10.1 C
Bistrița
marți, mai 17, 2022

FOTO/VIDEO: Bistriţenii au înfruntat gerul, participând la slujba specială de Bobotează. „Azi, întunericul lumii se risipeşte”

Bisericile din oraş s-au dovedit neîncăpătoare, în această dimineaţă: mii de bistriţeni au participat la slujba specială de Bobotează, slujba de sfinţire a apelor, numită şi Agheasma Mare – despre care se spune că are puteri tămăduitoare asupra sufletului şi trupului.

Dacă anul trecut, vremea a fost de-a dreptul primăvăratică – în acest an bistriţenii au avut de înfruntat „gerul Bobotezei”…

Bistriţenii au luat cu asalt bisericile din oraş în această dimineaţă, participând la una dintre cele mai frumoase slujbe religioase care marchează ritualul în care Sfântul Ioan l-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului – descoperindu-l şi arătându-l oamenilor: „Iată Mielul lui Dumnezeu cel care ridică păcatele lumii!

Și curtea bisericii cu hramul Sfântul Dumitru, de pe strada General Grigore Bălan, a fost plină în această dimineață: aşa cum s-a întâmplat în toate bisericile din oraş, preoții au oficiat în interior Sfânta Liturghie, iar afară, înfruntând gerul, au dus la bun sfârşit ceremonia de sfinţire a apelor.

Bistriţenii au stat la rând apoi pentru a-şi duce acasă apa sfinţită cu crenguţe de busuioc în sticle, căni şi bidoane. În final, la sfârşitul slujbei, credincioşii au fost miruiţi – primind sfânta cruce şi binecuvântarea preoţilor slujitori…

Astăzi, harul Sfântului Duh, în chip de porumbel, peste ape se pogoară… Astăzi, Soarele cel neapus a răsărit, iar lumea cu lumina Domnului se luminează. Astăzi, Proorocul şi Înaintemergătorul se apropie de Stăpânul, şi cu frică stă înaintea Lui văzând pogorârea lui Dumnezeu la noi. Astăzi, apele Iordanului se prefac în vindecări, cu venirea Domnului.

Astăzi, toată făptura se adapă din curgeri tainice. Astăzi, păcatele oamenilor se curăţesc în apele Iordanului. Astăzi, raiul s-a deschis oamenilor şi Soarele dreptăţii ne luminează nouă. Astăzi, ne-am izbăvit de plânsul cel vechi şi ca un Israel nou ne-am mântuit.

Astăzi, ne-am izbăvit de întuneric şi cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu ne-am luminat. Astăzi, întunericul lumii se risipeşte cu arătarea Dumnezeului nostru. Astăzi, toată făptura se luminează de sus ca o făclie. Astăzi, înşelăciunea se surpă şi cale de mântuire ne lucrează nouă venirea Stăpânului.

Astăzi, cele de sus cu cele de jos împreună prăznuiesc, şi cele de jos cu cele de sus împreună vorbesc. Astăzi, obştea cea sfinţită şi mult vestită a ortodocşilor se bucură. Astăzi, Stăpânul merge la Botez, ca să ridice firea omenească la înălţime. Astăzi, Cel neplecat Se pleacă robului Său, ca să ne libereze pe noi din robie…”, se rosteşte în tulburătoarea slujbă de Bobotează.

Apa sfințită cu prilejul acestei sărbători reprezintă „izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…

[arve url=”https://youtu.be/KPH3aTnSCC4″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

CE faci cu cel mic în vacanța de vară? Îl duci la Ianiki: distracție, ateliere, explorare, excursii!

Vine vacanța de vară și acest lucru îngrozește părinții care NU au soluții cu cine să-și...

Bărbații cu stil din Cluj, îmbrăcați de doi bistrițeni, care se impun pe piața clujeană cu brandul exlusivist TORRES Cerimonia

Simion și Ramona Creța, care deja s-au impus pe piața bistrițeană a vestimentației de ocazie aduc...

Frasinul a semnat astăzi cel mai mare contract pentru reabilitarea unui drum județean din Sălaj, de peste 100 milioane lei

Compania bistrițeană Frasinul a semnat astăzi un contract de peste 100 milioane lei (23 de milioane...