16.5 C
Bistrița
joi, septembrie 21, 2023

VIDEO: SPECTACULOS Cum se plimbă medicamentele și sângele de la un etaj la altul al spitalului, în nici 30 de secunde, cu ajutorul vacuumului

Eprubetele, medicamentele și documentele se „plimbă” de la un etaj la altul al Spitalului Județean de Urgență Bistrița cu ajutorul vacuumului, în nici 30 de secunde! Personalul medical este scutit de sute de kilometri anual pentru transportul acestora. Bistrițeanul.ro a avut ocazia să vadă sistemul „în acțiune”:

De anul acesta, documentele, medicamentele și eprubetele ajung de la un etaj la altul al Spitalului Județean de Urgență Bistrița în mai puțin de 30 de secunde. Este posibil cu ajutorul unui sistem de transport cu vacuum, care este deja funcțional.

Acesta a costat peste un milion de lei și a fost finanțat de către Ministerul Sănătății. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany a prezentat sistemul la Bistrițeanul Live, la Medicină pe Limba Ta.

„Este un echipament performant, unul dintre cele mai performante echipamente care există pe piață la ora actuală, pe sistemul de transport cu vacuum. Este foarte eficient, timpii de transport indiferent de stația de sosire și plecare sunt între 20 și 30 de secunde. Îl utilizăm pentru transportul sângelui, a medicamentelor și chiar și a documentelor”, a explicat Gabriel Lazany, în cadrul emisiunii.

În spital au fost amplasate 13 astfel de stații de unde se pot trimite și primi documente, medicamente și eprubete cu ajutorul transportului cu vacuum.

Stația centrală este în cadrul laboratorului spitalului și este prevăzută cu un calculator care înregistrează toată activitatea transportului cu vacuum, de la orele la care sunt trimise diferite recipiente, până la când sunt ridicate și cât timp fac „pe drum”.

Se poate stabili inclusiv viteza cu care circulă recipientele. Sistemul are o viteză standardizată, dar dacă este ceva fragil poate fi setat să meargă mai încet, protejând astfel conținutul.

„Vrem să eliminăm deplasarea persoanelor, pentru că în permanență, o persoană ia probele recoltate în upu de exemplu și le duce la laborator. În timp ce se deplasează persoana respectivă, aceasta nu poate fi folosită pentru probleme medicale, să se ocupe de pacienți”, mai spune managerul Gabriel Lazany.

Sistemul de transport va face între 300 și 400 de kilometri anual. Aceștia sunt kilometrii pe care nu-i mai face personalul medical.

Personalul medical a fost deja instruit să folosească sistemul. Acesta este funcțional, unitatea medicală așteptând să sosească recipientele folosite pentru transport.

Emisiunea o puteți urmări mai jos:

 

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Daaaa… O tehnică de ultimă generație! Avangardistă și futuristrică! De-a dreptul demnă de filmele SF! Cine își mai aduce aminte, eu eram copil și am rămas impresionat atunci, acum sincer nu, fix așa circulau și banii la Caritasu lui Stoica acuma peste 30 de ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.