15.8 C
Bistrița
duminică, septembrie 14, 2025

PRO-VERB: Găina bătrână face zama bună…

Găina bătrână face zama bună este vorba românească perfect valabilă în bucătărie, unde doar o găină bătrână aduce gust unei supe – bineînțeles, cum glumește cineva, însoțită de niște morcovi tineri.

Această zicală subliniază valoarea lucrurilor vechi și a oamenilor în vârstă. Îmi amintesc cum, pe când cercetam satele din Bistrița-Năsăud pentru a înțelege mentalitatea și obiceiurile locuitorilor, un bătrân din Agrieșeni mi-a spus o poveste pe care n-am uitat-o și pe care vreau să v-o împărtășesc.

Se spune că, într-o țară, un împărat tânăr a dat ordin să fie omorâți toți bătrânii, fiind considerați inutili, greu de întreținut și numai o povară pentru ceilalți. Zis și făcut.

Totuși, un nepot și-a săpat o groapă și și-a ascuns acolo bunicul, căci îl iubea foarte mult. Îi ducea zilnic mâncare și stătea de vorbă cu el pentru a învăța din experiența sa de viață.

Anii au trecut, iar în acea împărăție a izbucnit o foamete cumplită. Oamenii nu mai aveau ce mânca și nici ce pune în pământ. Atunci, nepotul s-a dus la bunicul său ascuns și l-a întrebat: „Bunicule, ce putem face? Țara piere…”

Atunci bătrânul i-a spus: „Acolo unde ați treierat grâul e multă pleavă. Dar unde este pleavă, mai este și grâu. Căutați sub pleavă și veți găsi grâu. Puneți-l din nou în pământ pentru a avea recoltă.”

Nepotul a urmat sfatul, a găsit grâu sub pleavă și a replantat boabele. Așa a salvat satul. Iar de acolo vestea s-a răspândit din sat în sat. Oamenii au repus grâul în pământ, și astfel întreaga împărăție a fost salvată.

Povestea bătrânului din Agrieșel, dintr-o margine de lume, m-a convins încă o dată că experiența de viață trebuie prețuită.

Vă rog să nu uitați această vorbă: „Acolo unde este pleavă, mai este și grâu”… Pentru că de multe ori, ceea ce arunci crezând că e lipsit de valoare, se dovedește a fi de mare preț.

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Ești pasionat de torturi și vrei să-ți desăvârșești tehnica? Descoperă toate secretele de la maestrul cofetar Alina Bejan, pentru Un Dulce De Zece!

Măiestria de a face torturi care să fure privirile tuturor și să-i cucerească definitiv pe cei...

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ!

Caravana Škoda 2025 vine cu premii spectaculoase! Două zile de test drive-uri cu cele mai îndrăgite modele Škoda, noutăți din lumea auto și o TOMBOLĂ cu premii WOW îi așteaptă pe bistrițeni la Caravana Škoda 2025.

Iubești fructele de mare?! Musai să ajungi la ALMARS, restaurantul unde gătește chef Ștefan Șimon – bucătar școlit în restaurante cu stele Michelin

Fostul Restaurant Lacto-Vegetarian de pe strada C.R. Vivu din Bistrița, un loc care și-a câștigat reputația...