VIDEO: Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene – Ne-am înhămat să promitem cele trei spitale regionale fără a avea terenul, fără a avea nici un document

VIDEO: Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene – Ne-am înhămat să promitem cele trei spitale regionale fără a avea terenul, fără a avea nici un document

România încearcă să se alieze standardelor secolului XXI. Unul dintre domeniile la care am rămas repetenți în ultimii 30 de ani începe să se miște. Infrastructura medicală va beneficia într-un final de cele trei spitale regionale care vor fi construite în Cluj-Napoca, Craiova și Iași. Ministrul Fondurilor Europene a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul LIVE despre cele trei unități medicale, dar și de ce s-a ajuns la întârzierea lucrărilor.

Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, s-a aflat zilele acestea la Bistrița cu prilejul alegerilor locale pentru conducerea PSD BN. Invitat în studioul Bistrițeanul LIVE, ministrul abia sosit în Guvern a vorbit despre situația celor trei spitale regionale.

Construcția acestora și a unui spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Începerea proiectelor s-a amânat, iar doi ani mai târziu nici urmă de spital regional.

„Dintre cele trei spitale regionale cuprinse pe fonduri europene încă din 2014, Iașiul este cel mai avansat, iar Ministerul Sănătății va depune în septembrie la Comisia Europeană cererea de finanțare. Nu știu dacă românii au urmărit toată această saga, dar cert este că ministrul Sorina Pintea într-un an a recuperat  masiv pe tema spitalelor regionale. Faptul că noi depunem proiect anul acesta și deja se licitează și partea de tehnică, înseamnă că poate pentru unul dintre spitale – cel mai avansat ar fi Iașiul, la anul să putem spera la un ordin de începere a lucrărilor, ceea ce este foarte important.”, a spus Roxana Mînzatu.

Conform proaspătului ministru în Guvernul Dăncilă, Comisia Europeană nu este de acord ca banii alocați în exercițiul bugetar actual pentru construirea celor trei spitale regionale să fie cheltuiți doar pentru documentație.

„Am discutat cu Comisia Europeană. Trebuie să decontăm lucrări pentru aceste spitale, nu doar proiecte și studii de fezabilitate. Iașiul e programat pentru septembrie, pentru noiembrie este Clujul, iar pentru decembrie Craiova. Ele sunt apropiate, dar cel mai avansat este Iașiul. Ele sunt proiecte ale Ministerului Sănătății. Noi, Ministerul Fondurilor Europene, le-am dat bani pentru experți, pentru asistență tehnică. Tocmai le-am dat 76 milioane de lei ca să aibă cu ce lucra până termină de implementat proiectele pentru că Ministerul Sănătății nu a avut o divizie de investiții majore. Nu s-au făcut spitale regionale în România până acum. Nu s-au făcut, nu la nivelul Ministerului Sănătății, iar noi a trebuit să îi ajutăm să aibă acești experți alături de ei.”, a transmis ministrul care ocupă portofoliul Fondurilor Europene.

Construcţia efectivă a celor trei spitale regionale, pe care PSD s-a angajat să le construiască până în 2020, a întârziat din cauza excesului de zel a celor care s-au grăbit să promită pentru a da bine pe sticlă, promisiuni făcute înainte de existența vreunui document. Nici măcar terenurile nu existau la acea vreme.

„Nu s-au construit spitalele regionale, cele trei asumate, și cred că aici trebuie să recunoaștem că am prevăzut o dată bani puțini și ne-am înhămat să promitem aceste trei spitale fără a avea terenul, fără a avea nici un document. Evident că românii s-au uitat cum trece un an, și mai trece un an și încă unul, și nu au înțeles. Acele spitale se vor realiza, și nu numai ele. Mai avem niște spitale regionale decise în 2017 pe care ne gândim să le finanțăm în alt sistem – prin partenerial public privat. Se fac acum documentațiile pentru Brașov și Constanța.”, a mai spus Roxana Mînzatu în cadrul emisiunii Bistrițeanul LIVE.

Făcând referire la portofoliul pe care îl conduce, noul ministru și-a asumat pentru acest mandat prioritizarea investițiilor în domeniul sănătății. În acest sens, la recomandarea Uniunii Europene au fost semnate contracte în valoare de 800 milioane de euro ce vizează investiții în ambulatorii și UPU. De asemenea, românii vor beneficia de analize gratuite pentru a depista boli grave, înainte ca acestea să fie fatale.

„Avem investiții în sănătate din fonduri europene. Suntem la un cuantum de 800 milioane de euro pentru că am avut și avem investiții în ambulatorii și în UPU. Asta înseamnă undeva la aproape 400 milioane de euro. Poate vă vine să credeți sau nu, dar sper să se vadă cât de curând că avem peste 300 milioane de euro în screeninguri medicale. O să vedeți caravanele. Asta înseamnă că finanțăm caravane prin care gratuit se vor face teste, analize pentru depistarea cancerului de col uterin, cancer colorectal, cancer de sân, boli hepatice. Acestea patru sunt cele mai avansate și vor veni caravane în toate județele pentru a face aceste analize, diagnostic și tratament precoce. Facem spitale, facem, dar ne dorim ca populația să își poată face analize din timp, să aibă acces la analizele acestea care uneori sunt foarte scumpe, și doar în ultimă instanță să ajungă în spital. Și Uniunea Europeană, ne-a spus să investim mai mult în ambulatorii și în prevenție.”, menționează ministrul.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți urmări în emisiunea integrală disponibilă în materialul video de mai jos sau pe pagina noastră de Facebook.

Aquabis: Trei străzi din Lunca Ilvei, fără apă acum O oră - Trei străzi din Lunca Ilvei rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. În zonă sunt necesare lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
Vicele Muthi visează la parcări! Vorbește de ele, dar nu se concretizează nimic! UNDE mai vede o parcare: acum 2 ore - Problema spinoasă a bistrițenilor o reprezintă locurile de parcare. Vicele Muthi ar vrea să rezolve asta. Și visează la parcări. Le vede frumoase, supra etajate. Chiar și subteran. Și vorbește de ele. Dar nu se concretizează nimic. UNDE mai ”vede” o parcare:
TEROARE în Cușma: Populația, avertizată prin Ro Alert cu privire la un URS acum 3 ore - Dimineață cu teroare în Cușma. Localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case. Un urs agresiv a pătruns în localitate.
FOTO – GRAV: Pieton spulberat pe trecerea de pietoni de pe Republicii acum 15 ore - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu putin timp, pe Bulevardul Republicii. Un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovit în plin de un autorurism condus de un tânăr bistrițean.
Klaus Iohannis: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români! acum 17 ore - Președintele Klaus Iohannis, în aplauzele a 3000 de susținători, însoțit de președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban și mai mulțilideri ai partidului și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Bistrițenii, pe mâini bune! Echipaj SAJ BN, loc fruntaș la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță acum 18 ore - Bistrițenii pot fi liniștiți câînd vine vorba de ăngrijirea medicală a lor, sau a celor dragi. Salvatorii bistrițeni sunt printre cei mai buni din țară. Iar asta o spune locul I obținut de un echipaj bistrițean la proba ALS a Concursului Național. Și locul IV pe țară, la general. 
Ioan Turc: DA! Vreau să candidez la Primăria Bistrița, din partea PNL! acum 19 ore - Mai este încă aproape un an până la alegerile locale! Dar Ioan Turc, președintele PNL BN, și-a exprimat clar intenția de a candida la fotoliul de primar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii LIVE Bistrițeanul.ro. 
Bărbat găsit mort în râul Sălăuța! acum 19 ore - S-a dat alerta la Romuli, după ce un corp a fost văzut plutind pe râul Sălăuța. Polițiștii au reușit să identifice cadavrul, care urmează să fie transportat la Bistrița pentru efectuarea necropsiei.
Faimosul fotbalist Gabi Balint, operat de urgență! A făcut infarct! acum 20 de ore - Clipe grele pentru familia și cei ce-l iubesc pe faimosul fotbalist Gabi Balint. Acesta a făcut infarct și a ajuns în sala de operație a spitalului Fundeni din București. 
FOTO/VIDEO: Spectaculoasă paradă de costume tradiţionale săseşti, pe străzile din Bistriţa! acum 21 de ore - Străzile din centrul Bistriţei au fremătat azi, la prânz, copleşite de un spectaculos peisaj: sute de saşi din toate colţurile Ardealului au animat şi colorat atmosfera, îmbrăcând cu mândrie costumele tradiţionale ale străbunicilor.
Donația substanțială a unui bucureștean tratat în Spitalul Județean de Urgență Bistrița acum 22 de ore - Un bucureștean care a fost tratat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița după ce a fost implicat într-un accident rutier a ales să îi recompenseze pe medici cu o donație substanțială. Acesta a vrut să ofere personalului din secțiile unde a fost tratat...cafea.
Cei din ALDE BN urăsc trădarea, dar iubesc pe trădători! acum 24 de ore - Sorin Roșu Mareș s-a întors cu fața către PSD, revenind la funcția de secretar de stat. Cei din ALDE BN și-au exprimat clar ura față de actul de trădare. Toate astea în timp ce, în județ, povestea de iubire dintre ALDE și PSD...continuă! ”Județul nostru e unul aparte. Avem relații bune cu PSD!” a declarat președintele interimar ALDE BN.
Spitalul din Bistrița se apropie de marile centre universitare: linie de gardă pe neurochirurgie din octombrie acum O zi - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va avea linie de gardă pe neurochirurgie începând cu luna octombrie, apropiindu-se cu încă un pas de condițiile din marile centre universitare. Anul trecut, la Bistrița, au avut loc câteva sute de intervenții de neurochirurgie.
Aquabis: Străzi din din Beclean, fără apă acum O zi - Două străzi din Beclean rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. Se vor executa unele lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
FOTO/VIDEO: Bine-aţi venit acasă, saşi de pretutindeni…! acum 2 zile - Veselie molipsitoare, astă-seră, în cortul amenajat în centrul Bistriţei: sute de saşi cu origini în Bistriţa şi prin împrejurimi s-au pus pe dans şi chefuit, celebrând cu muzică şi voie bună, cea de-a 29-a Întâlnire a Saşilor de Pretutindeni.