Asistenții medicilor de familie răbufnesc și la Bistrița: Măcar 200 de lei ne-ar putea da în plus!

Asistenții medicilor de familie răbufnesc și la Bistrița: Măcar 200 de lei ne-ar putea da în plus!

Este mare tam tam în întreaga țară, după ce medicilor de familie le-au fost mărite salariile. Asistenții acestora se plâng că la ei nu se gândește nimeni, deși fac aproape toată munca. „Măcar 200 de lei în plus ne-ar putea da. Avem salarii mai mici ca femeile de serviciu”, se plâng aceștia.

Asistenții medicilor de familie au ajuns la capătul puterilor și au răbufnit și la Bistrița! Deși sunt la fel de pregătiți și de competenți ca asistenții din sistemul de sănătate de stat, sunt plătiți cu mult mai puțin.

Cireașa de pe tort a fost la 1 iulie, când medicilor de familie li s-au mărit salariile, iar la ei nu se gândește nimeni. Medicii au beneficiat de anumite creşteri, fiind majorată valoarea punctului „per capita“ de la 5,99 lei la 7,72 lei, iar valoarea „per serviciu“ de la 2,80 lei la 3,74 lei.

„Un exemplu fictiv ar fi că, dacă înainte de 1 iulie un medic de familie câștiga 13.000 de lei, acum, după aceste majorări, câștigă 20.000 de lei. Bineînțeles, e în funcție de câți pacienți au și câte servicii oferă. Dar oricum, creșterile sunt însemnate. Și la noi nu se gândesc deloc. Deși noi le facem toată munca!”, au spus supărați mai mulți asistenți ai medicilor de familie din Bistrița.

Fiind sistem privat, adică medicii de familie plătindu-și asistenții din buzunarul propriu, nu îi poate obliga nimeni să le mărească salariile.

Medicii ne plătesc nouă din salariul lor. Dar acum hai să fim serioși, că din cât iau în plus acum, de la 1 iulie, ne-ar putea da și nouă măcar 200 de lei în plus. Nu avem cui ne plânge, pentru că legea nu-i obligă. Ei ne plătesc din salariul lor. Dar foarte puțini asistenți au peste 2.000 de lei venitul lunar. Mulți dintre noi avem minimul pe economie și luăm mai puțin ca o femeie de serviciu”, au mai spus revoltați asistenții.

O bistrițeancă ce lucrează ca și asistent în cadrul unui cabinet de medicină de familie a explicat că ea câștigă 1.600 de lei lunar, iar o pacientă a medicului, care se ocupă de rondourile de flori din oraș, primește 2.500 de lei lunar.

Mai mult, din banii puțini care îi primesc își plătesc cursurile, autorizațiile de liberă practică etc.

Nu ai cui să te plângi. Că toți ne spun același lucru. E la latitudinea medicului de familie dacă ne dă ceva în plus sau nu. Dar nu ni se pare normal să fim tratați așa! Trebuie să se schimbe ceva”, au concluzionat asistenții.

„La noi nu a venit nimeni să facă astfel de sesizări. Oricum, asistenții medicilor de familie au propriile lor asociații, și poate că acolo și-au spus of-urile. Dar la noi nu a venit nimeni”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, șeful DSP BN, Anca Andrițoiu.

 

 

 

 

FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest:
VIOLENȚA în FAMILIE: Și bărbații sunt loviți, câteodată! octombrie 16, 2019 - Polițiștii au întocmit ieri dosar penal pe numele unei femei. Aceasta și-ar fi lovit bărbatul, care a sunat la 112. Totul s-a întâmplat în Maieru.
Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor! octombrie 16, 2019 - Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!
DEZASTRU la spitalele de psihiatrie din țară! Cum stă treaba la Bistrița și Beclean: octombrie 16, 2019 - Spitalele de psihiatrie din țară au fost luate la puricat de direcțiile de sănătate publică, la ordinul fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea. Unele spitale din țară au grad de ocupare și de 170%. Cum stă treaba la Bistrița.
FOTO/VIDEO. Neobişnuit şi răscolitor concert: Eduard Kunz şi Yuri Medianik au umplut până la refuz Sinagoga octombrie 16, 2019 - Neobişnuit şi răscolitor concert, ieri seară, la Singogă: pianistul Eduard Kunz s-a prezentat din nou impecabil în faţa melomanilor din Bistriţa. De data aceasta într-o neobişnuită formulă, alături de violonistul şi acordeonistul Yuri Medianik
A luat bani să facă să dispară amenzi de circulație! Polițist bistrițean reținut, după ce a fost prins în flagrant octombrie 16, 2019 - Un polițist bistrițean a fost reținut, după ce ieri a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție, în timp ce lua 200 de lei pentru a face să dispară abateri la regimul rutier.
INCREDIBIL: Cum se spală pe mâini Suciu, Pană și Deneș când e vorba de efectele Legii recursului compensatoriu. Simionca se dă lovit octombrie 16, 2019 - O constănțeancă a trimis o scrisoare dureroasă parlamentarilor ce au votat legea recursului compensatoriu. Aceasta le spunea că părinții ei au fost omorâți de un recidivist. Parlamentarii bistrițeni nu știu nimic despre scrisoare. Iar justificarea votului dat pentru această lege e de-a dreptul…incredibilă.
De ce a ajuns cel mai mare producător de materiale de construcții din țară să „evite” lucrările pe fonduri europene octombrie 16, 2019 - Grupul Teraplast este cel mai mare producător de materiale de construcții din țară. Cu toate acestea, bistrițenii au ales să își reducă dependența de proiectele pe fonduri europene. Cum explică directorul companiei această alegere:
Guvernul demis a împărțit din pix 30 de milioane de lei în județ. Cum au fost distribuiți banii: octombrie 16, 2019 - 30 de milioane  din 1,4 miliarde de lei. Atât primește județul Bistrița-Năsăud pentru asigurarea  tuturor  cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Din 58 de comune doar 34 au primit bani, lozul câștigător fiind tras de municipiul Bistrița: 10 milioane de lei.
FOTO: Tragedie evitată la Măgheruș datorită mobilizării localnicilor octombrie 16, 2019 - Un coș de fum necurățat a produs un incendiu, aseară, în Șieu Măgheruș. Mobilizarea localnicilor a dus la evitarea unei tragedii. 
VIDEO INEDIT! Proful care și-a amenajat o clasă pentru meditații în propria casă, subiect de documentar octombrie 15, 2019 - Dorin Ioniță, profesorul de matematică ce a ieșit din sistem în urmă cu 10 ani și și-a amenajat în propria casă o clasă pentru meditații, a ajuns subiect de documentar. Filmul este realizat tot de un bistrițean, Alex Brendea, și urmează să fie prezentat la un festival de film. Are 54 de ani și a...
Au străbătut mii de kilometri ca să pună umărul la un proiect din județul nostru! GRATUIT! octombrie 15, 2019 - Un proiect de suflet al românilor, și al bistrițenilor deopotrivă, a atras și străini. Au venit tocmai din Regatul Unit pentru a pune umărul la ridicarea depoului și vopsirea mocăniței.
Au băut până s-au ales cu dosare penale! octombrie 15, 2019 - Cu alcoolul nu se face casă bună! Și nici nu iei decizii înțelepte! Ieri, polițiștii au întocmit dosare penale pe numele a doi bărbați. Infracțiunile făcute de aceștia au la bază consumul de alcool.
Economiile copiilor puse la dispoziția Guvernului? Nu și în Bistrița-Năsăud: octombrie 15, 2019 - Conturile Junior, programul prin care Guvernul sprijină românii să economisească pentru copiii lor până la vârsta majoratului, nu prea au succes în Bistrița-Năsăud. Județul nostru se numără printre cele cu numărul cel mai mic de aplicanți.