20.7 C
Bistrița
luni, iunie 24, 2024

VIDEO – Dr Anca Moldovan, despre transplantul de organe care duce scânteia vieții mai departe

Dr Anca Moldovan este KDP (Key Donation Person) la Spitalul Clinic de Urgență Bistrița și se ocupă de managementul pacienților aflați în moarte cerebrală până când organele acestor pacienți pot fi prevelate și păstrate în anumite condiții.

Spitalul din Bistrița este acreditat pentru prelevarea de organe – un procedeu care nu se întâmplă foarte des. Înainte de 2008, Spitalul Județean din Bistrița era singurul spital județean din țară la care se puteau preleva organe din partea unor donori.

Este o șansă și o neșansă, în același timp…”, a admis dr. Anca Moldovan. Pentru că cei de la care se pot preleva organele sunt tocmai cei care au neșansa de a nu se mai putea bucura de viață.

Anul trecut au fost trei donori la Bistrița. În acest an – femeia din Sângeorz Băi în vârstă de 30 de ani a fost primul pacient care a salvat alte două vieți după ce familia a acceptat prelevarea de organe. 

Cine a fost femeia care a salvat cu organele sale mai multe vieți

Dr. Anca Moldovan a explicat în emisiunea Medicină pe limba ta și ce anume înseamnă moartea cerebrală.

Imaginați-vă un sistem de calculatoare periferice și un server care le coordonează. Serverul este creierul, iar calculatoarele periferice sunt organele noastre. Când serverul cade, calculatoare știu să-și facă pentru un timp treaba. Dar nu mai pot comunica între ele și la un moment dat sunt abandonate, pentru că nu mai au acces la comanda superioară: la server și la baza de date. Când se declară moartea cerebrală, creierul nu mai funcționează. Restul organelor funcționează în măsura în care sunt susținute de aparate și de substanțe. Fără creier, organele se degradează treptat.

De aceea este foarte important ca din momentul în care se declară moartea cerebrală, organele să fie foarte rapid prelevate. Ele își pierd funcția fără comanda centrală.

Este o cursă contra cronometru.

Din afară se vede că lumea se grăbește… Familia persoanei aflate în moarte cerebrală trece printr-o adevărată traumă. Atunci când cei din familie reușesc să ia această decizie și să facă acest gest de o generozitate maximă – este păcat să irosești acest gest și suferința familiei…”, a explicat dr. Anca Moldovan.

Dr. Anca Moldovan a admis că privită din afară, toată această cursă contra-cronometru poate părea o grabă lipsită de suflet și de politețe.

Dar este vital ca organele să fie prelevate cât timp încă sunt funcționale. Este o luptă cu moartea pentru a da viața altor oameni care altfel nu au nicio șansă…”, a mai spus dr. Anca Moldovan. 

Moartea cerebrală este declarată de o comisie, în urma mai multor investigații care se repetă la un interval de 6 ore.

Lumea ar trebui să înțeleagă că atunci când un pacient este în moarte cerebrală nu există șanse să-și mai revină. 

Nu se știe foarte exact ce înseamnă lucrul acesta. Nu se știe că organele acelea sunt oricum pierdute dacă omul moare și că poți să salvezi o viață…”, a mai explicat dr. Anca Moldovan.

Care sunt parametrii care fac posibilă prelevarea de organe, descoperiți urmărind întreaga emisiune mai jos: 

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!