14.2 C
Bistrița
joi, mai 30, 2024

ALTE Vremuri: Sute de copii refugiați și îngrijiți la Bistrița, când Moldova a fost lovită de Marea Foamete

Se pare că bistrițenii au o tradiție atunci când vine vorba de solidaritate și sprijin acordat refugiaților. Peste 560 de copii din fosta Republică Sovietică Moldova au fost îngrijiți în anii 1946-47 în județ, când Marea Foamete a făcut ravagii peste Prut. 

Nu suntem solidari de ieri, de azi – ci din totdeauna. Câteva documente publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud ne reamintesc faptul că în județul Bistrița-Năsăud s-au refugiat, în anii 46-47 peste 500 de copii. 

Aici „au fost îngrijiți 563 de copiii din Moldova în timpul „Marii Foamete” din anul 1946-1947. Dintre acești copii 79 au ajuns în orașul Bistrița”, transmit Arhivele Naționale BN. 

În ajutorarea refugiaților moldoveni s-au implicat numeroși cetățeni.

Toate cultele și notabilitățile județului, școlile și instituțiile publice s-au mobilizat atunci exemplar. Ajutorul de primar Mihai Bilegan a expus, într-o ședință din 24 septembrie 1946, „situația mizeră în care se află populația din regiunile bântuite de secetă, în special Moldova….” 

Foametea din anii 1946–1947 din Moldova (pe atunci Republica Sovietică Moldovenească) a fost o perioadă de deprivare alimentară majoră. Toată populația aflată la est de Prut a avut de suferit atunci. S-a întâmplat în urma unui complex de cauze, între care distrugerile agriculturii provocate de război, dar și seceta cruntă a acelor ani.

La acestea s-au adăugat impactul măsurilor sovietice de supra-colectare a produselor alimentare. S-a distrus atunci modul tradițional de viață, s-a ascuns adevărul despre situația reală. În plus, a contat și lipsa de reacție a statului – explică cei de la Arhive.

Sursă Foto @ Bistrița de altădată (Bistrița anilor 40) & Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud – Documente din fondul „Primăria orașului Bistrița” 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?