2 C
Bistrița
miercuri, decembrie 7, 2022

Bistrița-Năsăud își pierde tinerii: creștere spectaculoasă a ponderii bătrânilor în populație, în ultimii 15 ani

România îmbătrânește! Este concluzia a doi cercetători, care au comparat datele din 1992, din 2007 și de acum. În doar 5 județe ponderea bătrânilor nu o depășește pe cea a tinerilor. Deocamdată, la mustață, Bistrița-Năsăud se numără printre ele.

Cercetarea făcută publică de Libertatea.ro ia în calcul ponderea bătrânilor de peste 65 de ani la 100 de tineri sub 14 ani, în intervalul 1992-2022. În 1992, la 100 de persoane tinere, în județ erau sub 40 de bătrâni, județul Bistrița-Năsăud numărându-se printre cele mai „tinere” din țară.

În 2007 ponderea aproape s-a dublat, de la sub 40 de bătrâni la 100 de tineri s-a ajuns la 69 de bătrâni la 100 de tineri. Cu toate acestea, Bistrița-Năsăud se număra din nou printre cele mai tinere județe din țară.

În 2022 lucrurile sunt mai tragice: 95,7 bătrâni la 100 de tineri. Astfel, dacă în 1992 nu este niciun județ a cărui valoare să fie peste 100, astăzi, la 30 de ani de atunci doar 5 județe au valori sub 100, printre ele numărându-se și Bistrița-Năsăud.

„România anului 2022 seamănă mai degrabă cu un lanț trofic în care locuitorii satelor aleg să emigreze către orașele mici, cei din orașele mici către cele mijlocii sau reședință de județ, iar orașele mari către polii regionali. (…) Evident că migrația poată să aibă loc de la sat către polii regionali sau, în cele mai multe cazuri, către vestul Europei”, notează cercetătorii în articolul din Libertatea.

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Si normal, cei din conducere nu ofera nimic tinerilor, nu atrag investitori pentru a avea un loc de munca decent, nu motiveaza lumea sa ramana la Bistrita…pacat, e un oras destul de frumos si linistit. Dupa 20 de ani umblati in lumea asta, pentru mine ramane cel mai frumos oras. Cand spun Bistrita, spun acasa

  2. Primăria si Consiliul trebuia sa coopereze, sa sustina antreprenorii si sa aduca noi investitori si programe de studiu.

    La Bistrita nu se cauta inteligenta, asa ca cine are putina scoala nu e apreciat si pleaca.

    Orasul, de altfel, putea fi o bijuterie daca nu se faceau lucrarile de proasta calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Rombat angajează Manager Planificare Producție, Betak are nevoie de un inginer mecanic priceput

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Rombat - care angajează operatori și manager...

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...