26.8 C
Bistrița
marți, iulie 23, 2024

2 MAI- Ziua mamei sau cum este sărbătorită femeia în două zile separate

În acest an ziua de 2 mai este plină de semnificații. Semnificația cea mai cunoscută, răspândită la nivel global este Prima Zi de Paști conform calendarului ortodox. Românii au astăzi încă două motive autohtone de sărbătoare : Astăzi se celebrează Ziua Națională a Tineretului și tot în 2 mai cinstim în acest an și Ziua Mamei.

Atenție! Să nu confundăm Ziua Mamei cu Ziua Femeii care se sărbătorește în data de 8 martie a fiecărui an. Ziua Mamei o sărbătorim în fiecare an, în prima duminică din luna mai. În acest an prima duminică din luna mai coincide cu Prima Zi de Paști și Ziua Națională a Tineretului.

Este adevărat că doar din anul 2010 în România sărbătorim Ziua Mamei separat de Ziua Femeii. Înainte de 2010, Ziua Mamei se celebra în aceeași zi cu Ziua Femeii, în 8 martie. Celebrarea femeii prin două zile separate a fost posibilă după adoptarea la 13 octombrie 2009 a legii 319 care reglementează Ziua mamei și Ziua tatălui.

Originea sărbătorii și scurt istoric

Această tradiția de a cinsti mamele vine, cel mai probabil, din Grecia, unde se organizau festivități pentru Rhea, mama zeilor. Primii creștini au sărbătorit a patra duminică a Postului Mare ca o sărbătoare a Mamei pentru a o cinsti pe Maria, mama lui Hristos.

În Marea Britanie, tradiția Zilei Mamei este acum foarte asemănătoare cu cea din SUA, dar originile sale sunt diferite.  Ziua comemorează întoarcerea în biserica mamă în a patra duminică din Postul Mare. Coloniștii englezi care s-au stabilit în America au întrerupt tradiția duminicii materne. Probabil deoarece ar fi fost destul de dificil să se întoarcă la biserica mamă pentru ziua respectivă.

În secolul XX, Anna Jarvis a luat inițiativa de a onora mamele și a trimis scrisori mai multor instituții ale statului, organelor legislative și unor persoane influente, în care propunerea ca Ziua Mamei să devină o sărbătoare oficială. A fost recunoscută pentru prima dată ca fiind sărbătoare oficială în Virginia. În 1914, președintele american Woodrow Wilson a declarat a doua duminică a lunii mai sărbătoare națională în cinstea mamelor americane.

În zilele noastre, Ziua Mamei se sărbătorește în perioade diferite pretutindeni pe glob:

O sărbătoresc de 8 martie, așa cum a fost și-n România, țări precum Rusia, Bulgaria, Ucraina, Albania, Serbia, Macedonia sau Muntenegru.

Sunt țări care sărbătoresc Ziua Mamei în 21 martie: Iordania, Irak, Israel, Libia, Siria sau Sudan.

Din păcate, Ziua Mamei nu are încă o dată fixă la nivel global. Oricând s-ar sărbători, Ziua Mamei este un prilej de a onora mamele din toată lumea!

La mulți ani fericiți, mămici din România!

Dan-Florin Pop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.