23.6 C
Bistrița
duminică, iulie 27, 2025

Povestea impunătoarei clădiri care adăpostește CN „Liviu Rebreanu” – a fost construită în doar doi ani, exclusiv din donații!

Impunătoarea clădire care adăpostește una dintre cele mai reprezentantive unități de învățământ din județul nostru Colegiul Național „Liviu Rebreanu” a fost construită acum 115 exclusiv din donații. Construcția clădirii s-a întins pe doar doi ani.

Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Bistrița a făcut publică povestea clădirii care adăpostește Colegiul Național „Liviu Rebreanu”.

Impunătoarea clădire care adăpostește Colegiul Național „Liviu Rebreanu, reinaugurată astăzi după reabilitare, a fost construită acum 115 ani, exclusiv din donații.

S-a luat hotărârea constuirii acestei clădiri, din cauza faptului că vechiul loc unde funcționa Gimnaziul Evanghelic din centrul orașului nu mai corespundea ca spațiu cerințelor.

Directorul de atunci al gimnaziului, Georg Fischer, a apelat la donaţii pentru începerea construcţiei. Primii la care s-a apelat au fost elevii și profesorii. În 1901, gimnaziul reușea să adune 44.237 de coroane, sumă insuficientă, având în vedere faptul că acesta a ajuns să coste de 10 ori mai mult.

Au donat medici, juriști, avocați, brutari sau prefecți. Deși pare incredibil, clădirea a fost construită în doar doi ani. În perioada 1908-1910, urmând ca în 1911 să își deschidă ușile pentru elevi:

„În anul 1908 s-a format o comisie care trebuia să supravegheze modul de executare a lucrărilor, formată din Georg Fischer, Iani Henrich, Rausen Strauch, Gottfried Simbriger şi Karl Zsutz care, studiind proiectul, a hotărât introducerea încălzirii centrale proprii, acoperirea cu eternit în loc de ţiglă, iar tavanele să fie realizate din beton armat, nu din lemn. Deoarece sumele adunate erau de numai 300.000 de coroane s-a renunţat la sala de gimnastică şi la 8 aprilie 1908 au început lucrările la fundaţie, la 20 ianuarie 1909 s-a încheiat acoperişul din eternit. În 1910 a început mobilarea clădirii de către fabrica de mobilier şcolar H. Uhlmann”.

Clădirea a fost construită după planurile arhitectului vienez Paul Brang, cu mici modificări aduse de arhitectul orașului și a costat aproximativ 496.960 coroane. În toamna anului 1911 s-a dat în folosinţă clădirea.

„Dorinţa ca ziua de dare în folosinţă a noii clădiri, să fie o zi festivă, s-a împlinit: a fost cu adevărat o zi festivă în adevăratul sens al cuvântului şi de neuitat pentru toţi cei care au participat. Au fost prezenţi printre alţii, reprezentanţi ai Gimnaziului Grăniceresc Năsăud, ai Gimnaziului de Stat Dej, ai Gimnaziului Superior Sibiu ca şi ai celor din Mediaş, Sighişoara şi Reghin”. Festivitatea a început dimineaţa şi s-a încheiat la amiază cu masa festivă, în sala Casei de Cultură din parc, la care au participat peste 300 de invitaţi”, se descria inaugurarea, în Gazeta Bistriței.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

DE NERATAT: Descoperă secretele pizzei perfecte de la maestrul Chef Toderaș Mircea, într-un show culinar marca Colina Restaurant & Events din Unirea!

Vrei să înveți să pregătești cea mai bună pizza din viața ta, cu care să-i răsfeți...

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan: Super reducere la schimbul complet al plăcuțelor de frână, pentru modelele Škoda fabricate între anii 2018 și 2020.

BISTRIȚA, zona Subcetate: Apartamente la 82.000 Euro inclusiv TVA, în Ansamblul Rezidențial Valea Românească

Primul bloc din Ansamblul Rezidențial Valea Românească, din zona Subcetate, lângă magazinul Penny, este gata! Cele...