Bistrița este al doilea oraș din Europa care va avea un sistem revoluționar pentru colectarea gunoaielor, care folosește „vacuum-ul”. Un astfel de sistem, care elimină mirosurile neplăcute și mizeria de lângă tomberoane, a fost implementat în țări precum Japonia sau Coreea de Sud.
Prezent la Bistrițeanul Live, primarul Gabriel Lazany a vorbit despre sistemul de colectare a deșeurilor pe care îl pregătește pentru Bistrița. Acesta a precizat că a găsit în primărie, la preluare, o copie a sistemului actual de colectare a deșeurilor, care este total nefuncțional și care presupunea înlocuirea containerelor semi-îngropate cu altele la fel.
Ispirat de sistemul de transport cu vacuum de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, despre care puteți citi AICI, primarul Gabriel Lazany a căutat să-l aplice și când vine vorba despre deșeuri. A găsit un sistem similar în Finlanda, pe care vrea să îl reproducă la Bistrița.
„Am luat legătura cu firma finlandeză, care sunt producătorii și inventatorii acestui sistem, am programat cu ei o videoconferință, în care ei au venit cu detalii suplimentare. Le-am spus că ne interesează să facem un proiect pilot pe un cartier. Cel mai oportun ar fi Petre Ispirescu. (…) După nici o săptămână am avut vizita ministrului Boloș (n.r. Marcel Boloș ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene) la Bistrița și i-am prezentat mapa proiectului. I s-a părut atât de revoluționar, simplu, eficient, încât a spus: luni te aștept la minister pentru o discuție detaliată”, a precizat primarul Gabriel Lazany, la Bistrițeanul Live.
Sistemul, existent doar în Helsinki, Japonia sau Arabia Saudită
Proiectul va avea finanțare europeană și va fi un proiect pilot în țara noastră. De altfel, în Europa, proiectul mai este implementat doar la Helsinki, locul de unde sunt inventatorii. A mai fost implementat în Japonia sau Coreea de Sud, Arabia Saudită.
„Sistemul este foarte simplu și foarte inovativ. Ce beneficii aduce: niciodată nu vei avea tomberoane pline, pentru că totul se adună într-o stație centrală. Este un colector, cu o anumită capacitate băgat sub pământ, când el e plin, sistemul respectiv îl comprimă și îl trimite pe țeava respectivă la depozitul de colectare. (…)Totul este închis ermetic, senzorii transmit la stația centrală în momentul în care tomberonul este plin. Nu mai sunt gunoieri, mașini, ridicarea se face maxim o dată pe săptămână. Containerele respective au un sistem de comprimare, astfel încât să utilizeze foarte eficient și să se umple mai greu. Supercom vine, ia containerul și pune altul în loc”, a explicat edilul cum funcționeză sistemul.
Fiecare cartier va avea un depozit de colectare, care va fi amenajat, după cum a precizat Gabriel Lazany în fostele puncte termice. Implementarea sistemului ar costa în jur de 5 milioane de euro per cartier și va fi nevoie de 6-7 astfel de sisteme, ceea ce ar duce la un cost total de 35 de milioane de euro.
„Disconfortul de montare este unul minin, pentru că se face prin tuburi de plastic, cu diametru de 30 de cm, cu care poți trece pe lângă blocuri, fără să ai deranj foarte mare”, a completat Gabriel Lazany
Foto: metrotaifun.com