10.4 C
Bistrița
duminică, aprilie 28, 2024

În sfârșit! Polițiștii pot emite ordin de protecție, când intervin la un caz de violență domestică

Încep să se miște lucrurile în ceea ce privește protecția victimelor violenței domestice! O modificare legislativă permite polițiștilor care intervin la un astfel de caz, să emită un ordin de protecție provizoriu.

S-au făcut mitinguri, marșuri etc pentru a conștientiza autoritățile de nevoia stringentă de luare a unor măsuri pentru victimele violenței domestice.

Și lucrurile încep să se miște. O modificare legislativă, publicată în Monitorul Oficial la finele lunii decembrie, aduce prima victorie.

„De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor”, se arată într-un comunicat remis presei de către reprezentanții IPJ BN.

Astfel, cei care sunt victime ale violenței în familie, trebuie să sune la 112 sau să sesizeze printr-o plângere, scrisă sau telefonică, la sediul Poliției, drama prin care trec.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.”, se arată în același comunicat.

Mai mult, polițiștii pot chiar să evacueze agresorul din imobil, dacă situația o impune.

Evaluarea situației se face pe baza unui formular ce cuprinde 21 de întrebări.

„Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?” Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu”, se explică în același comunicat.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume:

  • păstrarea unei distanțe minime determinate
    • față de victimă,
    • față de membrii familiei acesteia,
    • față de resedință,
    • locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate,
    • predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

4500 de polițiști din întreaga țară au urmat astfel un curs special de instruire în acest sens.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.