14.3 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

BISTRIȚA: Concert extraordinar – O harpă de poveste

Primăria Municipiului Bistrița și Palatul Culturii vă invită la un concert special duminică, 4 iulie, de la ora 19.00.

Protagoniști sunt Adriana Cîlțea (harpă), Oxana Corjos (pian) și Petru Pane (clarinet). 

Harpa de poveste construită în 1827 de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard şi-a început călătoria în România în urmă cu aproape un secol.

În 4 iulie, Turneul naţional „O harpă de poveste” (ediţia a II-a) se încheie la sinagoga din Bistrița. 

Născută în anul 1993, Adriana Cîlțea a studiat la Colegiul Național de Arte ,,Dinu Lipatti”.  A absolvit Colegiul Național de Muzică ,,George Enescu”. Primele sale recitaluri și interviuri au fost susținute la Casa Radio.

În anul 2018 a terminat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București. Au urmat  numeroase recitaluri solo și camerale la instituții prestigioase precum Palatul Suțu, Ateneul Român, Institutul Cultural Maghiar, Casa Radio, Filarmonica de Stat Sibiu sau Sala Palatului.

Proiectul O harpă de poveste aduce pe scenă povestea unui instrument original, construit în 1827. Harpa s-a păstrat într-o stare excepțională și a aparținut unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România. E vorba de familia Iuşceanu-Corjos.

Turneul O harpă de poveste ne propune parfumul muzical al epocii de început de secol al XIX-lea. Vom avea ocazia să ascultăm la Sinagoga din Bistrița o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicateţea pianului…

Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripţia primelor harpe construite de manufactura fraţilor Erard din Londra. Aceștia erau, în acel moment, furnizori ai casei regale franceze şi ai casei imperiale ruse.

Se povestește că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii, fiind luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial. În schimb acesta ar fi oferit un sac de merinde. Harpa a fost coborâtă dintr-o căruță, pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla ofițerul ta în timpul retragerii armatei germane din 1944…

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...