27 C
Bistrița
luni, iulie 14, 2025

Milioane de euro ar putea costa Primăria Bistrița refuzul secretarului Floare Gaftone de eliberare a autorizațiilor de construire

Dezvoltatorii care nu au reușit să își ducă proiecte imobiliare la bun sfârșit din cauza secretarului Floare Gaftone care a refuzat sistematic să ofere semnătura pentru eliberarea autorizațiilor de construire au cerut în instanță daune de milioane de euro. Primăria Bistrița va fi cea care e bună de plată, urmând să încerce mai apoi să recupereze daunele de la funcționari direct responsabili pentru asta, în speță secretarul Floare Gaftone, care se reîntoarce peste două zile în Primăria Bistrița, după o absență de un an și jumătate.

Un calcul simplu făcut de Bistrițeanul.ro scoate în evidență faptul că Primăria Bistrița ar putea fi nevoită să scoată din vistierie, în următorii ani, peste 3 milioane de euro sub formă de despăgubiri acordate dezvoltatorilor care nu au putut să-și ducă la bun sfârșit proiectele din cauza municipalității.

Asta dacă instanțele de judecată vor da câștig de cauză afaceriștilor, care acuză municipalitatea că le-a băgat bețe în roate și i-a împiedicat să construiască.

Cea care a refuzat sistematic să acorde semnăturile necesare eliberării autorizațiilor de construire este secretarul general al municipiului, Floare Gaftone, care se va întoarce zilele acestea în Primăria Bistrița, după ce în ultimul an și jumătate a fost în concediu medical.

Pe rolul instanțelor sunt mai multe procese, deschise de diverși investitori, care au cerut judecătorilor să oblige municipalitatea să emită autorizațiile de construire. Odată cu obligarea emiterii acestui act, dezvoltatorii imobiliari au cerut și despăgubiri substanțiale pentru faptul că au fost ținuți în loc ani de zile de refuzul eliberării autorizațiilor de construire.

Potrivit unor informații obținute de Bistrițeanul.ro este vorba despre următoarele procese:

-La Tribunalul Bistrița-Năsăud se judecă din 2023 un dosar în care un dezvoltator imobiliar cere nu mai puțin de 1,2 milioane de euro despăgubiri de la Primăria Bistrița, după ce fost obligat de instanță să demoleze un imobil construit în 2006, în baza unei autorizații de construire, eliberate de administrația locală.

Această autorizație a fost anulată 8 ani mai târziu, tot de instanță, după ce investitorul a fost dat în judecată de vecini, care au câștigat prin faptul că a lipsit studiul de însorire.

Dezvoltatorul acuză municipalitatea că prin certificatul de urbanism eliberat (și semnat inclusiv de secretarul Floare Gaftone) nu i s-a solicitat să depună și un studiu de însorire, în vederea eliberării autorizației de construire. Tocmai lipsa acestui studiu, care nu a existat pentru că n-a fost cerut de autoritățile competente, a dus la demolarea dispusă de instanță.

Pe lângă cei 1,2 milioane de lei, dezvoltatorul cere municipalității să achite și contravaloarea lucrărilor de demolare. Procesul nu este gata, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru luna septembrie.

-Tot la Tribunalul Bistrița-Năsăud, un dezvoltator imobiliar se chinuie să obțină încă din 2023 autorizația de construire pentru două blocuri pe Drumul Cetății. Și în acest caz, cea care a refuzat să acorde semnătura a fost Floare Gaftone. Se pare că dezvoltatorii solicită despăgubiri în valoare de 500.000 de euro.

-Într-un alt dosar care datează din 2022, un dezvoltator imobiliar încearcă să obțină un certificat de ubranism pentru extinderea unui duplex pe strada Griviței. Și în acel caz, Floare Gaftone s-a opus și a cerut o documentație PUZ pentru eliberarea certificatului de urbanism.

Dezvoltatorul cere contravaloarea chiriei neîncasate pentru cele 6 apartamente din 2022 și până în prezent, sumă care se apropie de 50.000 de euro până acum…

-Tot la Tribunalul Bistrița-Năsăud, un alt dezvoltator a bifat o victorie, după ce judecatorii i-au dat câștig de cauză și obligă municipalitatea să emită un certificat de urbanism pentru o locuință colectivă mică pe strada Petre Ispirescu. Se pare că decizia nu a fost contestată, existând șanse să rămână definitivă în aceste condiții.

Dezvoltatorul a cerut despăgubiri de 40.000 de euro plus câte 4.200 de euro/lună din noiembrie 2022 și cheltuieli de judecată până la eliberarea documentului. Astfel, dacă instanța le va da dreptate și când vine vorba despre despăgubiri, dezvoltatorul ar urma să primescă încă 160.000 de euro.

-La Tribunalul Bistrița-Năsăud mai sunt două dosare, unul din 2019, în care o societate comercială cere eliberarea unui certificat de urbanism sau a unei autorizații de construire pentru terenurile de tenis din parcul municipal; iar altul din 2025, în care se cer despăgubiri, după ce Primăria Bistrița a refuzat acordarea autorizației de construire, din cauza obiecțiilor de legalitate ridicate de Floare Gaftone.

Cel din urmă investitor a câștigat deja în luna martie a anului trecut un proces cu Primăria Bistrița, în care cerea emiterea autorizației de construire. Cu sentința definitivă în buzunar îi va fi ușor să pretindă și despăgubiri pentru întârzierile cauzate de Primăria Bistrița.

Despăgubirile cerute în aceste ultime dosare ar trece și ele de 7 milioane de lei, adică 1,5 milioane de euro.

În prima fază, în cazul unor sentințe definitive, Primăria Bistrița va fi bună de plată. Abia apoi, municipalitatea se va putea îndrepta împotriva funcționarilor din cauza cărora s-a ajuns aici. Vizat este secretarul general Floare Gaftone, dar și, în unele cazuri, arhitectul șef Monica Pop.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Rombis, Iproeb, FAN Courier și Amicii Building: Se caută ingineri, mecanic, project manager, vânzătoare

ROMBIS caută pentru angajare inginer producție, iar Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, FAN Courier, Aquabis și IPROEB. Oferta completă, mai jos:

NOI locuri de muncă, la RCB Electro, Iproeb, Aquabis. Se caută inginer instalații, lăcătuș, mecanic, project manager

RCB Electro caută spre angajare manipulant mărfuri și derulatorist, iar Aquabis organizează recrutare pentru inginer instalații, mecanici și electricieni, instalatori. Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB și Clinica Sanovil. Oferta completă, mai jos:

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...