1.3 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

ALTE Vremuri… În care doi tineri din Bistrița socialistă trimiteau zeci de scrisori semnate cu Lenin și Hrușciov

Cum au încercat Vladimir Ilici Lenin și Hrușciov să trimită din România socialisă o scrisoare comună postului de radio Europa Liberă…” Așa începe relatarea celor de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) – referitoare la doi tineri din Bistrița…

Este, de fapt, povestea unor tineri bistrițeni, Emil şi Carol, care la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 au încercat să fenteze cenzura comunistă, scriind mai multe scrisori semnate Lenin și Hrușciov.

Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității a reluat zilele trecute povestea celor doi bistrițeni, reamintindu-ne de încercarea lor de acomunica cu un cunoscut realizator al postului de radio Europa Liberă, Cornel Chiriac.

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Tulburătoarea poveste a unui bistrițean nemulțumit… „Pentru a-i ajuta pe tinerii din acest oraș înapoiat…”

Iniţial Emil Hidoș și prietenul său, Carol, au înființat „Organizaţia Tinerilor Liberi”.

Au reușit inclusiv performanța de a scoate o reviste intitulată „Wald Old Popp”. În realitate erau câteva foi scrise de mână, în mai multe exemplare. Foile erau distribuite celor interesaţi de muzica şi topurile muzicale ale acelor ani. 

Isprava lor – mai notează cei de la CNSAS – scoate în evidenţă nevoile fireşti vârstei, dar şi încorsetarea pe care o resimţeau tinerii acelor vremuri. Fapta nu a rămas nepedepsită. Tinerii s-au trezit cu percheziții domiciliare, au fost cercetați penal și condamnați la 6 ani, respectiv doi ani și șase luni de închisoare.

Povestea lui Emil Hidoș și a prietenului său a fost doar o secvență din teroarea pe care regimul comunist a exercitat-o asupra românilor, indiferent de vârstă… Despre drama prin care a trecut Emil Hidoș, Bistrițeanul.ro a scris în 2013: 

Crăciun în puşcărie. Colinde interzise

SECURITATEA în Bistriţa ştia tot! Inclusiv cât de zgomotoşi sunt bistriţenii când fac dragoste

CNSAS publică pe pagina sa de Facebook inclusiv un fragment din cea de-a paisprezecea scrisoare trimisă de bistrițeni celor de la Europa Liberă. Tot aici se regăsesc și câteva pagini din revista tinerilor: 

241
241
241
241
241
241
241
241
241
241

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...