
Și-a răpit nepoata minoră! Zeci de polițiști îi caută! Dacă-i vedeți, sunați urgent la 112! octombrie 21, 2019 - Zeci de polițiști s-au mobilizat în căutarea Dariei! O copilă de 13 ani a fost văzută ultima dată alături de unchiul ei, care i-a propus să îl însoțească. Apoi, zici că ar fi intrat în pământ. Dacă-i vedeți, sunați URGENT la 112.