VIDEO: O mare izbândă. Ei sunt elevii care și-au învățat părinții să fie ascultători…

VIDEO:  O mare izbândă. Ei sunt elevii care și-au învățat părinții să fie ascultători…

Au lucrat într-un ritm nebunesc, au trecut prin clipe de încântare, oboseală, epuizare, panică, stress, și-au convins părinții să fie ascultători și să-i lase în pace să facă mult mai mult decât a merge la școală, iar în final – cu sprijinul unor prieteni și sponsori – au reușit să scoată la lumină un album extraordinar…

Zece clădiri emblematice ale Bistriței, în 100 de articole pentru 100 de ani se intitulează publicația prezentată astăzi, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.

Autori sunt elevii reporteri de liceu la publicația CNAM Online de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, coordonați de profesoara Aurelia Hîruță și consilierul educativ Nicoleta Butuza.

Impresionantul proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul unor prieteni și colaboratori precum Comelf, Banca Transilvania, TSK (Komax Group Company), Transilvania Print, TeraGlass, Rombat, Multi-Masimex, Ecomas Energy System și Romsilva, alături de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Primăria Bistrița. Proiectul s-a bucurat de sprijinul necondiționat al conducerii colegiului „Andrei Mureșanu”, dar și al Asociației de Părinți din CNAM.

Este publicația care și-a propus să promoveze în manieră jurnalistică – prin reportaje, mărturii, interviuri și articole informative – zece clădiri ale Bistriței destinate, în special accesului publicului tânăr din oraș. Biblioteca județeană „George Coșbuc”, Biserica Evanghelică, Palatul Culturii, Colegiul Național Liviu Rebreanu, Colegiul Național Andrei Mureșanu, Liceul de Arte Corneliu Baba, Complexul Muzeal Bistrița, Primăria Bistrița, Sinagoga și Centrul Comunitar pentru Tineret – acestea  sunt clădirile imortalizate de Reporterii de liceu într-un impresionant album.

Despre acesta, managerul Ioan Pintea a remarcat că este „o mare izbândă, o foarte mare reușită – o publicație de vârf în ceea ce privește reprezentarea cu fidelitate și emoție a acestor clădiri. Este o lucrare foarte bine articulată și gândită…

Coperta este realizată în mod original printr-o asociere inteligent ticluită de Daniel Flore a celor zece lucrări grafice realizate de Andreea Bora, Denisa Moldovan și Mihaela Vlad, în timp ce selecția fotografiilor este făcută de Ștefan Petrina timp de zile și nopți fără întrerupere: „Toate sunt făcute de mâinile acestor copii care ascund talente indiscutabile și pe care trebuie să le promovăm…”, a mai punctat Aurelia Hîruța.

Deosebitul volum de muncă, uneori epuizant, nu i-au împiedicat pe reporterii de liceu  să se afirme la olimpiadele școlare – a mai spus cu mândrie profesoara Aurelia Hîruță.

Ceea ce este foarte important în demersul nostru – este sentimentul că ne pasă, că nu rămânem indiferenți, am învățat în tot acest timp că nu suntem singuri. Povestea a pornit de la idee, dublată de entuziasm, și a ajuns să fie o adevărată odisee, prin efectul impresionant pe care l-a generat mai târziu… Noi am ales instituțiile, reporterii au pornit la drum, iar dumneavoastră cu toții și mulți dintre cei care nu sunt aici ne-au deschis larg ușile și ne-au ascultat, ne-au învățat, ne-au explicat… Asta consider că se face numai într-o adevărată familie…

Am trăit alături de elevi momente de mare intensitate – entuziasm, bucurie, surpriză, încântare, oboseală, epuizare, panică, stress, dar mai presus – satisfacția unui vis împlinit. Vă mulțumesc vouă, dragi reporteri, pentru tot efortul pe care l-ați depus, vă felicit că ați reușit să rezistați până la capăt și vă mulțumesc în mod deosebit pentru că v-ați convins părinții să fie ascultători și să vă lase în pace să faceți mult mai mult decât să mergeți la școală. Cred că ați câștigat… !”, a mărturisit, cu lacrimi în ochi, profesoara Aurelia Hîruță…

Am înțeles că tot ceea ce cunoaștem trebuie să oferim mai departe. Numai astfel ne păstrăm și ne consolidăm identitatea, iar elevii noștri înțeleg importanța implicării în comunitate… Echipa Reporteri de liceu a reușit să transmită mai departe înțelesul ideii de promovare a valorilor naționale, prin implicare în proiectului de țară Reporteri de liceu – jurnaliști pentru Centenar, din cadrul parteneriatului bilateral Sezonul Cultural Franța România 2018 – 2019, intitulat Besançon 100 Bistrița – Portret în Oglindă”, a mai punctat profesoara Aurelia Hîruța.

Bistriţa Civică: Vă aşteptăm în Piaţa Petru Rareş! „Guvernul Dăncilă să rămână doar un episod de tristă amintire” acum 36 de minute- Bistriţenii sunt invitaţi luni, 17 iunie, de la ora 19, în Piața Petru Rareș: aici va avea loc un miting de susținere a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. „Vă așteptăm, în număr cât mai mare. Veniți alături de noi să scăpăm țara de această gașcă pusă numai pe căpătuială, care duce țara spre faliment"
DE CITIT: Deadline. Când prea multă muncă provoacă moarte… acum 3 ore- Moartea misterioasă a unei tinere, despre care se bănuieşte că s-ar fi sfârșit de prea multă muncă, schimbă definitiv destinul mai multor oameni: Deadline…
FOTO: L-a doborât căldura! Intervenție dificilă a salvamontiștilor! acum 5 ore- O intervenție dificilă a salvamontiștilor a avut loc ieri, în Munții Rodnei. Un bărbat din Neamț a avut nevoie de ajutor după ce a făcut insolație și s-a deshidratat. A intervenit elicopterul SMURD.
Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi. Tradiţii în Bistriţa-Năsăud acum 7 ore- Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi… Este ziua în care Biserica ia fiinţă: ascultând cuvintele Sfântului Apostol Petru, aproape 3.000 de oameni s-au convertit pe loc la creştinism. Nu ai voie să mergi "la scăldat” de Rusalii, dar nici să te urci în arbori înalţi, să călătoreşti departe de casă ori să te cerţi cu cineva:
FOTO: Cupa „Iacob Ciuruș” la Șah a ajuns la ediția a II-a acum 21 de ore- Asociația Cârlionț a organizat astăzi, 15 iunie, la Căminul pentru persoane vârstnice din Bistrița, ediția a II-a a Cupei „Iacob Ciuruș” la Șah.
FOTO: Încă 40 de zile și secția ATI va fi finalizată! Ce se-ntâmplă cu pacienții: acum 23 de ore- Proiectul de reabilitare a secției ATI din cadrul Spitalului cuprinde două etape: modernizare zonă existentă și extindere. Se preconizează că în 40 de zile, lucrările vor fi finalizate. Ce se întâmplă cu pacienții în aceste zile: Lucrările de modernizare a Spitalului sunt în plină desfășurare! Secția ATI urmează să fie finalizată în maxim 40 de...
Ioan Turc (PNL) – APEL: Votați moțiunea de cenzură! Oamenii s-au săturat de PSD! acum O zi- „Urmează votul pe moțiunea de cenzură. Nu mă adresez nici fostului nostru coleg liberal domnul Deneș, azi PSD-ist fruntaș, nici fostului nostru coleg liberal Daniel Suciu, astăzi mare ștab în Guvern. Ei sunt preferații lui Dragnea, nu are rost să discutăm cu ei nimic. Dar fac un apel către domnul Ioan Simionca de la ALDE: Votați moțiunea de cenzură, oamenii s-au săturat de PSD..."
Iurișniți: Elevii care se înscriu la liceu riscă să ajungă, de fapt, la școli profesionale, cu medii mari, din cauza Statului acum O zi- Anul școlar 2019- 2020 aduce unele modificări în ceea ce privește clasele de la unele licee și școli profesionale. CNLR și INFOEL sunt printre școlile de prestigiu care au de pierdut. Deputatul Cristina Iurișniți susține că există riscul ca elevi cu medii mari să ajungă la școli profesionale.
FOTO – JOSENII BÂRGĂULUI: A ieșit de pe carosabil și a rupt un stâlp de electricitate! acum O zi- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea Josenii Bârgăului. Un autoturism a ieșit de pe carosabil și s-a oprit într-un stâlp de electricitate, rupându-l. Traficul în zonă se desfășoară cu dificultate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi în Târlișua și Prundu Bârgăului acum O zi- Locuitorii din Târlișua și Prundu Bârgăului rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă potabilă. Măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni apărute pe rețeaua de distribuție a apei.
Trei mari probleme pentru primăriile din judeţ: „Riscă să intre în faliment…!” acum O zi- Sunt trei mari probleme cu care se confruntă administraţiile locale: „Am luat încă un şut în fund de la această guvernare. Trebuie obligatoriu găsite soluţii în a adoua parte a anului. Pentru că vor fi primării care riscă să intre în faliment...”
Mâncarea vânătorească acaparează Băile Figa. 13 echipe din Ardeal se întrec în preparate la ceaun, la final de lună acum 2 zile- Nu mai puțin de 13 echipe din Ardeal se vor întrece în preparate vânătorești la ceaun la final de lună. Concursul „Vânătoare la ceaun” se va desfășura la marginea pădurii de lângă Băile Figa.
Bistrița-Năsăud, sub cod roșu de vreme severă! Populația, avertizată prin Ro-Alert! acum 2 zile- ANM a emis cod roșu de vreme severă în județul nostru. Se anunță grindină, intensificări ale vântului și vijelie. Populația, avertizată prin Ro-Alert.
VIDEO – Ioan Turc (PNL): Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant! acum 2 zile- În Piaţa Decebal domneşte o „atmosferă câmpenească”: „Se plimbă doi, trei oameni de ici până colo. Nu există niciun fel de plan de bătaie, nu există niciun fel de monitorizare, nu există niciun interes...! Terminaţi cu minciunile şi apucaţi-vă de treabă! Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant!"
ATENȚIE cum parcați pe Colibiței! Se lasă cu amenzi! acum 2 zile- Lucrările pe strada Colibiței sunt aproape de finalizare. Zona e redeschisă circulației și șoferii s-au bucurat de posibilitatea de a parca în zonă. Doar că de azi, nu mai au voie să parcheze cum vor! Se lasă cu amenzi!