Un studiu realizat de Infoclima.ro arată că Bistrița se dezvoltă, dar riscă să rămână fără apă potabilă. În cadrul studiului sunt prezentate și câteva soluții care ar putea ajuta la prevenirea unui astfel de fenomen.
Un studiu publicat de Infoclima.ro arată că dezvoltarea orașelor României și schimbările climatice din ultimii ani vor avea ca rezultat lipsa apei potabile.
”România se confruntă cu un deficit de apă, iar indicele WEI+ indică o presiune semnificativă asupra resurselor de apă. Schimbările climatice agravează această situație, cu secete mai frecvente și variabilitate climatică crescută. Orașele românești trebuie să implementeze măsuri de gestionare eficientă a apei, cum ar fi promovarea utilizării apei reciclate, pentru a face față cererii crescute și pentru a proteja resursele de apă” a explicat Alexandru Tătar, doctorand la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cel ce a realizat studiul.
Ca și studiu de caz, doctorandul a analizat situația Bistriței și a Clujului. Odată cu dezvoltarea acestora crește și populația, iar riscul de a rămâne fără apă potabilă este crescut.
”Urbanizarea accelerată și schimbările climatice pun presiune tot mai mare pe resursele de apă ale României, arată datele privind indicele WEI+ (Water Exploitation Index plus). Cluj-Napoca și Bistrița sunt printre cele mai expuse riscului” scrie G4Media.
Conform studiului, consumul de apă în Bistrița este de 71 m3/persoană/an. Asta duce la un consum de 6,7 milioane m3 pe an.
O creștere a populației cu doar 10% ar duce la un consum de aproape 7,4 milioane de m3 pe an.
”Un indice WEI+ de 40.47% indică un stres hidric sever pentru Bistrița, înseamnând faptul că utilizarea resurselor de apă este nesustenabilă și este necesară o intervenție urgentă pentru a reduce consumul. O creștere anuală de 3,6% – 4% a Indicelui WEI + pentru Bistrița indică o creștere moderată a consumului de apă în raport cu resursele de apă dulce disponibile” mai scrie pe site-ul Infoclima.
Studiul se finalizează cu câteva sugestii pentru administrația orașelor.
CE soluții sunt pentru a preveni acest risc în Bistrița:
-
Modernizarea infrastructurii de apă: Investiții în modernizarea rețelelor de distribuție pentru a reduce pierderile de apă și a îmbunătăți eficiența.
-
Promovarea utilizării eficiente a apei: Campanii de conștientizare pentru populație privind economisirea apei și utilizarea eficientă a resurselor.
-
Reutilizarea apei: Implementarea sistemelor de reciclare a apei pentru uz industrial și agricol.
-
Infrastructură verde: Dezvoltarea infrastructurii verzi, cum ar fi grădinile de ploaie și acoperișurile verzi, pentru a reduce scurgerea apei și a îmbunătăți reîncărcarea acviferelor.
Întregul studiu publicat de doctorandul Alexandru Tătar poate fi citit AICI.