Mai nou, la fiecare reabilitare energetică a blocurilor s-au amenajat și stații de încărcat pentru mașinile electrice. În multe locuri, investiția a fost realizată doar pentru a fi bifată, întrucât șoferii nici măcar n-au acces cu mașina la stațiile respective. În alte locuri s-a mers pe… „improvizație”, apelându-se la cabluri lungi și de zeci de metri care să ajungă la mașinile parcate.
Zeci de blocuri din Bistrița au fost reabilitate termic în ultimii ani. Cele mai noi proiecte prevăd și amenajarea unei stații pentru încărcarea mașinilor electrice. Doar că, în multe cazuri, stațiile sunt lipite de bloc, iar șoferii n-au acces cu mașinile acolo.
Așa au apărut improvizații și-au tras cabluri lungi de zeci de metri, care să ducă curentul până în parcare. Situația a fost făcută cunoscută de primarul Gabriel Lazany, la Bistrițeanul Live:
„La fiecare reabilitare energetică a locurilor au lipit de bloc o stație de încărcare pentru mașini electrice. Problema e că mașinile n-au acces la stație, stția e lipită de bloc, iar acolo nu sunt locuri de parcare. Sunt unele blocuri unde s-au făcut niște cabluri lungi de te duci 30 de metri cu cablul să ajungi la o mașină să o încarci”, a explicat edilul.
Acesta a mai făcut cunoscută o situație cel puțin aberantă. Stația de încărcare dedicată autoturismelor electrice de la grădinița din Sărata a costat 3000-4000 de euro, iar taxa de branșament este de 300.000 de euro, de 100 de ori mai scumpă:
„Nu s-a gândit nimeni nici la taxele de branșament pentru acestea. La grădinița din Sărata, taxa de branșament e 300.000 de euro. Mașina electrică se poate încărca și de la o priză normală, pui o priză normală la grădinița și se încarcă. Se încarcă, e adevărat, într-un timp mai lung, mai încet, dar dai 3000-4000 de euro pe o stație de încărcare și apoi dai 300.000 de euro pentru branșament. Nu fac niciun brașament, nu-s nebun la cap. Cum să dau 300.000 de euro să branșez o stație de încărcare?”, a completat primarul Gabriel Lazany.
Foto: Arhivă