14.6 C
Bistrița
sâmbătă, mai 4, 2024

FOTO/VIDEO Război în pădure între braconieri și administratorul fondului de vânătoare la Leșu! S-a lăsat cu incendieri și amenințări cu moartea

Braconierii au declarat război administratorilor fondurilor de vânătoare care nu-i mai lasă să își facă de cap. Se întâmplă la Leșu, acolo unde braconierii ar fi incendiat foișoare din pădure, ar fi furat camere de supraveghere și l-ar fi amenințat cu moartea pe administratorul fondului de vânătoare.

Nicu Buia a preluat cu asociația sa gestiunea fondului cinegetic Leșu în urmă cu jumătate de an. Vrea să facă treabă cu cele 18.000 de hectare gestionate, care aparțin, în proporție de 70%, statului român. Fondul se întinde pe teritoriul a trei comune: Leșu, Tiha Bârgăului și Ilva Mică și are atât vânat mic, cât și mare, precum cerb, urs sau porc mistreț.

De două luni, însă Nicu Buia nu mai are liniște, fiind terorizat de un grup de braconieri din zonă, membrii acestuia fiind nemulțumiți că nu-și mai pot face de cap în păduri deja de ceva vreme.

Camerele de supraveghere din pădure au început să dispară, două foișoare folosite pentru pânda vânatului au fost incendiate, iar braconierii au recurs chiar la amenințări cu moartea.

„Au început să ne fure camerele de supraveghere din pădure, să ne pună țepușe pe drumuri pentru a ne sparge roțile și au început chiar să mă amenințe cu moartea. Ne terorizează, deja am înregistrat și predat poliției trei convorbiri telefonice în care mă amenință cu moartea, că ne dau foc la case, la mașini…” spune pentru Bistrițeanul.ro, Nicu Buia.

Când au fost incendiate cele două foișoare din cele 12 existente în fond a fost prezenți și polițiștii, care cercetează incidentul. Se pare că este cercetat furtul camerelor de supraveghere, acuzațiile de amenințare și distrugerea prin incendiere.

Potrivit lui Nicu Buia, pagubele produse de braconieri ar ajunge la 20.000 de euro. Acesta bănuiește cine se află în spatele acestor acțiuni de intimidare: un grup de 6 persoane din zonă, cunoscute pentru braconaj. Unul dintre suspecți ar fi fost surprins de o cameră din pădure.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Dl Buia e cel mai mare braconier al județului, fapt ce poate fi verificat, domnul având nenumărate fapte de braconaj prescrise de frumoasa justiție românească, la rândul său el amenință cu moartea chiar daca religia nu ii permite. Cineva isteț îi răspunde cu aceeași monedă cu care a lucrat dl Buia ani de zile, chapeau domnilor, nu vă lăsați intimidați de milionarul cu 4 clase ca și trenul.

  2. Oamenii sunt nemultumiti si riposteaza impotriva dezinteresului guvernantilor, care pupa-n Cfrunte aceasta M(are) UE si care ne forteaza sa protejam animalele salbatice intr-un mod grosolan , netinand cont de pagubele pe care le produc oamenilor din zona, gospodariilor, animalelor, proprietatilor si recoltelor acestora . Mai mult, aceste societati private, au ” pus mana ” pe niste fonduri de vanatoare , unde se suprapun peste gestiunea padurilor, livezilor si terenurilor oamenilor ori composesoratelor – proprietari de drept si care suporta ” hranirea ” acestor animale din recoltele lor, fara ca cineva sa-i despagubeasca .
    In toate tarile din aceasta M(are) UE , animalele salbatice sunt considerate proprietatea celui care ” le hraneste ” , unde acestea produc pagube si pe teritoriul carora au habitatul , nicidecum al unor ” smecheri imbuibati ” , care fac ” cardanul mare „… pe seama acestor animale , valorificate si vandute strainilor pe euroi… la partidele de vanatoare imbogatindu-se in mod nejustificat , iar proprietarii acestor terenuri nu primesc NIMIC .
    Pe vremea ” mitraliatului „… toate aceste animale salbatice, erau proprietatea exclusiva a statului si erau monitorizate si gestionate prin Ministerul Padurilor, Apelor si Mediului , prin Asociatiile Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv ( AJVPS ) – care tineau sub un control strict populatiile acestor animale si imediat ce produceau pagube erau ” recoltate ” prin sedintele de vanatoare si valorificate ca atare, in avantajul proprietatii publice a statului roman . Astazi, proprietarii pagubiti, ori nu sunt despagubiti deloc, ori … la niste sume foarte modice, le sunt impuse tot felul de restrictii de acces in terenurile peste care le detin si peste care se suprapun aceste fonduri de vanatoare si de aceia oamenii efectiv , daca statul roman este neputincios ori pasiv … isi fac singuri dreptate ucigand animalele, punand tot felul de capcane si otravind terenurile, sa ” scape ” de aceasta ” pacoste ” !
    Orice animal , are ” gingasia ” lui… dar nu va arata si nu va spune nimeni ce pagube face cu coarnele un cerb , ori un urs in livezile de pomi, de exemplu , sau ce pagube fac mistretii, caprioarele , iepurii si bursucii in culturile oamenilor , in zona unde acestea au habitatul . Ati vazut la TV cum deja mistretii si ursii, si-au mutat ” culcusurile ” in localitatile oamenilor . Asa zisii ” MARI IUBITORI „… permanent critica faptul ca s-au facut multe despaduriri… dar nu aceasta este cauza principala ci faptul ca efectivele s-au inmultit excesiv, au fost scapate de sub control si nevand ce manca din cauza suprapopularii , au extins cautarile de hrana in localitatile oamenilor . Asadar, nu despaduririle alunga animalele din padure … CI LIPSA HRANEI , pe care oamenii le culeg si le recolteaza , acolo, neramanand de multe ori… nici macar iarba .
    In general cei din aceasta mass-media social, sunt MARI IUBITORI … si nu arata lumii adevarata fatzada a acestor stari de fapt negative , nu publica comentariile negative la adresa guvernantilor ori impotriva acestor ” imbuibati prin atribuire directa „, sau efectiv ” tzin cu ursul ” … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: