ALERTĂ: Medicii de familie, despre disfuncționalitățile din sistem: „Un haos total! Situația e foarte gravă!”

ALERTĂ: Medicii de familie, despre disfuncționalitățile din sistem: „Un haos total! Situația e foarte gravă!”

Dumitru Niculai, președintele Asociației profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud, trage un semnal de alarmă referitor la disfuncționalitățile cu care se confruntă medicii de familie care au de preluat pacienții cu forme ușoare de Covid. Mesaj pentru scepticii care nu cred în coronavirus:

Dumitru Niculai, președintele Asociației profesionale a Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud, a explicat pentru Bistrițeanul.ro cum se descurcă medicii de familie implicați în tratarea pacienților cu forme ușoare de Covid19.

Ne descurcăm foarte greu cu toate reglementările astea care vin într-un ritm și o cantitate la care nu mai reușim să facem față… Stăm la dispensar și verificăm fiecare hârtie să nu cumva să greșim față de hotărârea din ziua precedentă. Luni primim câte o hotărâre, două, trei, marți vin altele, miercuri ne mai trezim cu o hotărâre, iar vineri primim una care le anulează pe toate celelalte legate de concedii sau monitorizarea pacienților cu Covid…

Dr. Dumitru Niculai a recunoscut că există încă foarte multe chestiuni neclare, motiv pentru care mulți dintre medicii de familie ezită să semneze contractele cu Casa de Asigurări.

Tocmai pentru că anumite chestiuni nu sunt clarificate. Ce lucrăm noi acum va fi verificat peste 2, 3 ani… Nu vă puteți imagina ce haos va fi peste 3 ani când noi vom avea de dat socoteală pentru hârtiile semnate pentru fiecare din hotărârile astea… Sistemul sanitar funcționa până acum după niște legi… Acum funcționează după hotărâri. Ceea ce, din punct de vedere juridic nu este legal și nici corect…”, a subliniat dr. Dumitru Niculai.

Avem probleme foarte mari. Avem cheltuieli foarte mari cu dezinfectanți, halate de unică folosință, măști, mănuși – pentru noi și pentru asistente… Toate aceste cheltuieli se fac din venitul cabinetelor medicilor de familie. Un venit care nu a fost suplimentat peste noapte, ca să poată suporta aceste evenimente neplăcute pentru toată lumea…”, a mai spus dr. Dumitru Niculai.

Președintele medicilor de familie din Bistrița-Năsăud s-a referit și bonusul pe care îl primesc medicii și asistentele din prima linie. Acest bonus nu a fost luat în calcul în ceea ce-i privește pe medicii de familie.

„Suntem total nepregătiți. Noi nu am primit niciun ban, spre deosebire de alți medici, de la spital, care au încasat deja bonusul acela de vreo trei luni. Și care nu cheltuiesc nimic pe dezinfectați și materiale de protecție…

Dacă primeam acele bonusuri lunar, poate că am fi reușit să ne acoperim măcar cheltuielile pentru măști, dezinfectanți și toate celelalte… Acestea ne sunt foarte necesare, pentru că dacă nu ne protejăm, ajungem și noi la spital…

Măcar dacă aveau bunul simț să mărească valoarea punctului, să dea o bonificație! Ne-au „amenințat” că vor deconta cheltuielile cu materialele de protecție.

Nici vorbă. Nu au decontat absolut nimic…!

În schimb suntem acum bombardați cu tot felul de hotărâri și obligații, să facem, să mergem, să dregem… E foarte ușor să stai pe un scaun la București, să nu fi lucrat niciodată în sistem, să nu ai habar ce face medicul de familie în mod normal și să-l bombardezi acum cu tot felul de obligații în plus. Toate astea ne îngreunează foarte mult activitatea…”, a remarcat dr. Dumitru Niculai.

Referindu-se la comentariile unora – cum că ar fi foarte simplu de făcut monitorizarea pacienților la telefon – dr. Dumitru Niculai a subliniat că situația e mult mai complicată.

Ne-au spus unii că nu avem decât de dat un telefon pacientului cu Covid și primim dintr-un foc 106 lei. Nu-i așa. Sunt 14 zile, 14 telefoane, la sfârșit completezi fișa de monitorizare care îți vreo 20 minute. O trimiți la DSP și abia peste o lună de zile vin cei 106 lei care sunt supuși tuturor impozitărilor în vigoare. Dacă rămâi în mână, la sfârșit, cu 65 de lei, te poți declara fericit. Iar peste 2, 3 ani când vine controlul nu ai de justificat doar acei 60 de lei, ci întreaga sumă…

Dr, Dumitru Niculai a mai explicat că medicii de familie din Bistrița-Năsăud fac oricum, de mai mult de o lună de zile, monitorizarea pacienților Covid…

„De prin septembrie ținem astfel legătura cu ei. Ne sună pacienții și de câte trei-patru ori pe zi… E de înțeles. Toți sunt disperați și speriați… Nu mai spun când trebuie să-i anunțăm că sunt pozitiv Covid. E o mare dramă pentru fiecare…”, a admis dr. Dumitru Niculai.

Însă, spre deosebire de alte categorii profesionale, medicii de familie au de suportat toate cheltuielile neprevăzute în lupta cu acest virus.

Ieri s-a desfășurat a doua videoconferință – dar de fapt prima mai serioasă cu cei de la DSP, cu medicii și autoritățile județene. Încet-încet ne clarificăm din lucruri. Aceste videoconferințe se vor repeta săptămânal. Dar degeaba clarifici anumite chestiuni verbal. Acestea trebuie scrise, iar asta necesită timp suplimentar. Din păcate, la nivel local nu se poate rezolva mai nimic. Toate OUG-urile astea vin de sus, noi încercăm să le punem în practică aici, la nivel local. Pentru ca lucrurile să funcționeze ca lumea, ar trebui să crească bugetul în medicina primară cu cel puțin 5, 6 procente”, a precizat dr. Dumitru Niculai.

Mesaj către pacienții din Bistrița-Năsăud

Medicii de familie transmit și un mesaj pentru toți cei care au probleme de sănătate, în aceste zile. Înainte de a se porni pe drumuri, pe la spitale, farmacii sau cabinete, cel mai simplu ar fi să dea un telefon…

Situația e foarte gravă. Și Ministerul Sănătății e depășit, și Casele de Asigurări. Practic toate nivelele sistemului sanitar sunt depășite de situație. Acum și noi, medicii de familie suntem în aceeași oală. Va fi foarte greu iar situația se complică de la o săptămână la alta…”, a mai spus dr. Dumitru Niculai.

Medicul a explicat că, din discuțiile cu colegii săi medici de familie, a tras câteva concluzii deloc încurajatoare: „Săptămâna trecută aveam câte unul, doi pacienți cu forme ușoare de Covid. Acum sunt 4, 5. Numărul lor pare să crească în progresie geometrică. Iar situația pare scăpată de sub control…

Dr. Niculai Dumitru speră ca toate măsurile și restricțiile impuse în ultimele zile de autorități să-și facă efectul, astfel încât răspândirea noului coronavirus să fie cumva stopată.

Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să facem ceva… Și că în România se aplică exemple preluate din alte țări, cu sisteme medicale mult mai bine puse la punct.

Oamenii trebuie să înțeleagă că purtarea măștii și în spații deschise și în spații închise este absolut obligatorie. Cel mai important este ca oamenii să se autoprotejeze, prin toate mijloacele. Pentru că nu este nimeni care s-o poată face în locul lor, mai bine.

De această pacoste ne putem feri respectând acele norme de igienă, ieșind în public cât mai rar posibil și evitând să atingem obiectele pe care le atinge toată lumea… Cu cât stăm mai mult în casă, cu cât ne întâlnim mai puțini – cu atât mai bine. Nimeni nu poate ști cine este bolnav. Așa că oricât de bine intenționat ar fi un prieten, dacă el nu are simptome și îți vorbește de aproape preț de 20 de minute, te infectează.

Nici acum nu pot să înțeleg cum de există încă oameni care nu cred în existența virusului… Dar ni se prezintă peste tot în jur atâtea cazuri reale. Foarte mulți corona-sceptici s-au confruntat ulterior cu virusul și au admis că s-au înșelat. Ideal ar fi să credem milioanele de oameni și sutele de specialiști care apar la televizor. Autoprotejarea este cel mai bun medicament”, a mai spus dr. Dumitru Niculai.

Foto deschidere @ zdbc.ro

Vine Black Friday la Wawa Fresh Cosmetics! Cremele naturale produse în Bistrița, care au cucerit trei continente, au super prețuri mâine, toată ziua! noiembrie 26, 2020 - La Wawa Fresh Cosmetics totul se face ca la carte! De la producția cremelor din ingrediente și până la ambalajele atent lucrate, ca ale marilor branduri, sau până la ofertele promoționale, care au loc exact la momentul potrivit. Așadar, dacă mâine e  ultima vineri din noiembrie e Black Friday și la Wawa Fresh Cosmetics, ziua în care produsele vor avea cel mai mic preț din an, cu până la 50 la sută! Dacă nu ai descoperit încă produsele Wawa și secretul care le face atât de iubite astăzi, acum e momentul! 
Guvernul liberal va finaliza 3 spitale regionale până în 2024. Ce alte priorități mai are PNL în Programul de Guvernare noiembrie 26, 2020 - Criza sanitară a scos în mod tragic în evidență rezultatele neglijării de către PSD a investițiilor în sistemul sanitar și politizării numirii managementului în spitale: de la stocurile zero de medicamente și echipamente de protecție lăsate de PSD, lipsa spitalelor noi promise ori a secțiilor care să trateze cazurile cele mai grave, până la dezertarea șefilor unor DSP-uri la izbucnirea pandemiei în primăvară. Guvernul liberal va finaliza 3 spitale regionale până în 2024. Ce alte priorități mai are PNL în Programul de Guvernare:
AȘA DA! Peste 20 de pacienți cu COVID 19, în stare gravă, au o șansă la viață datorită medicului Lucian Bobeanu noiembrie 26, 2020 - Și-a dedicat viața salvării oamenilor. Așa că, pune la dispoziție TOT ce are. Infectat și vindecat de COVID 19, medicul Lucian Bobeanu a bifat un record: a donat plasmă de OPT ori. Astfel, peste 20 de pacienți cu COVID 19, aflați în stare gravă, au o șansă în  plus la viață...
VIDEO: O șansă unică, pentru 22 de primării din Munții Rodnei! noiembrie 26, 2020 - O șansă unică, pentru 22 de primării din Munții Rodnei, sâmbătă, 28 noiembrie. Primarul Valentin Grapini a făcut demersurile necesare pentru o asociere istorică în zonă.
Uite-l pe Pomohaci, nu e Pomohaci! Fostul preot cu probleme penale a fost retras în ultima clipă din show-ul online de 1 Decembrie noiembrie 26, 2020 - Fostul preot Cristian Pomohaci trebuia să susțină parte din concertul extraordinar pregătit de Centrul municipal de cultură, cu ocazia Zilei Naționale. La o zi după ce presa locală a semnalat prezența fostului preot cu probleme penale, acesta a fost retras de pe afiș.
Unul dintre cei mai iubiți preoți de pe Valea Bârgăului a plecat la cer, după o luptă cruntă cu Covid-19 noiembrie 26, 2020 - Aseară s-a stins Dumitru Pugna, unul dintre cei mai iubiți și căutați preoți de pe Valea Bârgăului. Acesta fusese infectat cu Covid-19 și se afla de mai mult timp la Terapie Intensivă. Este al doilea preot de pe Valea Bârgăului care pierde lupta cu Covid-19.
FOTO- VIIȘOARA: Accident cu victimă încarcerată noiembrie 26, 2020 - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați să intervină de dimineață la un accident rutier petrecut în Viișoara. O mașină a părăsit partea carosabilă. Una din cele două victime implicate a rămas încarcerată.
DREPT LA REPLICĂ – Prof. Daniela Fulga: noiembrie 25, 2020 - DREPT LA REPLICĂ – Prof. Daniela Fulga: În data de 24 nov. 2020, în ziarul Bistrițeanul.ro a apărut un articol semnat FLAVIA DANCIU cu titlul: „VIDEO - SCANDALOS: Cum explică o profesoară de la LIVIU elevilor relația dintre fata de împărat și fiul văduvei”. Acest articol are două părți - textul scris propriu-zis și textul audio-vizual ( înregistrarea) de 13 secunde prin care autoarea articolului, FLAVIA DANCIU, își susține afirmațiile despre limbajul meu nepotrivit în timpul unei ore de curs online.
ȘOCANT: Chiriașii i-au devalizat casa! Au luat la plecare inclusiv centrala termică noiembrie 25, 2020 - O bistrițeancă stabilită la Cluj s-a hotărât să-și dea apartamentul din Bistrița în chirie. Doi tinerei ce ”păreau copii timizi, la locul lor”, i-au golit casa de bunuri. Inclusiv centrala termică au scos-o din perete. ”De 15 ani lucrez în imobiliare, dar așa ceva nu am mai văzut!” a povestit Antonela.
SINGURUL spațiu de joacă de pe Grănicerilor, râvnit de Consiliul Județean! La ce îi trebuie: noiembrie 25, 2020 - Consilierii locali vor decide joi dacă vor da Consiliului Județean un teren de pe strada Grănicerilor. Acesta este singurul spațiu de joacă de pe strada cu pricina. Cu toate acestea, administrația locală nu a investit în el. DE CE îl solicită CJ BN:
Aquabis: Fără apă, mâine, 26 noiembrie, în Sângeorz Băi. Probleme, și în Tiha Bârgăului noiembrie 25, 2020 - Se sistează apa potabilă mâine, 26 noiembrie, în Sângeorz Băi - anunță Aquabis. Și locuitorii din Tiha Bârgăului rămân fără apă de astă-seară până mâine: 
VIDEO – Bogdan Ivan Gruia: Câteva soluții simple pentru IMM-urile afectate de pandemie noiembrie 25, 2020 - „Riscăm să transformăm criza sanitară – într-o criză economică, și, mai grav, într-o criză umanitară. S-au pierdut 1.600.000 de locuri de muncă în această perioadă, în România… În Bistrița-Năsăud sunt sute de IMM-uri și companii care au intrat în faliment, care nu mai au cu ce să-și plătească angajații”, a avertizat Bogdan Ivan Gruia - candidat PSD BN la Camera Deputaților. 
VIDEO – Profesoara de la CNLR: Regret tonul folosit și îmi pare rău pentru disconfortul creat profesorilor noiembrie 25, 2020 - Un video cu profesoara de Limba Română de la CNLR a făcut valuri ieri după-masă. În urma înregistrării apărute, conducerea Colegiului și a Inspectoratului Școlar au demarat verificările de rigoare. ”Regret tonul folosit și îmi pare rău pentru disconfortul creat elevilor și profesorilor” a explicat Daniela Fulga.
25 noiembrie: Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Doris Rai: „Oferiți o floare și o îmbrățișare!” noiembrie 25, 2020 - Anual, în 25 noiembrie, se marchează Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Doris Rai își arată susținerea pentru femeile agresate.
La o săptămână de carantină incidența scade în municipiul Bistrița. În ultimele 24 de ore, 105 cazuri pozitive noiembrie 25, 2020 - Avem 5.503 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 105 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 9.739 de cazuri noi de infecție.
MAGIE! Nu de sărbători, ci în atelierul băieților de la WRAP AUTO. Mașina ta iese ca nouă din mâinile lor! noiembrie 25, 2020 - Mașina ta face parte din ”familie”. O îngrijești cum știi mai bine și, cu toate eforturile pe care le depui, vine un moment când nu-i mai poți ascunde ”vârsta”. Totuși, nu vrei să renunți la ea! Nicio problemă! Băieții de la WRAP AUTO sunt adevărați magicieni. O duci la ei, iar după o cosmetizare interioară și un polish exterior, mașina ta e ca nouă!
USR-Plus: Salutăm decizia colegilor noștri de a demisiona pentru a nu beneficia de pensie specială noiembrie 25, 2020 - USR-Plus:  Au apărut în mediul public o serie de reacții care converg în aceeași direcție: gestul parlamentarilor USR este nul, fiindcă aceștia își păstrează în fond pensia. Fake news!
Au sosit peste 800 de doze de vaccin antigripal pentru nou-născuți! noiembrie 25, 2020 - În sezonul rece, la nivel național, se oferă doze de vaccin antigripal pentru a fi administrat persoanelor vulnerabile, în primul rând. La Bistrița au ajuns aproape 20.000 de doze și mai trebuie să sosească 10.000. Anul acesta au sosit doze de vaccin antigripal inclusiv pentru nou născuți.
Fost candidat la Primăria Tiha Bârgăului, trimis în judecată. Acesta și-a incendiat casa și pensiunea și și-a înscenat un atac cu arma noiembrie 25, 2020 - În sfârșit, cu un pomelnic de acuzații, fostul candidat la Primăria Tiha Bârgăului, Dănuț Resvanță, a fost trimis în judecată. Printre multele acuzații care i se aduc se numără dare de mită, tentativă de omor, uz de armă. Acesta și-a incendiat o pensiune și o casă pentru a încasa asigurări cu mult umflate și și-a înscenat un atac cu arma.
VIDEO: Ce îi reproșează președintele Radu Moldovan prefectului Stelian Dolha. „O astfel de decizie poate duce la convulsii sociale” noiembrie 25, 2020 - „Nu a existat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care să se fi dezbătut intrarea Bistriței în carantină... Nu am votat nicicum, pentru că mi s-a părut incorect ca un asemenea subiect atât de important să nu fie dezbătut”, a recunsocut președintele Radu Moldovan în studioul Bistrițeanul Live. Ce îi reproșează prefectului Stelian Dolha:
PSD BN:  Oare ce fel de mâncare caldă preparată poți cumpăra cu 6 lei? noiembrie 25, 2020 - 6 lei pe zi! Aceasta este rația impusă de Orban persoanelor de peste 75 de ani, cărora le-a dat, în bătaie de joc, carduri pentru mese calde acum, în campanie electorală! Oare ce fel de mancare caldă preparată poți cumpăra cu 6 lei?
VIDEO – SCANDALOS: Cum explică o profesoară de la LIVIU elevilor relația dintre fata împăratului și fiul văduvei noiembrie 24, 2020 - Unii dintre elevii de la CNLR s-au ales cu o profesoară de română care este extrem de plastică în vorbire. Exemplul e chiar felul în care ea explică relația de iubire din basmul cult „Fata de împărat și fiul văduvei” de Petre Ispirescu. Cum explică profesoara intriga basmului:
Deputatul PNL Robert Sighiartău a eliminat birul pus de PSD pe munca românilor cu venituri mici noiembrie 24, 2020 - Prima măsură luată de guvernarea PNL a fost anularea suprataxelor PSD. Supraimpozitarea românilor care munceau două sau patru ore, dar plăteau taxe ca pentru opt ore, a fost eliminată printr-o inițiativă legislativă a deputatului PNL de Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău. Supraimpozitarea i-a afectat grav tocmai pe românii cu venituri mici.
Deputatul PMP Ionuț Simionca: Eu am renunțat la pensia specială acum un an, nu în campanie pentru voturi. Demisia parlamentarilor PSD și USR, praf în ochii electoratului. noiembrie 24, 2020 - Parlamentarul bistrițean, Ionuț Simionca, a criticat astăzi demisiile anunțate de parlamentari PSD și USR pentru a nu beneficia de pensii speciale, calificând gestul acestora drept „praf în ochii electoratului”.
CÂND ar putea reveni elevii la școală? Anunțul făcut de Ministerul Educației noiembrie 24, 2020 - Elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar. Totul depinde de evoluţia situaţiei epidemiologice din România.
PSD BN: Prin incompetență și impostură, Guvernarea PNL a adus țara în pragul dezastrului noiembrie 24, 2020 - Guvernarea PNL, prin incompetență și impostură, a adus țara în pragul dezastrului. Partidul Național Liberal e mai periculos decât coronavirusul. Pe 6 decembrie spunem STOP răspândirii molimei liberale.
Angajații de la Protecția Copilului își vor primi banii! La Bistrița, autoritățile județene stau pe poziție cu un plan B noiembrie 24, 2020 - Guvernul a avut ieri o ședință în care s-a discutat și a treia rectificare bugetară pe anul 2020. Astfel, s-ar fi alocat bani pentru plata salariilor angajaților DGASPC. La Bistrița, autoritățile județene stau în stand-by cu un plan B, în cazul în care banii de la Guvern ”se rătăcesc” pe drum.
UPU-SMURD primește un videolaringoscop ultramodern, care scade riscul de infectare cu Covid a medicilor noiembrie 24, 2020 - Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a achiziționat un videolaringoscop ultramodern pentru UPU-SMURD. Acesta va reduce la minim riscul de contaminare al personalului medical, care manipulează calea aeriană a pacienților cu Covid-19.
96 de persoane infectate cu COVID-19 și 3 decese, în ultimele 24 de ore noiembrie 24, 2020 - Avem 5.398 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 96 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 7.753 de cazuri noi de infecție.
Serialul escrocheriei cu „fotomodele” continuă: Două persoane luate în vizor de polițiști noiembrie 24, 2020 - O agenție de publicitate își are sediul de câteva luni pe Pietonal. Unii oameni au fost înșelați, alții au reușit să scape înainte să plătească 100 de lei. Alții au scos bani grei din buzunar. Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele a două femei din cadrul agenției. Și nu e primul dosar în cauză: