14.5 C
Bistrița
joi, mai 2, 2024

Firavul ei trup iese la lumină, vestind sosirea primăverii

Protejată prin lege şi aflată pe lista plantelor pe cale de dispariţie, Laleaua Pestriţă denumită şi Floarea de Şah, se găseşte la noi în ţară doar în anumite zone deoarece are nevoie de condiţii speciale de dezvoltare. Firava lalea poate fi ușor găsită și admirată și la doi pași de Bistrița.

La o aruncătură de băț de oraș, la Orheiul Bistriței, Laleaua Pestriță și-a făcut simțită prezența. Pădurea Șesul Orheiului, unde crește Laleaua Pestriță este o zonă protejată prin lege. Denumirea științifică a Lalelei Pestrițe este Fratillaria meleagris, iar culoarea specifică este un mov-purpuriu, cu picățele mai deschise la culoare, de unde și denumirea Floarea de Șah.

Laleaua pestriță înflorește doar o dată pe an în perioada de primavară, aprilie – mai, așadar, dacă vă doriți să-i admirați frumusețea, însă fără să atentați la fragilitatea ei, va trebui să profitați de zilele însorite anunțate de meteorologi și să vă îndreptați înspre pădurea Șesul Orheiului cât încă aceasta își înalță firavul trup înspre albastrul cerului.

Floarea este protejată de lege și se regăsește pe lista plantelor pe cale de dispariție. În cele mai multe locuri din țară unde crește, aceasta este păzită de pădurari. Cei care distrug sau rup florile riscă amenzi usturătoare.

Foto Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: