VIDEO: O mare izbândă. Ei sunt elevii care și-au învățat părinții să fie ascultători…

VIDEO:  O mare izbândă. Ei sunt elevii care și-au învățat părinții să fie ascultători…

Au lucrat într-un ritm nebunesc, au trecut prin clipe de încântare, oboseală, epuizare, panică, stress, și-au convins părinții să fie ascultători și să-i lase în pace să facă mult mai mult decât a merge la școală, iar în final – cu sprijinul unor prieteni și sponsori – au reușit să scoată la lumină un album extraordinar…

Zece clădiri emblematice ale Bistriței, în 100 de articole pentru 100 de ani se intitulează publicația prezentată astăzi, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.

Autori sunt elevii reporteri de liceu la publicația CNAM Online de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, coordonați de profesoara Aurelia Hîruță și consilierul educativ Nicoleta Butuza.

Impresionantul proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul unor prieteni și colaboratori precum Comelf, Banca Transilvania, TSK (Komax Group Company), Transilvania Print, TeraGlass, Rombat, Multi-Masimex, Ecomas Energy System și Romsilva, alături de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Primăria Bistrița. Proiectul s-a bucurat de sprijinul necondiționat al conducerii colegiului „Andrei Mureșanu”, dar și al Asociației de Părinți din CNAM.

Este publicația care și-a propus să promoveze în manieră jurnalistică – prin reportaje, mărturii, interviuri și articole informative – zece clădiri ale Bistriței destinate, în special accesului publicului tânăr din oraș. Biblioteca județeană „George Coșbuc”, Biserica Evanghelică, Palatul Culturii, Colegiul Național Liviu Rebreanu, Colegiul Național Andrei Mureșanu, Liceul de Arte Corneliu Baba, Complexul Muzeal Bistrița, Primăria Bistrița, Sinagoga și Centrul Comunitar pentru Tineret – acestea  sunt clădirile imortalizate de Reporterii de liceu într-un impresionant album.

Despre acesta, managerul Ioan Pintea a remarcat că este „o mare izbândă, o foarte mare reușită – o publicație de vârf în ceea ce privește reprezentarea cu fidelitate și emoție a acestor clădiri. Este o lucrare foarte bine articulată și gândită…

Coperta este realizată în mod original printr-o asociere inteligent ticluită de Daniel Flore a celor zece lucrări grafice realizate de Andreea Bora, Denisa Moldovan și Mihaela Vlad, în timp ce selecția fotografiilor este făcută de Ștefan Petrina timp de zile și nopți fără întrerupere: „Toate sunt făcute de mâinile acestor copii care ascund talente indiscutabile și pe care trebuie să le promovăm…”, a mai punctat Aurelia Hîruța.

Deosebitul volum de muncă, uneori epuizant, nu i-au împiedicat pe reporterii de liceu  să se afirme la olimpiadele școlare – a mai spus cu mândrie profesoara Aurelia Hîruță.

Ceea ce este foarte important în demersul nostru – este sentimentul că ne pasă, că nu rămânem indiferenți, am învățat în tot acest timp că nu suntem singuri. Povestea a pornit de la idee, dublată de entuziasm, și a ajuns să fie o adevărată odisee, prin efectul impresionant pe care l-a generat mai târziu… Noi am ales instituțiile, reporterii au pornit la drum, iar dumneavoastră cu toții și mulți dintre cei care nu sunt aici ne-au deschis larg ușile și ne-au ascultat, ne-au învățat, ne-au explicat… Asta consider că se face numai într-o adevărată familie…

Am trăit alături de elevi momente de mare intensitate – entuziasm, bucurie, surpriză, încântare, oboseală, epuizare, panică, stress, dar mai presus – satisfacția unui vis împlinit. Vă mulțumesc vouă, dragi reporteri, pentru tot efortul pe care l-ați depus, vă felicit că ați reușit să rezistați până la capăt și vă mulțumesc în mod deosebit pentru că v-ați convins părinții să fie ascultători și să vă lase în pace să faceți mult mai mult decât să mergeți la școală. Cred că ați câștigat… !”, a mărturisit, cu lacrimi în ochi, profesoara Aurelia Hîruță…

Am înțeles că tot ceea ce cunoaștem trebuie să oferim mai departe. Numai astfel ne păstrăm și ne consolidăm identitatea, iar elevii noștri înțeleg importanța implicării în comunitate… Echipa Reporteri de liceu a reușit să transmită mai departe înțelesul ideii de promovare a valorilor naționale, prin implicare în proiectului de țară Reporteri de liceu – jurnaliști pentru Centenar, din cadrul parteneriatului bilateral Sezonul Cultural Franța România 2018 – 2019, intitulat Besançon 100 Bistrița – Portret în Oglindă”, a mai punctat profesoara Aurelia Hîruța.

Vrei pe masa de Paște delicioasele prăjituri de la Polaris Beclean?! Treci pe la Zimmo și se rezolvă! acum 5 minute- Tot ce este mai bun pentru clienții noștri este filosofia celor de la Zimmo! Așa s-au născut sandwichurile, salatele, sosurile sau smoothie-urile Zimmo, făcute după rețete proprii, originale și având la bază ingrediente cât mai naturale, fără aditivi. Și pentru că toată lumea vrea și ceva dulce și bun, la ei o să găsiți inclusiv...
Un bărbat din Măgura Ilvei s-a ales cu răni grave, după ce a fost înghițit de un mal de pământ. A fost solicitat elicopterul SMURD acum 22 de minute- În urmă cu puțin timp, un bărbat de 48 de ani din Măgura Ilvei a fost înghițit de un mal de pământ până în zona brâului. Acesta a fost scos de către pompierii voluntari din comună și predat echipajului medical, care a luat decizia de a solicita un elicopter SMURD.
Carolyne Beauty Center angajează recepționistă! SUPER oferte de muncă în Bistrița acum O oră- Carolyne Beauty Center caută o tânără drăguță căreia să-i placă să lucreze în fiecare zi cu frumusețea,  într-o echipă tânără și veselă. Se oferă condiții de cinci stele! Alte locuri de muncă - disponibile în Bistrița:
TRAGIC: Și-a găsit copilul adolescent spânzurat de-o grindă acum 2 ore- O descoperire macabră a avut loc în această dimineață, în localitatea Tărpiu. O mamă și-a găsit copilul, adolescent, spânzurat de-o grindă. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic.
VIDEO: Banii n-aduc fericirea! Dar în cazul Adrianei, îi ”cumpără timp” alături de fetele ei! acum 3 ore- A primit un diagnostic crunt, acum șase ani de zile. Situația nu poate deveni mai roz, dar a găsit o soluție să rămână cât mai mult în viață, alături de fetele ei. Doar că pentru ea, timpul chiar costă bani! Și nu puțini! Iar finanțele... nu îi mai ajung!
FOTO/VIDEO: Cum s-a descurcat tenorul Ștefan Pop în primul concert susținut acasă, după câștigarea Oscarului acum 4 ore- Originar din Bistrița, tenorul Ștefan Pop a fost recent laureat cu unul dintre cele mai importante premii acordate soliștilor de operă, similar cu Oscarul care se oferă în cinematografie. Ieri seară a susținut – nu lipsit de emoții – primul concert acasă după distincția primită în Qatar.
Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 5 ore- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 18 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 20 de ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 21 de ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 23 de ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum O zi- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum O zi- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum O zi- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”
FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare: acum O zi- Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.