18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

Psiholog clinician Alexandrina Rînziș: Ce să nu spui când o persoană este îndoliată

Pierderea unei persoane dragi este una dintre cele mai dificile experiențe prin care cineva poate trece. În acele momente de adâncă durere, anumite cuvinte, chiar rostite cu cele mai bune intenții, pot adânci și mai mult suferința.

Iată ce nu ar trebui să-i spui unei persoane îndoliate:

Știu cum te simți”

Chiar dacă am trecut și noi prin pierderea unei persoane dragi, nu putem înțelege cu adevărat durerea pe care o simte acea persoană în acel moment. Este mai potrivit să exprimăm empatie și să arătăm că suntem alături, fără să pretindem că înțelegem complet ceea ce simte.

Nu plânge”

Plânsul este o reacție naturală și sănătoasă la durere și suferință. Spunând „Nu plânge”, ignorăm sau minimalizăm durerea și tristețea pe care o simte persoana în doliu și-i sugerăm că exprimarea emoțiilor este inadecvată sau nedorită.

Totul se întâmplă cu un motiv”

Această frază, deși adesea folosită, ar trebui evitată. Atunci când cineva pierde un suflet drag, nu vrea să audă că moartea are un motiv sau o explicație. Nimic nu poate justifica pierderea unor persoane speciale pentru noi.

Așa a vrut Dumnezeu”

Această afirmație poate fi interpretată în moduri diferite de către cei aflați în doliu. În timp ce unele persoane pot găsi confort în credința lor și în convingerea că totul are un scop divin, altele ar putea găsi aceste cuvinte insensibile și nepotrivite.

Măcar a trăit o viață lungă”

Deși aparent pozitivă, o astfel de afirmație poate răni. Durerea unei pierderi nu este determinată de durata vieții, ci de legătura emoțională. Fie că a trăit o viață lungă sau scurtă, absența unei persoane dragi lasă o rană adâncă.

Ești puternic. Vei trece peste asta”

Poate transmite un sentiment de încurajare, dar pentru unele persoane, poate să limiteze exprimarea autentică a durerii și să creeze presiunea de a ascunde sau de a reprima emoțiile pentru a nu dezamăgi.

Timpul vindecă toate rănile”

Poate fi reconfortantă pentru unii, deoarece sugerează că suferința se va diminua în timp. Totuși, pentru alții, poate părea invalidantă, deoarece procesul de doliu este complex și individual.

Este timpul să mergi mai departe”

Este important să le permitem oamenilor să-și trăiască durerea și să-și găsească propriul ritm de vindecare.

Trebuie să fii puternic pentru ceilalți”

Uneori, sentimentul de a fi „puternic pentru ceilalți” poate pune presiune suplimentară pe cineva care trece prin momente dificile. Această presiune poate fi copleșitoare și poate împiedica procesul natural de vindecare.

Evitați să aduceți în discuție propriile experiențe de pierdere. Concentrați-vă mai degrabă pe ascultarea și înțelegerea persoanelor aflate în acele momente dificile.

Cele mai bune lucruri de spus:

Îmi pare sincer rău pentru pierderea ta.” Este o expresie simplă, dar exprimă condoleanțele într-un mod respectuos și adecvat, indiferent de relația ta cu persoana decedată sau cu familia acesteia.

Sunt aici pentru tine.”

Dacă ai nevoie de ajutor, te rog să îmi spui.”

Am fost profund șocați să aflăm despre pierderea ta.”

Îmi este greu să îmi imaginez cât de dificilă trebuie să fie această perioadă pentru tine.”

Aș dori să pot face mai mult.”

Ascultă-i cu atenție, oferă-le sprijinul tău și arată-le că nu sunt singuri în acele momente dificile.

Psiholog clinician Alexandrina Rînziș

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!