20.9 C
Bistrița
duminică, august 17, 2025

FOTO Cum arată meniul bolnavilor de la Spitalul Județean: unitatea medicală trebuie să facă „magie” zilnic cu doar 10 lei/persoană

Spitalul Județean de Urgență Bistrița are de făcut o adevărată magie cu cei doar 10 lei per persoană/zi alocați pentru hrană. Cu toate acestea, bolnavii internați la spital au parte de mâncare decentă, deși s-ar putea aduce îmbunătățiri substanțiale, dacă această normă de hrană s-ar dubla.

Unitățile medicale din țară trebuie să le asigure trei mese pe zi bolnavilor cu doar 10 lei/persoană. Aceasta este norma de hrană adoptată legal și nici măcar spitalele mai înstărite nu o pot modifica.

„E 10 lei/zi/bolnav de câțiva ani de zile, alocația de hrană. Noi de bine de rău ne descurcăm. Nu e mâncare de restaurant de 5 stele… Așa cum putem ne descurcăm. Cantitățile pe care le luăm sunt en-gros, am negociat un preț cât de mic s-a putut. 10 lei este norma de hrană pentru pacienții comuni, iar cei cu diabet sau cu alte boli au o normă de 14 lei. Din banii ăștia trebuie să asiguri micul dejun, prânz și cină. Este aberant. Pe la început, carantinații aveau o normă de hrană de 70 de lei, iar noi trebuie să ne descurcăm cu 10 lei pe zi. E chiar bătaie de joc”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany la Bistrițeanul Live.

În ciuda sumei mici alocate pentru hrană, preparatele oferite bolnavilor Spitalului Județean de Urgență Bistrița sunt decente. Bolnavii primesc pulpe de pui la cuptor cu orez, friptură de porc cu cartofi sau chiftele cu sos și piure. Meniul este schimbat periodic, astfel că bolnavii nu primesc aceleași feluri de mâncare mai multe zile la rând.

Ce-i drept cel mai bogat rămâne prânzul. Ca să se încadreze în această sumă, conducerea spitalului a fost nevoită să scoată supa din masa de prânz. Gabriel Lazany spune că pentru a îmbunătăți mesele oferite bolnavilor, norma de hrană ar trebui să fie de minim 20 de lei. Așa și-ar permite să ofere și supă, dar și deserturi, fructe și chiar chifle coapte în cuptoarele spitalului înainte de fiecare masă.

„Ca să putem oferi un meniu decent bolnavilor ar trebui să fie minim dublu. Cu 20 de lei am putea avea un meniu decent, să reintroducem supa, să avem desert, fructe sau ceva dulce și micul dejun să fie mai consistent. La prânz,supă nu este în meniu, este doar felul doi: garnitură, carne și salată. Supa s-a scos în  anul 2007. În fiecare zi e altceva. Zilnic, fiecare bolnav primește o franzelă feliată de 300 de grame, care trebuie să îi ajungă toată ziua. Anul trecut am cumpărat la bucătăria spitalului cuptoare speciale și marea majoritate a hranei este făcute la cptor, sunt coapte nu prajite”, a mai spus Gabriel Lazany.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Fetelor, s-a DESCHIS Pronto Moda, în Viișoara! Calitate italiană, ținute casual sau rochii de seară, la super prețuri!

Un magazin extrem de colorat și vesel s-a deschis, exclusiv pentru doamne și domnișoare, în Viișoara!...

Respiră aer curat în mașina ta cu oferta MATEROM AUTOMOTIVE

Vara aduce călătorii mai lungi și temperaturi mai ridicate, iar confortul la volan depinde direct de calitatea aerului pe care îl respiri. MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița îți oferă o ofertă specială pentru a te bucura de un climat perfect în automobilul tău, fără alergeni și mirosuri neplăcute.

Petrecere românească, cu muzică live și purceluș la proțap, vineri, la Restaurant Parc!

Restaurant Parc are o surpriză pentru bistrițenii care nu vor să stea acasă, vineri, de Sfânta...