O nouă producţie a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” – IONA, după Marin Sorescu – se joacă în 12 și 13 mai la Bistrița. Regizorul Gavriil Pinte l-a distribuit pe Claudiu Bleonţ în rolul lui Iona – pescarul „nemaipomenit de singur” care ajunge prizonier în burta unui pește uriaș și începe să-și vorbească sieși…
Iubitorii de teatru din Bistrița au ocazia să se bucure de o nouă producție teatrală realizată de Centrul Cultural Municipal „G Coșbuc”. Este vorba despre aparenta tragedie în patru tablouri Iona, după Marin Sorescu.
- Scenografia – Roxana Ionescu
- Operator lumini – Paul Rusu
- Operator sunet – Ovidiu Moldovan
- Operator scenă – Viorel Lup
- Organizatori: Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” şi Primăria Municipiului Bistriţa
Biletele pot fi achiziționate online accesând linkurile de mai jos:
- pentru spectacolul de luni, 12 mai, ora 19.00, Palatul Culturii – AICI
- pentru spectacolul de marţi, 13 mai, ora 19.00, Palatul Culturii – AICI
Despre spectacolul IONA de Marin Sorescu
„Iona e un personaj biblic, înghițit de un pește. Ne găsim în ținuturile mitologiei, iar mitul lui Iona este, ca orice mit care se respectă, un mit de-o actualitate continuă. Timp de trei zile Iona, captiv în burta peștelui, se roagă Domnului, a treia zi peștele îl aruncă pe țărm.
Istoria lui Iona e mai lungă. Sorescu nu demitizează. A fost la modă metoda, o mai întâlnim și azi. Nu, Sorescu îl ia pe Iona, cu singurătatea lui cu tot, și-l lasă să se înfrupte din darul vorbirii, al cuvântului.
Dar omul nu vorbește singur, vorbește cu sine. Vorbește cu sine, dar cuvântul lui Iona nu rămâne monolog. Iona lui Sorescu preface monologul în dialog. Fiindcă omul are nevoie de dialog. Și de celălalt. Celălaltul, semenul nostru.
Așadar spectacolul este despre întâlnirea omului cu celălalt, despre întâlnirea mea cu Claudiu Bleonț. Întâlnirea lui Claudiu și re-întâlnirea mea cu scenograful Roxana Ionescu, pe drumul acesta al cunoașterii sinelui prin celălalt. E un spectacol cu un singur actor. Dar ce actor! Și, în cele din urmă, va să fie întâlnirea noastră cu spectatorul, semenul nostru”, a precizat regizorul Gavriil Pinte.