5.7 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

10 şcoli în şantier, 32 fără autorizaţii ISU: Unii dintre elevi încep mâine şcoala în Căminul Cultural

Un nou an şcolar debutează mâine în şcolile din Bistriţa-Năsăud, dintre care 10 vor fi o vreme în şantier, iar 32 nu au autorizaţii ISU. Unii dintre elevi vor face provizoriu cursuri în Căminul Cultural.

Avem în patrimoniu 482 clădiri pentru 188 de școli, dintre care 32 nu au autorizație ISU. Pentru autorizația sanitară de funcționare încă se fac investigații”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Camelia Tabără, inspectorul şcolar general al ISJ Bistriţa-Năsăud.

În linii mari, Inspectoratul Şcolar nu se confruntă cu probleme: „Sunt 10 situații de școli în care vor exista șantiere și după începutul anului școlar. Aici fie se va modifica programul de funcționare, din cauza spaţiilor restrânse în care se desfăşoară cursurile. Fie elevii vor fi mutaţi în alte spații. Este şi cazul şcolii de la Figa care se mută în Căminul Cultural. Ceea ce înseamnă că la nivelul autorităţii locale s-au găsit soluţii, astfel încât copiii să înceapă şcoala în condiţii de securitate, chiar dacă e vorba de situaţii provizorii…”, a mai explicat Camelia Tabără.

De notorietate naţională, Slătiniţa…

Chestiunea de care suntem întrebați foarte des în ultima vreme este cea a toaletelor în curtea şcolii. Avem 15 corpuri de clădire care dețin grupuri sanitare în curte. Una dintre ele este și Slătinița care a devenit de notorietate deja, dar și Vermeșul”, admite Camelia Tabără.

În ambele cazuri problemele se vor rezolva ne-a asigurat inspectorul general.

La Vermeș sunt deja demarate lucrările, iar la Slătinița se va adopta o soluție provizorie, adaptată realităţii că în localitate nu există canalizare și rețea apă-canal.

Se pare că sunt variante foarte moderne și pot fi instalate fose septice și rezervoare de apă. La Slătinița, faptic nu mai avem şcoală. Numărul elevilor a scăzut simțitor în ultimii ani… Copiii din Slătinița figurează în rețeaua școlară, dar au intrat într-un regim de clase simultane”, a punctat Camelia Tabără.

Însă numărul redus al elevilor din Slătiniţa ar fi generat un simultan de trei clase, ceea ce ar fi generat condiţii dificile pentru învăţat. Astfel încât elevii de acolo au preferat să vină la Şcoala Gimnazială Nr. 4, şcoala la care sunt arondaţi. Mulți au deja frați în școală, iar pentru ei se asigură transportul în condiții de securitate maximă – a mai explicat Camelia Tabără.

La Slătiniţa funcţionează în acest moment doar o grupă de grădiniță, dar lucrurile trebuie reglate și pentru acei copii – consideră Camelia Tabără.

Mai avem două structuri cu aceeași problemă: la Hălmăsău sunt 11 elevi într-o școală aflată în ultimul an de funcționare, după care școala se va închide. La fel şi la Grădinița cu Program Normal nr. 2 din Tiha Bârgăului, care urmează să se mute în școala aflată în curs de amenajare…”, a conchis Camelia Tabără.

Foto @ Arhivă 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Provocarea Roser House: Ce-ai zice de un Crăciun magic, înconjurat de zăpadă și gustări delicioase, într-un peisaj de vis?

Cine nu și-ar dori ca de Crăciun să fugă de agitația orașului și să se relaxeze...

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!