12.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

BISTRIȚA-NĂSĂUD – LOCURI DE POVESTE: Crovul de la Larion

Crovul de la Larion este o rezervație naturală de tip botanic, situată în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Lunca Ilvei. Aici se găsește o specie de plantă insectofagă, cunoscută sub denumirea de roua cerului.

Aria naturală se află în extremitatea central-estică a județului Bistrița-Năsăud (la limita teritorială cu judeţul Suceava), în partea estică a satului Lunca Ilvei. Este străbătută de drumul județean (DJ172D) care leagă localitatea Ilva Mare de satul Românești din judeţul Suceava.

Aceasta a fost declarată arie protejată în anul 2000, se întinde pe o suprafață de 250 de hectare și este suprapusă sitului Natura 2000 – Larion.

Crovul de la Larion reprezintă o turbărie, pe a cărei arie este întâlnită o vegetație alcătuită din specii arboricole (brad, molid, pin de pădure, plop tremurător, mesteacăn pufos sau arin alb), dar și plante ierboase adaptate la soluri sărace în nutrienți.

Aceasta adăposteşte o specie de plantă insectofagă, cunoscută sub denumirea de roua cerului (Drosera rotundifolia), dar și alte rarități floristice – bumbăcăriță, ruginare, buzișor, iarba cășunăturii sau o orhidee din specia Epipogium aphyllum.

Fauna este prezentă cu specii de mamifere, unele ocrotite prin lege – urs, lup, mistreț, cerb, căprioară, vulpe, jder de copac, jder de piatră, hermelină, dar și păsări (cocoș de munte, corb, mierlă, mierlă de apă, ciocănitoare, cuc, sturz, fazan, sticlete, cinteză).

La Lunca Ilvei se mai poate vizita și Monumentul Eroilor C.F.R.-işti din anul 1939 sau Izvorul de apă Bolovanul.

Sursă wikipedia.org, enciclopediaromaniei.ro, sursă foto wikipedia.org

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. ……….. ce drum traversează crovul și când l-ați utilizat ultima sută de ani? hai meseriașilor cunosscători al fenomenului, comentați👍👍

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?