„Cer deschis” se intitulează expoziția inaugurată în această seară la Galeria Arcade 24, pentru a celebra cei 35 de ani de activitate ai Asociației ARFA (Asociația pentru Resurse Francofone active).
„Asociația a luat ființă în 1990 la Bistrița, grație implicării doamnei Mariana Buta, președinta de atunci a Asociației ARFA. Astăzi avem bucuria de a celebra 35 de ani de activitate, alături de 12 invitați din Franța.
Ne-am dori tare mult să reușim să menținem și în viitor cele 3-4 activități importante pe care ARFA le desfășoară în fiecare an. În funcție de oportunitățile care vor apărea, vom iniția și altele noi.
Ne dorim tare mult să reluăm tabăra de franceză care s-a desfășurat la început la Telciu, apoi la Bistrița, înainte de pandemie. Este unul dintre desideratele noastre importante.
Avem un nucleu foarte puternic de profesori de franceză, la Bistrița. Ei sunt cei care îi implică mult pe elevi și îi determină să dea inclusiv examenul DELF – cel care atestă competențele la franceză și este recunoscut la nivel european”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro prof. Monica Buboly, actualul președinte ARFA.
Expoziția a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea profesoarei Monica Buboly. S-au evocat anii de început ai asociației, primele activități culturale, dar și legăturile strânse cu Asociaţia de Prietenie Româno-Franceză Franche-Sylvanie (Besançon).
Monica Buboly a amintit totodată de primele expoziții din anii 90 ale artiștilor bistrițeni în Besancon.
Despre expoziția pusă la punct de artiștii Mariana Moldovan și Michel Vinay a vorbit pictorul Marcel Lupșe care a și subliniat că Mariana Moldovan ne dezvăluie lumea mirifică a Deltei Dunării. În contrabalans, Michel Vinay propune un univers suprarealist – un joc care îi implică și pe spectatori deopotrivă.
Curatorul expoziției, criticul Oliv Mircea, a remarcat că deși avem la dispozișie două universuri picturale aparent disparate, ele se completează, pline de forță.
Michel Vinay – unul dintre membrii de nădejde ai ARFA – se află la zecea sa expoziție de când s-a stabilit, în anii 2000, la Bistrița.
În ciuda modestiei sale, s-a integrat perfect în comunitatea artiștilor din oraș. Au rămas de pomină cele câteva mese festive organizate pentru prieteni, în casa săsească pe care a restaurat-o la Unirea.
Aniversarea celor 35 de ani de activitate continuă la Bistrița cu un concert susținut de Noua Orchestră Transilvană, vineri, 9 mai, de la ora 19.00, la Palatul Culturii.
-
Dirijor şi Solist: Claudiu Hontilă, Vioară
-
Organizatori: Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, Primăria Municipiului Bistriţa, ARFA Asociatia pentru Resurse Francofone Active
Biletele pot fi achiziționate online – de AICI.
Programul muzical cuprinde:
- Jules Massenet – Meditation
- Antonio Vilvaldi – Anotimpurile
- Ciprian Porumbescu – Balada
Și primarul Gabriel Lazany a transmis un mesaj cu prilejul aniversării ARFA.
„Au trecut peste 30 de ani de când Bistrița și Besançon au început să colaboreze. A fost un drum lung, cu proiecte multe, oameni implicați, și mai ales, cu prietenii care s-au legat în timp. Astăzi nu vorbim doar despre o înfrățire între două administrații, ci despre o relație între două comunități care se respectă și se sprijină. Asociațiile Franche-Sylvanie și ARFA au fost și rămân un motor important al acestei relații.
Mă bucur să știu că în Besançon există oameni care iubesc Bistrița, care promovează cultura noastră și care revin în orașul nostru întotdeauna cu inima deschisă.
Cu ocazia aniversării a 35 de ani de la înființare, le doresc prietenilor noștri de la Asociația pentru Resurse Francofone Active – ARFA Bistrița un sincer la mulți ani!”, a transmis Gabriel Lazany.