24.3 C
Bistrița
luni, iulie 15, 2024

Bani pentru partide, din bugetul pe 2019! VEZI ce spun parlamentarii bistrițeni:

Din bugetul pe 2019 s-a decis ca aproape 100 de milioane de euro să meargă către partidele politice. Din cauza pressingului făcut de opoziție, ieri, s-a tăiat puțin din această sumă. VEZI ce spun parlamentarii bistrițeni despre acești bani:

Zilele trecute, la întocmirea bugetului pe 2019, s-a discutat alocarea a aproximativ 100 de milioane de euro, partidelor. Valoarea subvențiilor ar fi fost duble față de anul trecut. Deși opoziția a cerut redirecționarea acestor bani spre Sănătate și Învățământ, nu s-a renunțat la bani. Totuși, ieri, valoarea subvențiilor s-a micșorat, printr-un amendament depus de partidele de la conducere.

Ce sunt aceste subvenții și cum se împart?

Subvențiile oferite partidelor sunt bani dați pentru funcționarea acestora. Din suma totală, se împarte fiecărui partid în parte, în funcție de mărimea acestuia.

Banii ar ajunge la sediile centrale ale partidelor și s-ar folosi pentru campanii electorale, comunicare, plata celor care se ocupă de logistică etc.

Bistrițeanul.ro a contactat parlamentarii bistrițeni pentru a vedea care este poziția lor vis-a-vis de aceste subvenții și propunerea de a fi redirecționate către alte domenii.

OPOZIȚIA – PNL, USR și PMP

În Parlament, Bistrița Năsăud are trei reprezentanți în partidele aflate în opoziție. E vorba de Robert Sighiartău – PNL, Cristina Iurișniți – USR și Ionuț Simionca – PMP.

Poziția mea și a partidului este de tăiere a acestor subvenții date partidelor politice. Am susținut reducerea lor la valoarea de anul trecut. Că acum sunt duble. Iar diferența am spus să fie direcționată spre alocațiile copiilor, învățământ, sănătate. Chiar dacă ieri a trecut un amendament de micșorare a subvențiilor oferite, suma este mai mare decât cea care s-a oferit anul trecut”, a declarat Robert Sighiartău.

Bineînțeles că nu suntem de acord ca acești bani să meargă la partide. Mai ales cu valoarea dată de Dragnea. Banii ar trebui direcționați către proiectele ce privesc copiii cu dizabilități, în sistemul educațional etc. Suma acordată partidelor este strigător la cer de mare! Pe de-o parte, avem nevoie, mai ales noi, ca partid mic, de acești bani. Dar noi suntem politicieni care ar trebui să reprezentăm cetățenii și interesele lor. Ori acești bani dați partidelor sunt ca o palmă dată cetățenilor. Celelalte partide din UE nu au așa ceva”, a explicat Cristina Iurișniți.

„Nu mi se pare normal să se dea acești bani partidelor. Mai ales că jumătate merg la PSD. Noi am susținut și vom susține în continuare această propunere ca banii să fie dați în altă parte. La fel ca și cu pensiile speciale, vrem banii să meargă în educație”, a declarat Ionuț Simionca.

CONDUCEREA – PSD și ALDE

Județul nostru are patru reprezentanți din PSD și ALDE, în Parlament. Este vorba de Ioan Deneș, Doina Pană și Daniel Suciu – PSD și Ioan Simionca – ALDE.

Nu vreau să comentez acest subiect. Dacă doriți să mă întrebați ceva legat de funcția mea de ministru al Apelor și Pădurilor, vă răspund. Dar pe acest subiect nu comentez”, a fost răspunsul lui Ioan Deneș.

„În toată Uniunea Europeană, cu excepția Maltei, activitatea partidelor politice este susținută de la bugetul de stat, pentru a se elimina dependența față de finanțarea privată și pentru a fi redus riscul de corupție din activitatea politică. Conform legii din România, partidele parlamentare sunt finanțate de la bugetul de stat în limita a maximum 0,04% din PIB. În Suedia de exemplu, este 0,09% din PIB. La ora actuală în România, acest lucru înseamnă aproximativ 86 milioane €, pe întreg anul, pentru toate partidele, bani repartizați, conform legii, în funcție de ponderea mandatelor rezultate în urma alegerilor. Comisiile reunite de Buget – Finanțe au votat diminuarea sumei. Personal, salut acest amendament și o să votez în consecință la votul final de Plen”, a explicat Doina Pană.

„Acești bani se dau prin lege. E o subvenție, o anexă a bugetului. Nu poți să anulezi subvenția. Așa se întâmplă și în alte state din UE. Subvenția reprezeintă un procentaj din PIB, e folosită pentru funcționarea partidului și pentru campaniile electorale, ca să nu se mai ia sponsorizări de la firme private. Așa e și în alte țări. Deci nu putem anula subvenția. Însă am depus un amendament de reducere a valorii acesteia. Putem cere reducerea valorii. Asta putem face”, a explicat Daniel Suciu.

„Nu vreau să mă pronunț pe o chestiune care nu e trecută încă de Parlament. Încă se află în discuții, la comisii. Părerea mea e că nu se vor da atâția bani cât cer ei. Sigur nu va fi maxim. Deci nu vreau să vin cu păreri populiste într-o chestiune care încă se află în comisii”, a declarat Ioan Simionca.

Amendamentul a trecut! Cât s-a redus din subvenții și unde se redirecționează banii:

Ieri, cei de la putere au depus un amendament de reducere a valorii subvențiilor oferite partidelor politice. Cu toate că amendamentul a trecut, valoarea rămasă e mai mare ca anul trecut. Din cele peste 400 de milioane de lei, suma stabilită inițial, s-au tăiat 140 de milioane de lei.

„S-au tăiat 140 de milioane de lei de la partide și s-a suplimentat la Ministerul Educației pentru capitolul Infrastructură – masa caldă în școli”, a explicat Daniel Suciu.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...