25.7 C
Bistrița
marți, iulie 8, 2025

Darius Păcurar: Dintr-o clasă de 7 elevi, în Milaș, admis la ETH Zurich, din 190 aplicanți: „Învățătoarea mi-a pavat drumul!”

Au fost doar 7 elevi în clasă, la Milaș, dar învățătoarea lui a reușit să-l facă să se îndrăgostească de matematică. Astăzi, Darius Păcurar e doctorand la ETH Zurich, una din top 10 Universități din lume. „Au fost 190 de aplicanți pe un loc. Pot spune că învățătoarea mi-a pavat drumul până aici”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Darius.

Nu sunt eu cel mai strălucit, cu siguranță sunt alții mai buni ca mine. Dar eu am fost curios, iar învățătoarea și profesorii care au știut cum să își predea materiile, m-au ajutat să ajung aici…” a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Darius Păcurar.

Din Milaș în Zurich: drumul unui viitor strălucit, pavat de o învățătoare „de la sat”

Eu vin din Milaș. Acolo am făcut clasele I – IV.  Eram doar 7 elevi în clasă, iar în școală nu prea erau profesori calificați. Dar am avut o învățătoare extraordinară. Doamna Ana Abrudan, despre care pot spune că ea mi-a pavat tot viitorul. A văzut în clasa I că îmi place matematica și mi-a predat această materie ca pe un joc. Mi-a stârnit curiozitatea. Nici vacanțe nu aveam, că mergeam la ea și făceam matematică.

Și doamna învățătoare a luptat pentru mine și s-a rugat de ai mei să mă mute la școală în oraș! De aceea nu e dată să ajung acasă și să nu merg cu un buchet de flori la doamna învățătoare!” a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Darius Păcurar.

Așa a ajuns la școală în Bistrița, și, pentru că iubea matematica, la liceu a urmat cursurile profilului de matematică – informatică la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

Pune bazele unui club de biologie și apoi studiază fizica

Deși la profil matematică – informatică, înființează un club de biologie și participă la olimpiade de fizică.

Am avut două profesoare extraordinare. La biologie – Oltița Curtuiuș și fizică – Daiana Bălan, care au știut să își predea materia ca un joc. M-au acaparat și am învățat cu drag aceste materii. Apoi, în clasa a XI-a am participat la Școala de vară de știință și tehnologie Turnu Măgurele.

Din 2000 de aplicanți au fost aleși 50 de participanți, printre care și eu. Acolo am fost împărțiți în grupe și ni s-au dat proiecte. Iar grupa mea am avut de realizat un perete verde (n.r cu plante), de pus în interior. Totul trebuia să fie automatizat, cu senzori pentru potrivirea temperaturii, udat, etc.

A fost ceva extraordinar, așa că atunci când m-am întors am propus să înființăm un club de știință, cu proiecte, alături de doamna Curtuiuș. Și așa am înființat clubul COGITO”, a explicat Darius Păcurar.

A participat și la olimpiade de biologie și fizică, și chiar a cochetat cu gândul de a merge la Medicină.

Apoi am realizat că nu prea îmi place să lucrez cu oamenii. Așa că am ales fizica. Este fundamentală și o poți combina cu alte ramuri ale științei”, și-a justificat decizia Darius.

Alege străinătatea în ciuda lacrimilor mamei lui

Mai are un frate cu 11 ani mai mare, așa că atunci când le-a spus alor săi că vrea să aleagă străinătatea, nu a fost ușor.

Inițial i-am spus mamei în glumă, apoi am aplicat în străinătate, pentru facultate. Și când a văzut că nu mai glumesc, a început să plângă. Pe când am ajuns la facultate, mă suna foarte des să vadă cum mă descurc. Acum, și mama și tata văd că am făcut cea mai bună alegere și mă încurajesază să merg mai departe pe acest drum”, a povestit Darius.

A studiat 5 ani în Olanda, la Universitatea din Croningen, finalizând facultatea și masteratul în nano-fizică.

A fost o experiență interesanță. Pentru că eu am început facultatea în plină pandemie. Și deși făceam cursurile online, nu am putut sta în România deoarece aveam și cursuri la laborator. Și la acelea, chiar dacă erau puține, trebuia să fiu prezent.

Am ales masterul să îl fac pe nano-fizică și nano-tehnologie. Aveau doar 15 locuri, din care 7 sau 8 erau pentru masteranzi străini din afara Europei, iar diferența de locuri pentru cei din Europa. Astfel că la master nu am avut colegi români deloc. Cursurile la master erau comasate în jumătate de an – 25 de cursuri și cealaltă jumătate de an făceam cercetare pe nano-magnetism și spintronică” a explicat Darius Păcurar.

Din Olanda în Elveția, la ETH Zurich

Firea lui curioasă îl face să își dorească să exploreze cât de mult. Astfel că după 5 ani în Olanda a decis să schimbe… peisajul.

Eu sunt curios din fire și îmi place să experimentez. Dar și pentru experiență și formare profesională, e bine să nu te plafonezi. De aceea m-am orientat spre altă locație. Mi-a plăcut ETH Zurich, și pentru că Zurich e la poalele munților, ca Bistrița. Dar și pentru că acolo doctoranzii sunt plătiți, fiind puși, pe lângă partea de cercetare, și să predea.

Așa că am aplicat și am fost la 5 interviuri. Ultimul, din 20 iunie, a durat 9 ore. Am avut interviu cu cinci profesori deodată, apoi cu fiecare pe rând.

Pe unul dintre cei cinci, pe care l-am văzut puțin mai deschis, l-am întrebat câți aplicanți sunt pe locul meu. Când mi-a spus că sunt 190, mi-am luat gândul. Dar uite că am reușit. Săptămâna trecută am primit răspunsul că sunt acceptat.

Cât am fost acolo, pentru interviuri, am fost efectiv fascinat de TOT ce e la universitatea respectivă. Am rămas mască văzând fabrica pe care o au în incinta campusului, o fabrică unde își produc tot, de la cea mai mică eprubetă până la cine știe ce mai folosesc pe acolo. E o altă lume, e extraordinar.

Și voi merge pe cercetare, pe partea de nano–magnetism: structura cristalină a magneților corelată cu proprietățile lor, teza de doctorat fiind pe chimie organică – sinteză nanocristale și semiconductoare. Sunt foarte bucuros că am fost acceptat și că am ocazia să studiez la o universitate care mai concurează, pe acest domeniu, doar cu MIT”, a povestit entuziasmat Darius.

Nu renunță la țara lui și încurajează tinerii să aibă încredere în ei

Întrebat dacă se va mai reîntoarce în România și ce mesaj transmite generațiilor după el, Darius a fost extrem de sincer.

Eu iubesc România. De aceea nu pot să fiu prieten cu cei care o vorbesc de rău. Nu am cum! Doar că, în domeniul în care eu m-am specializat și mă specializez, nu am ce face în România.

Cu toate acestea, nu am exclus ideea de a veni înapoi în țară, ca să demarez eu ceva pe domeniul acesta. Dar momentan rămân în străinătate.

Cât despre mesajul pentru generațiile care vin, doar atât: să aibă încredere în ei! Nu există NU POT.  Fă, și dacă nu reușești, ai oricum mai multă experiență. Și continui.

Da, e foarte important să ai oameni lângă tine care să te încurajeze și să aibă încredere în tine. Cum am avut eu, învățătoarea, părinții și profesoarele de la liceu. Dar e important TU să crezi în TINE. Că dacă TU nu crezi, atunci nu reușești nimic.

Dacă vrei cu adevărat , poți. Așa că îi îndemn să aibă o curiozitate constantă, să se distreze în timp ce învață, să pună pasiune în tot ce fac și să aibă încredere în ei. Acum oricine are abilități și posibilități, doar să vrea!”, a concluzionat Darius Păcurar.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, la RCB Electro, Iproeb, Aquabis. Se caută inginer instalații, lăcătuș, mecanic, project manager

RCB Electro caută spre angajare manipulant mărfuri și derulatorist, iar Aquabis organizează recrutare pentru inginer instalații, mecanici și electricieni, instalatori. Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB și Clinica Sanovil. Oferta completă, mai jos:

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...