8.5 C
Bistrița
joi, februarie 22, 2024

FOTO: O firmă din Bistrița-Năsăud a restaurat Castelul Banffy din Bonțida

O firmă din Bistrița-Năsăud a reușit să restaureze castelul Banffy din Răscruci (comuna Bonțida), redând strălucirea monumentului istoric. Lucrările au demarat în 2021, fiind finanțate din fonduri europene. 

Consiliul Județean Cluj a inițiat modernizarea castelului Banffy din Bonțida, acum cinci ani. Proiectul a primit o finanțare din fonduri europene de peste 42 de milioane lei.

Lucrările au demarat în 2021. Tot atunci a fost deschis și șantierul, contractul fiind încheiat cu Tomoroga Construct, cu sediul în Tureac, în calitate de lider al unei asocieri de firme.

În luna august 2023, costul lucrărilor a crescut cu peste 15 milioane de lei față de calculele inițiale. Și asta deoarece s-au impus lucrări suplimentare. S-au descoperit două tuneluri în subsolul castelului, iar două corpuri au necesitat consolidare. Picturile murale descoperite după eliminarea stratului de tencuială au necesitat de asemenea restaurare. A fost consolidat și zidul de sprijin dintre castel și lac.

Castelul Banffy a fost construit în stil neoclasic eclectic, la începutul secolului al XIX-lea. Era reședința de vară a nobililor din familia Banffy, fiind situat în satul Răscruci, comuna Bonțida.

În două dintre sălile castelului se mai păstrează și astăzi finisajele interioare de lemn masiv. Conform proiectului, acestea au fost readuse la strălucirea inițială.

În jurul castelului se află unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Banffy.

Piesa de rezistență rămâne salonul de primire sau sufrageria castelului. Aici s-au păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte. În secolul XX vitrina a ajuns să fie admirată la o expoziție în Paris.

Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat.

Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane. Pe ele au fost imprimate blazonul și genealogia familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția „Salus intratibus pax exeuntibus” (Sănătate celor care intră, pace celor care pleacă).

Obiectivul lucrărilor a fost transformarea castelului Banffy din Răscruci într-un spațiu cultural și turistic. Odată redat circuitului turistic, castelul va putea fi folosit inclusiv pentru organizarea de evenimente. Acesta are o capacitate de până la 150 de persoane în interior.

Lucrările executate de Tomoroga Construct urmează să fie recepționate în curând. 

Detalii despre restaurarea monumentului istoric – AICI.

Sursă & Foto @ Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: