10 şcoli în şantier, 32 fără autorizaţii ISU: Unii dintre elevi încep mâine şcoala în Căminul Cultural

10 şcoli în şantier, 32 fără autorizaţii ISU: Unii dintre elevi încep mâine şcoala în Căminul Cultural

Un nou an şcolar debutează mâine în şcolile din Bistriţa-Năsăud, dintre care 10 vor fi o vreme în şantier, iar 32 nu au autorizaţii ISU. Unii dintre elevi vor face provizoriu cursuri în Căminul Cultural.

Avem în patrimoniu 482 clădiri pentru 188 de școli, dintre care 32 nu au autorizație ISU. Pentru autorizația sanitară de funcționare încă se fac investigații”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Camelia Tabără, inspectorul şcolar general al ISJ Bistriţa-Năsăud.

În linii mari, Inspectoratul Şcolar nu se confruntă cu probleme: „Sunt 10 situații de școli în care vor exista șantiere și după începutul anului școlar. Aici fie se va modifica programul de funcționare, din cauza spaţiilor restrânse în care se desfăşoară cursurile. Fie elevii vor fi mutaţi în alte spații. Este şi cazul şcolii de la Figa care se mută în Căminul Cultural. Ceea ce înseamnă că la nivelul autorităţii locale s-au găsit soluţii, astfel încât copiii să înceapă şcoala în condiţii de securitate, chiar dacă e vorba de situaţii provizorii…”, a mai explicat Camelia Tabără.

De notorietate naţională, Slătiniţa…

Chestiunea de care suntem întrebați foarte des în ultima vreme este cea a toaletelor în curtea şcolii. Avem 15 corpuri de clădire care dețin grupuri sanitare în curte. Una dintre ele este și Slătinița care a devenit de notorietate deja, dar și Vermeșul”, admite Camelia Tabără.

În ambele cazuri problemele se vor rezolva ne-a asigurat inspectorul general.

La Vermeș sunt deja demarate lucrările, iar la Slătinița se va adopta o soluție provizorie, adaptată realităţii că în localitate nu există canalizare și rețea apă-canal.

Se pare că sunt variante foarte moderne și pot fi instalate fose septice și rezervoare de apă. La Slătinița, faptic nu mai avem şcoală. Numărul elevilor a scăzut simțitor în ultimii ani… Copiii din Slătinița figurează în rețeaua școlară, dar au intrat într-un regim de clase simultane”, a punctat Camelia Tabără.

Însă numărul redus al elevilor din Slătiniţa ar fi generat un simultan de trei clase, ceea ce ar fi generat condiţii dificile pentru învăţat. Astfel încât elevii de acolo au preferat să vină la Şcoala Gimnazială Nr. 4, şcoala la care sunt arondaţi. Mulți au deja frați în școală, iar pentru ei se asigură transportul în condiții de securitate maximă – a mai explicat Camelia Tabără.

La Slătiniţa funcţionează în acest moment doar o grupă de grădiniță, dar lucrurile trebuie reglate și pentru acei copii – consideră Camelia Tabără.

Mai avem două structuri cu aceeași problemă: la Hălmăsău sunt 11 elevi într-o școală aflată în ultimul an de funcționare, după care școala se va închide. La fel şi la Grădinița cu Program Normal nr. 2 din Tiha Bârgăului, care urmează să se mute în școala aflată în curs de amenajare…”, a conchis Camelia Tabără.

Foto @ Arhivă 

VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).