17 C
Bistrița
duminică, aprilie 14, 2024

Berzele au revenit în Bistrița-Năsăud…! Cum le putem salva de foame și ger:

Potrivit comunicatului transmis de Societatea Ornitologică Română, valul de frig a adus sute de apeluri și sesizări de berze albe aflate în pericol. Specialiştii susţin că adevăratul pericol pentru berze este ploaia cu gheaţă, care se pune pe aripi și care le împiedică să zboare, fenomen care a fost semnalat și în județul nostru.

Berzele pot rezista în frig o săptămână, însă dacă nu fug, atunci când se apropie un om, e semn că au nevoie de ajutor.

Societatea Ornitologică Română ne recomandă următoarele:

1. Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.

2. Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei.

3. Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsați pasărea singură, să se calmeze.

4. Oferiți apă păsării, continuați hrănirea.

5. Din momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, ci doar dimineața sau la prânz.

6. Dacă pasărea este lovită, are aripa ruptă sau sângerează, luați legătura cu un medic veterinar.

Pentru ca păsările să nu sufere de îngheț, cel mai bine este să prevenim acest lucru. Oferiți-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar și pervazul ferestrei. Hrăniți păsările cu nuci, semințe crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu PÂINE! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă și nutrienți, pe lângă energie, să reziste frigului.

Dacă ați găsit o pasăre înghețată, atunci urmați aceste instrucțiuni:

  • Puneți pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.
  • Aflați ce specie este – întrebați un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook
  • În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).
  • Puneți-i apă alături.
  • Când pasărea se revigorează, TREBUIE eliberată dimineața sau în jurul prânzului.
  • Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) – apelați la un medic veterinar.

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.

8 ani cu MAC GSM la Bistrița! Clienții săptămânii primesc o cafea la Copacul de Cafea

MAC GSM, unul dintre cele mai căutate magazine de accesorii pentru telefoane din Bistrița, împlinește astăzi...