ANALIZĂ LOCALE 2020: Municipiul Bistrița între Cristian Niculae, Ioan Turc sau Ionuț Simionca. Stânga unită – dreapta tot mai despărțită

ANALIZĂ LOCALE 2020: Municipiul Bistrița între Cristian Niculae, Ioan Turc sau Ionuț Simionca. Stânga unită – dreapta tot mai despărțită

Alegerile locale din 2020 ar trebui să reprezinte schimbarea de paradigmă, asta și din prisma faptului că, pe fotoliul de primar va veni un personaj nou și, care, teoretic ar trebui să aibă un program cu totul diferit de ceea ce s-a întâmplat în ultimii 12 ani.

De asemenea, viitorul primar va avea de recuperat mai multe proiecte „pierdute”  de actuala administrație, printre care amintim: stadionul „Jean Pădureanu”, modernizarea malurilor râului Bistrița sau a pădurii Codrișor.

2016 – 2020

La patru ani distanță de la alegerile locale din iunie 2016, fotografia momentului martie 2020 este următoarea. Cert, în 2016, situația era cât se poate de diferită față de cea de acum, cel puțin la nivelul primăriei, unde, Ovidiu Crețu venea pe un val pro PSD care l-a ajutat enorm să rămână primar, pentru că, într-o altă perspectivă politică, semnele de întrebare asupra acestui ultim mandat erau destul de mari.

Așadar, iată cum arată dispunerea politică a candidaturilor:

PSD: 2016 – Ovidiu Crețu/ 2020 – Cristian Niculae

PNL: 2016 –  Adrian Titieni via Stelian Dolha/ 2020 – Ioan Turc

PMP: 2016 – Ionuț Simionca/ 2020: Ionuț Simionca

USR: nu exista în 2016/ 2020: Călin Stan

Pro România: nu exista în 2016/ 2020: Bianca Pintea (?) n.red. – posibil să se retragă pentru susținerea lui Cristian Niculae

Plus: nu exista în 2016/ 2020: Lorant Sas

PER: 2016- Mircea Archiudean/ 2020 – ?

Verzii: 2016 – nu existau/ 2020: Dan Ciobănică

Cine a mai candidat în 2016 și cine ar mai putea candida în 2020?

În iunie 2016, în cursa pentru fotoliul de primar au mai intrat Alin Seserman, candidat independent susţinut de M10, Liviu Rusu, din partea UNPR.

Antal Attila, candidatul UDMR, Petru Sighiartău, PNŢCD și Ioan Georgiu, susținut de PSRo, fostul partid al lui Mircea Geoană.

Pentru iunie 2020, în cursă ar mai putea intra, din ceea ce se știe până la această oră, Doris Rai, probabil o asumare a unei candidaturi independente, dar și Alin Seserman, fără însă să putem spune din partea cărei formațiuni politice.

Cum se vor împărți voturile?

La alegerile locale din 2016, în jur de 8.000 de voturi l-au despărțit  pe Ovidiu Creţu (PSD) de următorul contracandidat al său, liberalul Stelian Dolha. Dacă Ovidiu Creţu a fost votat de aproape 13.000 de bistriţeni, doar 4.800 au pus ştampila pe Stelian Dolha. Pe locul al treilea a ieşit candidatul ALDE Vasile Moldovan.  PSD a obţinut majoritatea şi în Consiliul Local, având 11 mandate de consilieri. PNL va avea doar cinci consilieri, PER doi, ALDE doi şi UDMR unul.

La alegerile locale din 2020, situația, așa cum am mai spus-o este total diferită, atât din punctul de vedere al actorilor politici, al sondajelor, dar și a susținerii de care se bucură aceștia din partea electorilor bistrițeni:

Cristian Niculae – Alianța pentru județul Bistrița-Năsăud: PSD, ALDE, Pro România

Actualul viceprimar al Bistriței se va baza pe voturile provenite din rândurile votanților cu vârste cuprinse între 50-70 de ani, doar că mesajele sale mai caută și alte grupuri țintă. De asemenea, aici mai intră și electorii de dreapta mai aproape de liberalismul promovat de ALDE dar și de stângiștii apropiați de Victor Ponta și care doresc reforma actualului PSD. Pentru Niculae, lucrul cel mai greu este să îi convingă pe nehotărâți să îl voteze, mai ales că, am înțeles din unele cercetări sociologice că, procentul acestora nu e deloc de neglijat.

Ioan Turc – PNL, posibilă Alianță cu USR. Validat de Biroul Politic Național al PNL, Ioan Turc pare să fie susținut de toată „suflarea” liberală, creștin-democrată, mare parte din electorii cu vârstele cuprinse între 35-50 de ani, cât și de grupările civice anti-PSD, deja cunoscute în Bistrița. Sigur că, evoluția și procentele lui Ioan Turc depind de mutările și permutările din interiorul partidului, de sprijinul real pe care îl va primi, dar și de existența unei alianțe de dreapta.

Ionuț  Simionca – PMP: Extrem de vizibil, are bile albe în calitate de deputat și notorietate care i-a crescut din 2016. Știe să își facă imagine publică, ultimul eveniment politic fiind organizat sâmbătă, Simionca lansându-și în stil american candidatura, iar asta în compania a peste 500 de pemepiști pe muzică rock, lumini și în prezența liderului PMP, Eugen Tomac. Marea problemă a lui Ionuț Simionca este însă forța partidului și procentele acestuia la nivel național și local, alegerile în două tururi de scrutin, putând fi trambulina perfectă spre fotoliul din Piața Centrală nr. 6. Dar cum vom avea doar un singur tur de scrutin, Simionca va trebui să muncească dublu, dar el știe să facă foarte bine acest lucru.

Alianța USR-Plus: Călin Stan și Lorant Sas. Candidaturile sunt anunțate din partea USR, dar și din partea Plus, cel mai vizibil fiind până la această oră, Călin Stan, președintele USR Bistrița. Cum, până la această oră, nu există un candidat definitiv al Alianței, sfatul nostru este ca acesta să fie anunțat cât se poate de repede.

Despre candidatul verzilor, Dan Ciobănică se poate spune doar că, este ultimul intrat în plutonul candidaților, voturile pe care le caută olteanul naturalizat la Bistrița sunt cele ale „ecologiștilor”, pescarilor, voturile de la diferite grupuri care participau la mitingurile anti-PSD. Creșterea numărului de voturi depinde de cum se vor mișca verzii prin oraș și cum vor fi diseminate mesajele în rândurile electorilor bistrițeni.

Despre candidații Doris Rai sau Alin Seserman, vom scrie atunci când vor anunța oficial intrarea lor în cursa pentru Primăria Bistrița. Tot atunci, vom vorbi și despre candidatul UDMR.

Următoarea analiză va face o fotografie a momentului martie 2020 pentru cele 3 primării de orașe: Beclean, Năsăud și Sîngeorz Băi.

P.S: Despre Doris Rai putem spune că, la această oră, își savurează imaginea bună obținută la propria lansare de carte, sigur, o mișcare importantă în economia unui viitor clasament.

 

Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! septembrie 19, 2020 - Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! Peste tot pe unde am lucrat, am încercat să las în urma mea lucruri bune, trainice, făcute cum trebuie. Mi-am început cariera profesională în silvicultură. Câțiva ani, am avut cel mai frumos birou din lume: pădurea!
Silviu Rus (PER BN): „Cred că, la 30 de ani de la Revoluție, nu votăm afișe photoshopate sau clipuri mieroase” septembrie 19, 2020 - Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud):  „Se apropie sfârșitul campaniei electorale. O campanie fadă, goală și neinteresantă. Marii lideri se ascund în spatele aparatelor de partid, după cum era de așteptat și fac un joc politic pe bani mulți. Stați liniștiți o să-i recupereze”, a remarcat Silviu Rus, candidatul Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud.
Slătinița – cartierul uitat de administrația bistrițeană septembrie 19, 2020 - Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, s-a întâlnit cu locuitorii din Slătinița. Aceasta a rămas dezamăgită de faptul că localitatea nu s-a dezvoltat. Doris Rai a vizitat locul unde în urmă cu mai bine de 100 de ani se aflau bazinele cu apă sărată pentru care Slătinița era recunoscută. Candidata independentă propune reconstrucția acestor bazine, dar și crearea unei grădini terapeutice.
VIDEO: Peste 30 de milioane de euro, investite în Rodna, în ultimii ani septembrie 19, 2020 - 8 șantiere sunt în plină desfășurare la Rodna, toate derulate pe fonduri europene. Alte 40 de milioane de euro se regăsesc în proiecte depuse care urmează să fie semnate și implementate – a precizat Valentin Grapini, la Bistrițeanul Live.
Moarte…stupidă, într-un bloc din Bistrița septembrie 19, 2020 - Un echipaj al Ambulanței și unul al poliției au fost solicitate azi, pe o stradă din Bistrița Într-o scară de bloc, un bistrițean a căzut pe scări și nu s-a mai putut face nimic pentru el.
Bistrița-Năsăud: 7 cazuri pozitive, printre care un profesor, 15 bistrițeni externați și un deces septembrie 19, 2020 - Avem 1.381 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 7 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 15 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.333 cazuri noi de infecție.
Ți-e expirat buletinul?? AFLĂ în ce condiții poți vota cu el! septembrie 19, 2020 - Alegerile locale sunt la o săptămână depărtare. La Serviciul de Evidență a populației, programul de lucru se prelungește. Totuși, dacă aveți buletinele expirate, puteți vota. AFLĂ în ce condiții:
Peste 100 de elevi trimiși acasă, după cele două cazuri pozitive de COVID 19 de la CNAM și CNLR septembrie 19, 2020 - DSP BN a anunțat ieri că un elev de la Colegiul Național "Liviu Rebreanu" și un profesor de la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" au fost depistați pozitiv cu noul tip de coronavirus. În urma anchetei epidemiologice, s-a decis ca peste 100 de elevi să-și suspende activitatea.
Ionuț Simionca: 30 de ani, PNL și PSD au condus împreună Primăria Bistrița. Cine îi mai crede? septembrie 18, 2020 - Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, a lansat un apel la solidaritate împotriva partidelor tradiționale, PNL și PSD.
AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nu de donatori de plasmă, trombocite sau sânge este vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni. 
Bătrânica lovită de șoferița vitezomană a decedat! septembrie 17, 2020 - O mamă și fetița ei de nouă luni au ieșit azi la plimbare, prin  Șieuț. Li s-a alăturat și o vecină. Cele trei au fost lovite însă de o șoferiță vitezomană care a pierdut controlul mașinii într-o curbă periculoasă.
VIDEO. Mircea Romocea, despre primii pași realizați pentru centura ocolitoare a Năsăudului septembrie 17, 2020 - Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a anunțat în studioul Bistrițeanul Live, că s-au făcut deja primii pași pentru centura ocolitoare a Năsăudului. „Este o lucrare de mare anvergură, aproximată la 9,5 milioane de euro.”
Ionuț Simionca: Primăria va cumpăra și reabilita Stadionul „Jean Pădureanu” septembrie 17, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca, susține că Bistrița poate să redevină un punct de referință în sportul românesc dacă administrația publică dă dovadă de viziune și pune în practică proiecte de largă susținere populară în domeniu, cu mare impact în viitor.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud) – Un MESAJ pentru Ioan Turc și Lorand Toth: „Dați șansa și celorlalte partide să ia parte la procesul electoral” septembrie 17, 2020 - Silviu Rus, președintele PER Bistrița-Năsăud, adresează un mesaj public celor doi președinți Ioan Turc și Lorand Toth, făcând apel la solidaritate și colaborare. „Este o problemă de neconstituționalitate și de încălcare a prevederilor de la Veneția!
Via Transilvanica, traseul de drumeții pus pe picioare de Tășuleasa Social, a ajuns la 800 de kilometri! septembrie 17, 2020 - Un vis se transformă, cu pași mici, în realitate! Via Transilvanica a ajunge la 800 de kilometri. Tășuleasa Social, asociația care se află în spatele proiectului marchează cei 800 de kilometri în Sibiu, care, în premieră pentru România, a fost ales Capitala Europeană a Drumeției în 2021.
Bistrița-Năsăud: 15 cazuri pozitive, printre care un preot și un asistent medical, 18 bistrițeni externați și un deces septembrie 17, 2020 - Avem 1.356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 15 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 18 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.679 cazuri noi de infecție.
Bebeluș de nouă luni, mămica și o bunică, băgați în spital de o șoferiță vitezomană septembrie 17, 2020 - O șoferiță din Mărișelu a reușit să bage în spital un bebeluș, pe mămica acestuia și o bunică. Totul s-a întâmplat într-o curbă în care a intrat cu prea mare viteză, reușind și să se răstoarne, după ce a agățat pe cele două femei și căruciorul cu bebele.
N-a rămas cu geaca, dar a primit o lună cazare gratis …după gratii septembrie 17, 2020 - Tânărul care a lovit o vânzătoare și patronul unui magazin, pentru o geacă, a ajuns în arestul IPJ BN. Ieri, instanța din Năsăud a decis că adolescentul merită o pedeapsă mai dură pentru ce a făcut, așa că l-a trimis 30 de zile după gratii.
PNL BN: Traian Ogâgău nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal septembrie 17, 2020 - Ca urmare a înregistrării apărute în spaţiul public, cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, PNL Bistriţa-Năsăud precizează că acesta nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal.
Robert Sighiartău : Cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud septembrie 17, 2020 - Robert Sighiartău a transmis că cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că ministerul va deschide 26 de sedii secundare ale Serviciului de Înmatriculări Auto.