23.5 C
Bistrița
marți, iulie 1, 2025

FOTO – Sângeorz-Băi: Vestita vilă Porumbița, o bijuterie arhitecturală din 1927, restaurată cu fonduri europene, devine centru cultural

Vila 1, una dintre cele mai vechi și reprezentative clădiri din Sângeorz-Băi, cunoscută în trecut ca Vila Porumbița, reabilitată cu fonduri europene, va fi redată comunității. După o lungă perioadă de timp în care s-a aflat într-o stare avansată de degradare, aceasta revine la viață ca Centru Cultural “Laurențiu Oanea” și va găzdui un muzeu al apelor minerale, dar și ateliere de artă și meșteșugărit.

Vila 1 din Sângeorz-Băi a fost restaurată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea spațiilor publice urbane și cultural-recreative în Oraș Sângeorz-Băi”, valoarea totală a investiției fiind de 1.527.539,81 lei.

Această clădire de patrimoniu, construită în 1927, a fost restaurată în respectul tradiției arhitecturale românești. După ani de degradare, Vila 1 revine la viață ca Centru Cultural “Laurențiu Oanea” și va găzdui un muzeu al apelor minerale, dar și ateliere de artă și meșteșugărit.

Ne mândrim cu acest proiect care aduce un plus de valoare comunității noastre!”, spune primarul orașului Sângeorz-Băi, Cătălin Bota.

În perioada interbelică, una dintre construcțiile cele mai cunoscute din Sângeorz-Băi era Vila Porumbița (în prezent – Vila 1). Construită în anul 1927, se număra pe atunci printre clădirile impunătoare, falnice, prevăzute cu parter, etaj și mansardă.

Ca stil arhitectural, se încadra în cel neoclasic, interpretat în cheia stilului românesc, chiar cu unele accente ale celui eclectic. Nu lipseau nici îndrăgitul (și atunci, și acum) foișor, acoperit cu tablă, nici nelipsita terasă. Multă vreme, în Vila Porumbița a funcționat Sanatoriul Hebe, atrăgând nenumărați turiști interesați de sejururi balneare.

De-a lungul zecilor de ani, Vila Porumbița și-a schimbat destinația, devenind pe rând muzeu al apelor minerale, respectiv atelier pentru meșteșugărit. Mai aproape de zilele noastre rămăsese fără nicio întrebuințare. Trecerea anilor a curs nemiloasă, astfel că splendida construcție a intrat într-un proces de degradare vizibilă, în ciuda încadrării sale în categoria Monumentelor culturale de tip B (monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural zonal)”, potrivit sangeorzbai.ro.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.

Mașina ta e pregătită de vacanță? Profită de verificarea auto de sezon oferită de MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița

Vara a sosit, iar odată cu vremea caldă vin și planuri de escapade și concedii. Service-ul Autorizat Škoda & Multimarcă - MATEROM AUTOMOTIVE, lansează o ofertă specială la Verificare Auto de vacanță...

TAPAS LEMON s-a mutat pe Pietonal! Are și mai multe specialități din bucătăria spaniolă

Tapas Lemon – locul cu delicii din bucătăria spaniolă deschis de Carolina la Bistrița – s-a mutat în centru, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, ca să fie mai aproape de toți cei care adoră mâncarea spaniolă. Acum au la dispoziție un meniu și mai bogat, evident, tot de inspirație spaniolă!