7.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

VIDEO: SPECTACULOS Cum se plimbă medicamentele și sângele de la un etaj la altul al spitalului, în nici 30 de secunde, cu ajutorul vacuumului

Eprubetele, medicamentele și documentele se „plimbă” de la un etaj la altul al Spitalului Județean de Urgență Bistrița cu ajutorul vacuumului, în nici 30 de secunde! Personalul medical este scutit de sute de kilometri anual pentru transportul acestora. Bistrițeanul.ro a avut ocazia să vadă sistemul „în acțiune”:

De anul acesta, documentele, medicamentele și eprubetele ajung de la un etaj la altul al Spitalului Județean de Urgență Bistrița în mai puțin de 30 de secunde. Este posibil cu ajutorul unui sistem de transport cu vacuum, care este deja funcțional.

Acesta a costat peste un milion de lei și a fost finanțat de către Ministerul Sănătății. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany a prezentat sistemul la Bistrițeanul Live, la Medicină pe Limba Ta.

„Este un echipament performant, unul dintre cele mai performante echipamente care există pe piață la ora actuală, pe sistemul de transport cu vacuum. Este foarte eficient, timpii de transport indiferent de stația de sosire și plecare sunt între 20 și 30 de secunde. Îl utilizăm pentru transportul sângelui, a medicamentelor și chiar și a documentelor”, a explicat Gabriel Lazany, în cadrul emisiunii.

În spital au fost amplasate 13 astfel de stații de unde se pot trimite și primi documente, medicamente și eprubete cu ajutorul transportului cu vacuum.

Stația centrală este în cadrul laboratorului spitalului și este prevăzută cu un calculator care înregistrează toată activitatea transportului cu vacuum, de la orele la care sunt trimise diferite recipiente, până la când sunt ridicate și cât timp fac „pe drum”.

Se poate stabili inclusiv viteza cu care circulă recipientele. Sistemul are o viteză standardizată, dar dacă este ceva fragil poate fi setat să meargă mai încet, protejând astfel conținutul.

„Vrem să eliminăm deplasarea persoanelor, pentru că în permanență, o persoană ia probele recoltate în upu de exemplu și le duce la laborator. În timp ce se deplasează persoana respectivă, aceasta nu poate fi folosită pentru probleme medicale, să se ocupe de pacienți”, mai spune managerul Gabriel Lazany.

Sistemul de transport va face între 300 și 400 de kilometri anual. Aceștia sunt kilometrii pe care nu-i mai face personalul medical.

Personalul medical a fost deja instruit să folosească sistemul. Acesta este funcțional, unitatea medicală așteptând să sosească recipientele folosite pentru transport.

Emisiunea o puteți urmări mai jos:

 

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Daaaa… O tehnică de ultimă generație! Avangardistă și futuristrică! De-a dreptul demnă de filmele SF! Cine își mai aduce aminte, eu eram copil și am rămas impresionat atunci, acum sincer nu, fix așa circulau și banii la Caritasu lui Stoica acuma peste 30 de ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.