7.3 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

Primim la redacție: Episodul de sărbători din serialul „Năcazu’ din cauză la PUG-u’ de la Bistrița” va fi difuzat în avans, marți, 21 decembrie

Nu știm dacă e comedie sau dramă, cert e că serialul continuă, iar anul 2022 poate să aducă chiar o schimbare de scenariu despre care nimeni nu îndrăznește să anticipeze dacă va fi polițist, science-fiction, de acțiune sau poate chiar de groază. Rămâne de văzut ce și cum și, mai ales, pentru cine.

Până la anu’, important e că astăzi, la ora 15:00, va fi transmis în direct, pe Facebook-ul primăriei, ultimul episod, iar protagoniștii sunt primarul Turc, secretarul Gaftone, consilierii locali și niscaiva cetățeni verzi și urbaniști deopotrivă.

Pe surse aflarăm că va fi spumos, scandalos, savuros și pe alocuri dramatic, cu plânsete și rugăminți fierbinți.

De ce așa tarăboi? Păi, dacă „năcazul din cauză la PUG-u’” s-a lăsat până acum cu executări silite, propriri pe salariu, procese, daune și cătușe, cine știe ce poate să rezerve viitorul?!… O fi roz în condițiile astea? Hmmm, grea întrebare și nu riscăm un răspuns…

Episodul de marți e doar despre modificarea PUG-ului. Care PUG (ăla bun ori ăla fals) și în ce constă modificarea, asta e chiar strict secret și nu doar pentru noi, muritorii de rând, dar, se pare că nici consilierii locali nu știu.

Păi, la ce folos să se știe (de cetățeni și consilieri, deopotrivă) dacă se votează cum dictează șeful??? Doar n-ați crezut în gogorițele cu transparența decizională, implicarea cetățenilor, dezbaterile publice și alte bazaconii. Alea-s bune doar când ajută, nu când pot să încurce… Că altfel, care-i explicația?!…

Surpriză! Fișierul cu documentația nu poate fi accesat…

Care va să zică, consilierii sunt chemați marți în ședință de consiliu local să aprobe, mai exact, să-și asume (din toate punctele de vedere) modificarea planului urbanistic general (în fapt, cea mai importantă lege de la nivel local ce dă linia directoare după care se dezvoltă orașul), iar cu totul și cu totul pur întâmplător, dintre toate cele 26 de puncte înscrise pe ordinea de zi a ședinței, fix fișierul cu proiectul ăsta nu se deschide. Și doar acesta. Din 26. Unul singur. Ăsta de schimbă PUG-ul. Doar el.

Nu știm voi cum sunteți, dar nouă ne miroase a ceva… A ceva putred, ciudat sau cel puțin interesant de e strict secret. De aia și scriem. Că pute a ceva. Rămâne de văzut a ce…

Pe dispoziția din 21.12.2021 aflată pe site-ul primăriei stă scris doar „Proiect de hotărâre privind aprobarea condițiilor pentru autorizarea construirii de locuințe colective mici, pe raza mun. Bistrița. Inițiatori: Primarul mun. Bistrița și membrii Comisiei de urbanism”.

Deci, unii consilieri știu. 6 din 21. Sau ar trebui să știe. Că-s inițiatori. Habar n-avem dacă știu, dar îi scriem ca să afle și ei dacă n-au aflat: Munthiu Cristean, Macarie Doina, Cicioc Ștefan, Hangan Sorin, Pavelean Nicolae, Stere Florentina-Ștefania, Bria Dumitru Alexandru.

O să ziceți că povestea e veche, c-a mai fost pe ordinea de zi de câteva ori și cum nu le-a ieșit, ei tot încearcă. Sau, mai bine zis, EA tot încearcă. Că toată lumea știe că e a doamnei Gaftone. Sau pentru doamna Gaftone. Sau în folosul doamnei Gaftone. Că o s-o ajute în procesele ei multe și mari și cu mize de milioane de euro.

La pixul funcționarilor…

Se prea poate să fie așa, să fie colacul de ajutor pentru doamna Gaftone, dar se prea poate să nu fie vorba doar despre atât. Cert e că, de fiecare dată când subiectul a fost pe ordinea de zi, pe surse și la vedere, au ieșit câteva lucruri la iveală cu privire la acest HCL de modificare a PUG, pe lângă ajutorul dat doamnei Gaftone în lupta ei în fața instanțelor de judecată:

  • va fi apă de ploaie, o mascaradă, o cacealma fără valoare juridică întrucât un PUG nu se poate modifica decât printr-un alt PUG, adică urmând aceleași etape a avizărilor de la instituții, dar, pe termen relativ mediu (cel puțin un an, doi), se vor bloca câteva proiecte din zonele vizate (L2 sau L2a, depinde de PUG) până se va obține o hotărâre judecătorească definitivă de anulare a acestei HCL. E o miză.
  • vor fi avantajați marii dezvoltatori care-și vor permite să aștepte aprobarea documentațiilor de urbanism de tip PUZ-uri derogatorii care le vor permite să construiască chiar mai mult decât pe actualul PUG. Deci, altă miză;
  • vor scădea prețurile la terenuri întrucât pe PUG-ul modificat se vor putea construi puține apartamente, deci, profit mic, iar cei care vor putea să aștepte cu anii, nu vor arunca cu banii. Deci, altă miză.
  • vor crește prețurile la apartamentele existente pe piață întrucât vor fi din ce în ce mai puține blocuri (legea cererii și ofertei). Deci, înc-o miză.
  • se va închide gura reclamangiilor de blocuri între case, în felul acesta, oamenii primind ceva, nu vor mai cere asfalt (aviz, cetățeni str. Compozitorilor!), iluminat și utilități măcar o vreme. Deci, înc-o miză.
  • reglementările și limitările vor funcționa la liberul și cheremul funcționarilor și asta pentru că, dacă se aprobă în varianta ce-a mai circulat anterior, prevederea era: „se interzice construirea de locuințe colective de mici dimensiuni în zonele de case, în cartierele tradiționale, în zonele omogene”, deci o ambiguitate mare cât un bloc, nu cât o casă. Practic, funcționarii vor decide dacă o stradă e omogenă sau nu, dacă un cartier e tradițional sau nu, dacă un bloc se integrează pe-o stradă sau nu și toate astea fără nicio constrângere, fără nicio reglementare, fără niciun criteriu, ci doar dintr-o simplă părere. Deci, va fi din pixul funcționarilor. Și asta e cea mai mare miză, știm noi de ce…

Astea-s consecințele la o primă strigare și în varianta în care se modifică PUG-ul oficial. Nu rezervăm dreptul de a nu deschide cutia Pandorei în eventualitatea în care, Doamne-ferește! mâine se modifică PUG-ul fals.

P.S.1. Între timp am aflat că și părerea instituției arhitect-șef s-a schimbat, respectiv din aviz negativ pe acest proiect legislativ, se pare că acum avizul e pozitiv. Rămâne de văzut și dacă e vorba de același arhitect-șef, asta în condițiile în care s-au cam perindat mai multe persoane pe funcție în ultimele luni.

P.S.2. Dacă tot vreți să angajați o Casă de avocatură s-o apere pe dna Gaftone în procesele ei personale, nu mai bine o plătiți să vă învețe cum să modificați legal PUG-ul? Că de-un an tot încercați și nu vă iese, basca o să vă faceți și de râs cu toate diplomele voastre juridice adunate la un loc…

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Fișierul cu documentația îl găsiți la pct. 27 (primul după pct. 26, e nenumerotat)… cu actele administrative cu caracter normativ ce urmează a fi supuse aprobării de către CL…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: