12.7 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

VIDEO – Colectiv: Sfâșietor, inimaginabil, dezarmant… La Centrul Cultural „Dacia”

În documentarul colectiv ni se oferă – în premieră – o privire în culisele momentelor-cheie care au avut loc după evenimentul tragic din clubul Colectiv (București). Urmărind jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți arși și oficiali din Guvern, filmul dezvăluie fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

colectiv” este primul documentar românesc selectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

Din când în când un film nu doar îți deschide ochii, ci te sfâșie, expunându-ți o prăpastie a moralității ce rezonează mai departe decât țara de origine a producției. „colectiv”, filmul lui Alexander Nanau este o producție remarcabilă despre un nivel al corupției inimaginabil chiar în centrul sistemului medical din România. Un film cu adevărat ancorat în vremurile în care trăim, ce merită expunere pe scară largă”, au punctat cei de la Variety, citați de ziarulmetropolis.ro.

Documentarul a fost proiectat și în secțiunea Spotlight la Festivalul de Film Sundance – un tribut pentru titlurile excepționale care au avut premiera mondială în anul anterior. 

Filmul poate fi văzut la Centrul Cultural Dacia sâmbătă, 7 martie, de la ora 17:15 sau duminică, 8 martie, de la ora 19:20.

În documentarul regizat de Alexander Nanau apar Narcis Hogea, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac, Camelia Roiu, Tedy Ursuleanu, Vlad Voiculescu, Nicoleta Ciobanu. 

Câteva impresii despre colectiv:

Monica Halaszi: După ce vezi filmul acesta (cu lacrimi în ochi) îți vine:
1. să taci;
2. să înjuri;
3. să-ți spui că trebuie să faci ceva;
4. să înjuri;
5. să speri;
6. să înjuri.
Dar, mai presus de toate, îți vine să-i îmbrățișezi pe cei care au făcut posibil acest film, să-i îmbrățișezi pe Cătălin Tolontan, pe Mirela Neag și pe Răzvan Luțac, îți vine să le îmbrățișezi pe cele trei doamne care n-au tăcut și au dezvăluit ce se întâmplă în spitalele românești.
Îți vine să-l îmbrățișezi pe Vlad Voiculescu.
Și apoi să te întrebi ce îi dezumanizează pe unii medici. Colac peste pupăză, mai e reținută și Sorina Pintea pentru luare de mită și-ți revin în urechi replicile din film despre corupția managerilor de spital…” 

…ne joacă soarta la ruletă cu o nepăsare ireală…

Ana Dragu:Am fost la colectiv. Am fost și m-am cutremurat. Cele mai pesimiste scenarii ale mele despre cum este condusă această țară, despre cum funcționează o parte a presei ca o otravă și despre cum nu suntem protejați de nimic, dar absolut nimic – în ciuda taxelor și impozitelor pe care le plătim – au fost depășite.
Am fost dezamăgită de faptul că în sală au fost maxim zece spectatori în timp ce într-o sală alăturată, la o comedie de doi lei, nu mai era nici un loc gol.
Apoi am simțit că locurile goale din sala în care s-a proiectat #colectiv nu erau, de fapt, goale. În ele erau spiritele tuturor românilor exterminați în spitalele românești din cauza corupției.
Am sentimentul acut că România este iadul de la #colectiv. În fiecare zi și în fiecare minut și nimic, nimic, nu se schimbă. Nu sunt convinsă nici măcar că noi vrem să se schimbe ceva. Vlad Voiculescu a fost cel mai bun ministru al sănătății pe care țara asta l-a avut vreodată și n-a știut să-l prețuiască. L-au atacat exact ca viermii care colcăiau în rănile pacienților din spitalul de arși.
Mergeți să vedeți documentarul! Mergeți doar ca să vă dați seama că este de neînțeles cum și azi, după o asemenea tragedie, suntem sensibil în aceeași situație. Aceleași hiene politice aflate în funcții publice ne joacă soarta la ruletă cu o nonșalanță și o nepăsare ireale. Îmi vine să spun că ne merităm soarta. Însă copiii noștri nu o merită.
Este nevoie de o schimbare de viziune. Da, schimbarea nu e ușoară și pe unii îi doare, pentru se hrănesc parazitând un popor întreg preocupat de ce bagă în gură și de mișto ieftin. Însă fără ea suntem pierduți…” 

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/ji8hzpyefD4″ /]

Iată mai jos, programul filmelor, în aceste zile, la Centrul Cultural Dacia:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: