VIDEO: O mare izbândă. Ei sunt elevii care și-au învățat părinții să fie ascultători…

VIDEO:  O mare izbândă. Ei sunt elevii care și-au învățat părinții să fie ascultători…

Au lucrat într-un ritm nebunesc, au trecut prin clipe de încântare, oboseală, epuizare, panică, stress, și-au convins părinții să fie ascultători și să-i lase în pace să facă mult mai mult decât a merge la școală, iar în final – cu sprijinul unor prieteni și sponsori – au reușit să scoată la lumină un album extraordinar…

Zece clădiri emblematice ale Bistriței, în 100 de articole pentru 100 de ani se intitulează publicația prezentată astăzi, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.

Autori sunt elevii reporteri de liceu la publicația CNAM Online de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, coordonați de profesoara Aurelia Hîruță și consilierul educativ Nicoleta Butuza.

Impresionantul proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul unor prieteni și colaboratori precum Comelf, Banca Transilvania, TSK (Komax Group Company), Transilvania Print, TeraGlass, Rombat, Multi-Masimex, Ecomas Energy System și Romsilva, alături de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Primăria Bistrița. Proiectul s-a bucurat de sprijinul necondiționat al conducerii colegiului „Andrei Mureșanu”, dar și al Asociației de Părinți din CNAM.

Este publicația care și-a propus să promoveze în manieră jurnalistică – prin reportaje, mărturii, interviuri și articole informative – zece clădiri ale Bistriței destinate, în special accesului publicului tânăr din oraș. Biblioteca județeană „George Coșbuc”, Biserica Evanghelică, Palatul Culturii, Colegiul Național Liviu Rebreanu, Colegiul Național Andrei Mureșanu, Liceul de Arte Corneliu Baba, Complexul Muzeal Bistrița, Primăria Bistrița, Sinagoga și Centrul Comunitar pentru Tineret – acestea  sunt clădirile imortalizate de Reporterii de liceu într-un impresionant album.

Despre acesta, managerul Ioan Pintea a remarcat că este „o mare izbândă, o foarte mare reușită – o publicație de vârf în ceea ce privește reprezentarea cu fidelitate și emoție a acestor clădiri. Este o lucrare foarte bine articulată și gândită…

Coperta este realizată în mod original printr-o asociere inteligent ticluită de Daniel Flore a celor zece lucrări grafice realizate de Andreea Bora, Denisa Moldovan și Mihaela Vlad, în timp ce selecția fotografiilor este făcută de Ștefan Petrina timp de zile și nopți fără întrerupere: „Toate sunt făcute de mâinile acestor copii care ascund talente indiscutabile și pe care trebuie să le promovăm…”, a mai punctat Aurelia Hîruța.

Deosebitul volum de muncă, uneori epuizant, nu i-au împiedicat pe reporterii de liceu  să se afirme la olimpiadele școlare – a mai spus cu mândrie profesoara Aurelia Hîruță.

Ceea ce este foarte important în demersul nostru – este sentimentul că ne pasă, că nu rămânem indiferenți, am învățat în tot acest timp că nu suntem singuri. Povestea a pornit de la idee, dublată de entuziasm, și a ajuns să fie o adevărată odisee, prin efectul impresionant pe care l-a generat mai târziu… Noi am ales instituțiile, reporterii au pornit la drum, iar dumneavoastră cu toții și mulți dintre cei care nu sunt aici ne-au deschis larg ușile și ne-au ascultat, ne-au învățat, ne-au explicat… Asta consider că se face numai într-o adevărată familie…

Am trăit alături de elevi momente de mare intensitate – entuziasm, bucurie, surpriză, încântare, oboseală, epuizare, panică, stress, dar mai presus – satisfacția unui vis împlinit. Vă mulțumesc vouă, dragi reporteri, pentru tot efortul pe care l-ați depus, vă felicit că ați reușit să rezistați până la capăt și vă mulțumesc în mod deosebit pentru că v-ați convins părinții să fie ascultători și să vă lase în pace să faceți mult mai mult decât să mergeți la școală. Cred că ați câștigat… !”, a mărturisit, cu lacrimi în ochi, profesoara Aurelia Hîruță…

Am înțeles că tot ceea ce cunoaștem trebuie să oferim mai departe. Numai astfel ne păstrăm și ne consolidăm identitatea, iar elevii noștri înțeleg importanța implicării în comunitate… Echipa Reporteri de liceu a reușit să transmită mai departe înțelesul ideii de promovare a valorilor naționale, prin implicare în proiectului de țară Reporteri de liceu – jurnaliști pentru Centenar, din cadrul parteneriatului bilateral Sezonul Cultural Franța România 2018 – 2019, intitulat Besançon 100 Bistrița – Portret în Oglindă”, a mai punctat profesoara Aurelia Hîruța.

Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!
UNICEF România îi mulțumește deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, pentru inițierea unei legi care susține copiii vulnerabili decembrie 6, 2019 - Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a depus în Parlamentul României o un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectați de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale și la educație.
Profesorul din Șanț, față în față cu judecătorii pentru alt incident cu elevii. Acesta ar fi distrus și bunuri ale școlii decembrie 6, 2019 - Profesorul de Educație Fizică și Sport Vasile Maternik va da socoteală luni în fața judecătorilor năsăudeni, în ultimul dosar în care este judecat tot pentru purtare abuzivă, după ce a lovit doi elevi. Acesta ar fi distrus inclusiv bunuri ale școlii.